Hovedinnhold

USA: - Norge var informert om overvåkingen Storberget: - Jeg visste ingenting

HOVEDKVARTER: Her, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo, skal gruppen hatt sitt hovedkvarter. Men i sommer flyttet de ifølge TV 2 ut derfra. Foto: Frode Hansen
HOVEDKVARTER: Her, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo, skal gruppen hatt sitt hovedkvarter. Men i sommer flyttet de ifølge TV 2 ut derfra. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Amerikanske og norske myndigheter har helt ulike oppfatninger av hvem som visste hva om USAs systematiske overvåkning av nordmenn.

Denne saken handler om:

Tips oss

I ti år skal tidligere PST-ansatte i all hemmelighet ha drevet med omfattende overvåkning av flere hundre nordmenn fra en leilighet like ved den amerikanske ambassaden.

Ifølge TV2 Nyhetene skal overvåkningen ha vært i regi av den amerikanske ambassaden. Formålet med overvåkingen skal ha vært å registrere mistenkelige personer og mistenkelig aktivitet som kunne skade amerikanske interesser i Norge. I all hovedsak den amerikanske ambassaden og ambassadørboligen i Oslo.

Overvåkningen skal ha vært et ledd i USAs kamp mot terror utkjempet på norsk jord.

VET DU NOE OM DETTE? Tips VG Nett her 

Det amerikanske Utenriksdepartementet hevder hardnakket overfor VG Nett at Norge er informert om overvåkningen.

Dette benektes både av en nåværende og forhenværende justisminister i Norge.

- Jeg visste ikke om dette, hevder justisminister Knut Storberget (Ap).

- Jeg ante heller ingenting, sier tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V).

BAKGRUNN: - Herfra drev USA systematisk overvåking av nordmenn

- For tidlig å si om noen lyver

Ifølge TV 2s kilder består overvåkningsgruppen av et sted mellom 15 og 20 personer. Disse skal ha jobbet på skift og drevet overvåking 24 timer i døgnet.

Nordmennene skal deretter ha havnet i et amerikansk terror-register som kalles SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Deretter skal rapportene ha blitt levert ambassadens sikkerhetsoffiser der materialet er analysert og lagt inn i SIMAS-databasen.

VG Nett møtte Storberget etter at nyheten sprakk sent onsdag kveld. Han sier at han var informert om at tidligere PST-ansatte jobbet ved den amerikanske ambassaden, men at han ikke visste hva slags jobber det var snakk om.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VG Netts journalister her! 

- Jeg visste at tidligere PST-ansatte har fått sivile jobber ved den amerikanske ambassaden. Det er ikke noe uvanlig ved det. Vi har også diskutert ulike sikkerhetstiltak med den amerikanske ambassaden, Men jeg visste ikke om denne overvåkningen.

- PST skal ifølge TV2 ha visst om at denne overvåkningen fant sted. Er det ikke alvorlig at du, som PSTs øverste sjef, ikke var informert om dette?

- Det er for tidlig å si noe for bastant i denne saken. Nå er jeg først og fremst interessert i å få fakta på bordet. Derfor har jeg bedt både politiet og PST om å redegjøre for hva de har visst i denne saken.

På spørsmål fra VG Nett om amerikansk UD lyver når de hevder at norske myndigheter er informert, svarer statsråden at han ønsker å undersøke saken nærmere før han uttaler seg om hvorvidt noen ikke snakker sant.

Storberget ønsket onsdag kveld ikke å forskuttere om noen kan ha godkjent overvåkning som er i strid med norsk lov.

LES OGSÅ: - Overraskende om Storberget ikke visste noe

- Norge visste

Det amerikanske Utenriksdepartementet gir derimot en helt annen versjon av saken da VG Nett tar kontakt. De hevder at de tvert imot har samarbeidet med norske myndigheter.

- Norske myndigheter er informert. Dette informerte vi om på vår pressebriefing mandag. Utover det har vi ingen kommentar, annet enn at vi har stor respekt for norske lover og gjør alt vi kan for å holde oss innenfor disse. Vi ønsker ha et godt forhold til vår nære allierte Norge, sier pressetalsmann Noel Clay til VG Nett.

På en pressebriefing mandag, hvor TV 2 var til stede for å stille spørsmål om overvåkingen, sa PJ Crowley ved U.S Departement of state følgende:

- Vi gjør alt vi kan for å beskytte våre diplomatiske poster over hele verden, inkludert i Norge. Alle våre aktiviteter er klarert og i overenstemmelse med norske myndigheter.

Se video av amerikansk UDs svar til TV 2 her (16 minutter ut i innslaget)

- Kan være en fullkommen skandale

Lederen av Lund-kommisjonen, som gransket ulovlig overvåking av nordmenn etter andre verdenskrig, reagerer kraftig på TV 2s opplysninger om systematisk amerikansk overvåking på norsk jord.

- Hvis det er slik at norske myndigheter har visst om, og godkjent dette, så er det etter min oppfatning en fullkommen skandale. Da har de altså overlatt til amerikanere å overvåke norske borgere og sende opplysninger om dem til amerikanske tjenester, sier Ketil Lund til NRK onsdag kveld.

Den tidligere høyesterettsdommeren synes det er vanskelig å tro at virksomheten er ukjent for Politiets sikkerhetstjeneste og norske myndigheter.

I TV 2s lokaler møtte VG Nett onsdag kveld en like sjokkert Hallgeir Langeland (SV).

Langeland, som sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, krever at både den amerikanske ambassadøren og PST blir kalt inn på teppet til justisministeren.

- Dette er skandaløst. Dette er så godt dokumentert at det ikke kan være feil. Det som er mest alvorlig er at PST tilsynelatende har visst om dette. Men vi som sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ikke fått vite noe, sa Langeland da VG Nett møtte ham utenfor TV 2 onsdag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks