Hovedinnhold

- På grensen til grov korrupsjon

Korrupsjonsekspert mener ministrene burde takket nei til gavene

LUKSUSKLOKKE: Denne luksusklokken taksert til 7375 kroner fikk daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Bildet er tatt under en kongress for Befalets fellesorganisasjon i 2008. Foto: MARTE VIKE ARNESEN Foto:
LUKSUSKLOKKE: Denne luksusklokken taksert til 7375 kroner fikk daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Bildet er tatt under en kongress for Befalets fellesorganisasjon i 2008. Foto: MARTE VIKE ARNESEN Foto:
(VG Nett) Korrupsjonsekspert Johan M. Andersen mener verdien på gavene Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk da hun var forsvarsminister, er på grensen til grov korrupsjon.

Tips oss

Totalt tok Strøm-Erichsen i mot gaver til en verdi av 55.000 kroner da hun var forsvarsminister, avslører VG i dag. Dette omfattet blant annet et afghansk teppe til 35.000 kroner og en sveitsisk luksusklokke til 7.375 kroner, og gavene er nå i privat eie.

Jurist og korrupsjonekspert Johan M. Andersen reagerer på at en offentlig person som Anne-Grethe Strøm-Erichsen ikke tenker seg bedre om før hun takker ja til og beholder gaver hun har fått i kraft av sin stilling. Andersen hadde tidligere ansvar for StatoilHydros antikorrupsjonsprogram.

BAKGRUNN:Fyller sine hjem med luksusgaver fra Afghanistan

- Korrupsjon er å motta utilbørlige fordeler i kraft av sin stilling, og det settes særlig strenge krav til offentlige personer. Smøreturer til rundt 10.000 kroner vurderes som korrupsjon, og når man går over 50.000 kroner er man fort på grensen til grov korrupsjon. Det i seg selv er en alvorlig sak med streng strafferamme på ti års fengsel, sier Andersen til VG Nett.

- Kan ikke lage egne regler

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag om summen, og at det i hver enkelt sak vil være en totalvurdering om det er snakk om korrupsjon eller ikke.

Strøm-Erichsen forsvarer i dagens VG den private gavebeholdningen med at hun i all åpenhet forholder seg til det regelverket som gjelder for politisk ledelse. Mens offentlig ansatte ikke har lov til å ta i mot gaver, og må gi den til arbeidsgiver hvis de må takke ja av høflighetsgrunner, har politikerne utarbeidet egne interne retningslinjer til seg selv. De kan selv velge om de vil ta med gaven hjem, eller gi den til departementet.

FAKTA OM KORRUPSJON:Les mer på Økokrims korrupsjonssider

- Politikerne kan ikke gjemme seg bak interne regler. Det er pussig om disse skal sette strek over straffeloven. Virksomheter må gjerne lage egne regler, men de kan ikke henvise til de hvis forholdet rammes av straffeloven, sier Andersen.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt imot tepper under statsbesøk i Afghanistan. De fem teppene, med en oppgitt verdi på rundt 20.000 kroner, har han i likhet med Strøm-Erichsen tatt med til sitt private hjem. I mange land er det vanlig kutyme å gi de besøkende gaver. Men politikerne kan ikke bruke høflighet som unnskyldning for å beholde gavene, mener Andersen. Han minner om at korrupsjonsbestemmelsene i Straffeloven ble skjerpet i 2003, nettopp for å tydeliggjøre hvor viktig dette er.

- Høflighet ingen unnskyldning

- Det enkleste er å si nei. Føler man det blir vanskelig, så la arbeidsgiver beholde gaven. Det er vesentlig forskjell på om teppet ligger i departementet eller hjemme, en viktig nyanse. Man kan ikke la seg blinde av andre lands sedvane. Norge ønsker å fremstå som foregangsland i bekjempelse mot korrupsjon, og da vil det være naturlig å forvente bevissthet fra politikerne

- ENKLEST Å SI NEI: Korrupsjonsekspert Johan M. Andersen mener det ryddigste av politikerne er å si nei hvis de blir tilbudt gaver. Foto: Privat
- ENKLEST Å SI NEI: Korrupsjonsekspert Johan M. Andersen mener det ryddigste av politikerne er å si nei hvis de blir tilbudt gaver. Foto: Privat

rundt dette, sier Andersen.

DISKUTER:Hvor bør grensen gå for hva politikerne kan ta i mot av gaver?

Etikkansvarlig i NHO, Erik Lundeby, sier at mange bedrifter har gått lenger enn det loven krever i antikorrupsjonsarbeid, nettopp for å ha en ryddig praksis når det gjelder gaver og andre fordeler. Han syns det virker paradoksalt at politikeres interne retningslinjer går motsatt vei.

- Man skulle tro politikerne ville stå side om side med næringslivet i en slik sak. Vi er opptatt av forbilderollen øverste ledelse i et selskap har, kanskje det kunne vært noe for regjeringen også, sier Lundeby til VG Nett.

Dropper julegaver

- PARADOKS: Etikkansvarlig Erik Lundeby i NHO mener mange bedrifter strekker seg lengre enn loven for å opptre ansvarlig, og syns det er paradoksalt at poliikerne gir seg selv egne retningslinjer. Foto: NHO
- PARADOKS: Etikkansvarlig Erik Lundeby i NHO mener mange bedrifter strekker seg lengre enn loven for å opptre ansvarlig, og syns det er paradoksalt at poliikerne gir seg selv egne retningslinjer. Foto: NHO

Hvis man føler seg forpliktet til å ta i mot en gave, er det mye man kan gjøre med den fremfor å ta den med hjem, understreker han.

LES OGSÅ:Vil endre gavereglene for politikerne

- Den kan loddes ut, gis til et godt formål, bli i selskapet - det er mange praksiser.

Hydro opererer over hele verden og har mange møter med kulturer hvor gaver er vanlig. De ansatte får ikke gi eller motta gaver over 500 kroner. Og om de må ta i mot gaver over denne verdien, skal den tilfalle selskapet.

OGSÅ JENS FIKK GAVER:Tok i mot gaver til 39.000 kroner i 2001

- Det er et økende fokus i hele forretningskulturen på man ikke skal sette seg selv eller andre i en posisjon der det kan bli satt spørsmålstegn ved beslutninger. Det er viktig for oss å ha klare retningslinjer på dette, for vi ønsker ikke å sette oss selv eller andre i en vanskelig situasjon. For eksempel er det nesten helt slutt på julegaver mellom forretningsforbindelser, noe mange nærmest opplever som en lettelse, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks