Hovedinnhold

- Overvåkningen er stanset

** Klarerte virksomhet med norsk politi
** Må innhente opplysninger fra Washington

BER OM SVAR: Jonas Gahr Støre måtte selv svare på en rekke spørsmål på vei inn til et foredrag ved Norsk Utenrikspolitisk institutt i går. Foto: Scanpix
BER OM SVAR: Jonas Gahr Støre måtte selv svare på en rekke spørsmål på vei inn til et foredrag ved Norsk Utenrikspolitisk institutt i går. Foto: Scanpix
Amerikanske myndigheter har nå lovet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at den hemmelige overvåkningsvirksomheten er stanset - inntil videre.

Denne saken handler om:

Tips oss

Amerikanerne har gått med på å stanse virksomheten frem til norske myndigheter har kommet til bunns i mistankene om at overvåkningen er i strid med norsk lov, ifølge VGs kilder.

Samleside:  Les alt om denne saken her!

Denne avklaringen fra den amerikanske ambassaden skal ha kommet i løpet av de aller siste dagene.

TV2 avslørte onsdag at tidligere norske politifolk og forsvarspersonell har jobbet i en hemmelig overvåkningsgruppe på oppdrag for den amerikanske ambassade.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?
Kontakt VG Nett!

Hundrevis av nordmenn kan ha blitt registrert i amerikanernes terrorregister basert på opplysningene den hemmelige gruppen har kommet med.

Var klarert

I gårsdagens møte mellom ekspedisjonssjefen i Utenriksdepartementet, Steffen Kongstad, og chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden onsdag kveld, krevde norske myndigheter også svar på hva slags godkjenning amerikanerne mener de har fått fra norske myndigheter.

Les også:  Ambassade vil ikke svare om overvåking

Det foreløpige svaret fra amerikanerne var at overvåkningen var klarert med norsk politi.

- De brukte den litt løse formuleringen om at de har vært i kontakt med norske myndigheter. Hva det betyr må vi finne ut mer om, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Les også:  - Vi fikk ikke svarene vi ønsket oss

Han bekrefter at den amerikanske ambassaden ikke har påstått at klareringen ble gjort med Utenriksdepartementet.

- Da må de mene at det er justismyndighetene?

- Ja, eller politimyndighetene, svarer Støre.

- Så det er det de har sagt foreløpig fra amerikansk side?

- Ja.

Saken fortsetter under bildet ...

HOVEDKVARTER: Her, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo, skal gruppen ha hatt sitt hovedkvarter. Men i sommer flyttet de ifølge TV 2 ut derfra. Foto: Frode Hansen
HOVEDKVARTER: Her, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo, skal gruppen ha hatt sitt hovedkvarter. Men i sommer flyttet de ifølge TV 2 ut derfra. Foto: Frode Hansen


Samler informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) forlangte i går klare svar fra både fungerende PST-sjef Roger Berg, politidirektør Ingelin Killengreen og det øverste embetsverk i Justisdepartementet:

- Jeg sa at om noen av sjefene rundt bordet var kjent med at det er gitt aksept for irregulær eller ulovlig virksomhet, så vil jeg vite det med en gang. Men det fikk jeg en avkreftelse på, sa Storberget til VG i går kveld.

Les også:  Eksagent hevder politiet har visst hele tiden

- Lyver amerikanske myndigheter når de sier de har aksept fra norsk politi?

- For meg er det altfor tidlig å konkludere på hva folk sier. Jeg må ha all informasjon inn først, sier justisministeren.

Les også:  Frp mener Storberget roter i overvåkingssaken

Fungerende PST-sjef, Roger Berg, opplyste i går at PST ved flere anledninger har sett seg nødt til å presisere overfor den amerikanske ambassaden at det kun er norsk politi som kan ha politimyndighet i Norge.

Les også:  - Utrolig om PST ikke har varslet regjeringen

Etter det VG kjenner til har PST reagert på bakgrunn av hendelser og rapporter om at ambassaden har drevet med overvåkning og tiltak som kan ha vært ulovlige på norsk jord.

Et svært sentralt spørsmål norske myndigheter har bedt om svar på fra amerikanerne, er omfanget av registreringen av norske borgere i det såkalte SIMAS-registeret.

I registeret legger USAs ambassader over hele verden inn navn, bilder og andre opplysninger om personer som de mener kan true ambassadenes sikkerhet.

- Omfanget av registreringen er et nøkkelspørsmål når det gjelder å finne ut om amerikanerne har brutt norsk lov, sier en sentralt plassert kilde.

Saken fortsetter under bildet ...

Les mer i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (5. november 2010)
Les mer i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (5. november 2010)


Ubesvarte spørsmål

Utenriksdepartementet har også stilt spørsmål ved metodene Surveillance Detection-enheten har brukt, og vil blant annet vite om det er brukt telefonavlytting eller videoovervåkning.

Les også:  Åpner for lovendring for politi- og etterretningsfolk

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke fått grundige svar på spørsmålene. Begrunnelsen skal blant annet være at den amerikanske ambassaden må undersøke en del spørsmål med utenriksdepartementet i Washington.

En kilde i regjeringsapparatet sier til VG at nordmenn har brutt norsk lov dersom TV2s beskrivelse av virksomheten viser seg å stemme.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks