Hovedinnhold

Solberg ønsker velkommen

Omstridt politiker får innreisetillatelse

(VG Nett) Kommunalminister Erna Solberg ønsker Qazi Hussain Ahmed velkommen til Norge.

Denne saken handler om:

Den omstridte pakistanske politikeren er nektet innreise i Nederland, men får komme til Norge.

- Han representerer en fundamentalistisk retning innenfor Islam, og hans meninger står i skarp kontrast til det regjeringen står for og hva det norske samfunn står for, sa Solberg på en pressekonferanse i kommunaldepartementets lokaler i Akersgaten 59 i ettermiddag.

- Vi har imidlertid valgt å la ytringsfriheten veie tyngst. Åpenhet og ytringsfrihet er et viktig bolverk mot fundamentalistiske holdninger. En åpen debatt om kontroversielle temaer er noe hele det norske samfunn er tjent med, sa statsråden.

Hun har dermed gitt Qazi Hussain Ahmed (66) innreisetillatelse til Norge.

Ahmed er Pakistans viktigste religiøse politiker og leder for landets største religiøse parti Jamaat-e-Islami. Han har tidligere uttalte seg positivt om Osama bin Laden, og hans parti har også hyllet al-Qaida-medlemmer som helter.

Den omstridte politikeren er invitert til Oslo av Islamic Cultural Centre. Han er invitert for å delta i feiringen av Pakistans nasjonaldag 14. august og for å holde et foredrag i menigheten 22. august.

Den pakistanske politikeren ble i mai i år nektet innreise til Nederland og Belgia. VG Nett kjenner imidlertid til at Qazi Hussain Ahmed senest i forrige måned var i Storbritannia, der han fremdeles har en åpen innreisetillatelse.

På grunn av innreisenekten i Nederland, foreligger det melding i Schengen informasjonssystemet (SIS) om at Qasi skal nektes innreise til Schengen-området. Men det enkelte Schengen-land kan innvilge en nasjonal innreisetillatelse til personer som er registrert i SIS etter artikkel 96.

Med kommunalministerens beslutning i dag, vil Qasi få en innreisetillatelse som er gyldig på norsk territorium.

Mandag vil Solberg selv møte den omstridte politikeren.

- Ja, jeg vil selv møte ham og gi klar beskjed om mine og regjeringens holdninger overfor hans ekstreme synspunkter, sa ministeren i ettermiddag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks