Hovedinnhold

- Overraskende om Storberget ikke visste om overvåkingen

AVSLØRING: TV 2 avslørte onsdag at ansatte ved den amerikanske ambassaden skal ha drevet med systematisk overvåking av nordmenn. Foto: Scanpix
AVSLØRING: TV 2 avslørte onsdag at ansatte ved den amerikanske ambassaden skal ha drevet med systematisk overvåking av nordmenn. Foto: Scanpix
(VG Nett) Andre Oktay Dahl (H) er forundret over at justisminister Knut Storberget ikke kjente til at det skal ha blitt drevet overvåking av norske statsborgere på oppdrag fra USA.

Denne saken handler om:

- En justisminister er ikke detaljert informert om alt, men hvis han ikke visste om dette, så er det rimelig overraskende. Og hvis han visste, så er det merkelig at han ikke har gjort noe med dette. Dette er forutsatt at det TV 2 melder, stemmer, sier Høyres justispolitiske talsmann, Andre Oktay Dahl til VG Nett.

Han mener at PST-sjefen og justisministeren har en viktig oppgave foran seg etter at TV 2 onsdag kveld avslørte at en gruppe på 15 og 20 personer siden 2000 skal ha drevet overvåking av norske statsborgere 24 timer i døgnet.

- Dette er mildt sagt grovt. Jeg skjønner at e-tjenesten har lyst til å finne ut ting om folk, men det finnes en grense, sier Dahl.

Vet du noe om dette? Kontakt oss 

- Skandaløst

Også SVs Hallgeir Langeland er sjokkert over påstandene.

- Dette er skandaløst. Dette er så godt dokumentert at det ikke kan være feil. Det som er mest alvorlig er at PST tilsynelatende har visst om dette. Men vi som sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ikke fått vite noe, sier Langeland.

Les også: - USA drev systematisk overvåking av nordmenn

- Må inn på teppet

Personer som er blitt oppfattet som mistenkelige og mistenkelig aktivitet skal ha blitt registrert og fotografert. Rapportene skal deretter ha blitt levert ambassadens sikkerhetsoffiser der materialet er analysert og lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Dette skal ha blitt gjort på oppdrag av USA.

Langeland mener at avsløringen er så alvorlig at han forventer at den amerikanske ambassadøren blir kalt inn på teppet for å redegjøre.

Ber om redegjørelse

Erna Solberg reagerer også på TV 2-avsløringen.

- Dersom dette er riktig og at denne overvåkingen er politisk klarert, så er dette alvorlig, sier Solberg til VG Nett.

- Jeg forventer at det fra politisk hold blir stilt spørsmål til amerikanerne om hva de holder på med, sier hun.

Justisminister Knut Storberget sier til TV 2 at det er for tidlig å konkludere på hva som har skjedd.

- Vi må kommme til bunns i hva som har skjedd. Jeg kommer til å be PST-sjefen og politidirektøren om en redegjørelse, sier Storberget.

- Det er kun norske myndigheter som kan iverksette politioperative tiltak i Norge. Det er vår kommentar, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks