Hovedinnhold

- Herfra drev USA systematisk overvåking av nordmenn

HOVEDKVARTER: Her, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo, skal gruppen hatt sitt hovedkvarter. Men i sommer flyttet de ifølge TV 2 ut derfra. Foto: Frode Hansen
HOVEDKVARTER: Her, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo, skal gruppen hatt sitt hovedkvarter. Men i sommer flyttet de ifølge TV 2 ut derfra. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Tidligere ansatte fra blant annet PST skal i lengre tid ha drevet overvåking av norske statsborgere på oppdrag fra USA. Flere hundre nordmenn skal være registrert.

Denne saken handler om:

Tips oss


Det avslører TV 2 Nyhetene i kveld.

Overvåkingsgruppen skal ifølge TV 2 ha hatt tilhold i en bygning noen hundre meter vest for den amerikanske ambassaden i Oslo. Der skal overvåkingen ha pågått 24 timer i døgnet siden siden våren 2000.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VG Netts journalister her! 

Flere hundre nordmenn skal ifølge TV 2s kilder ha havnet i et amerikansk terror-register som kalles SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Registrert og fotografert

Ifølge TV 2s kilder består gruppen av et sted mellom 15 og 20 personer. Disse skal ha jobbet på skift og drevet overvåking 24 timer i døgnet. Flere av gruppens medlemmer har tidligere jobbet i norsk politi, skriver NTB.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? KONTAKT VG PÅ EPOST 2200@VG.NO, SMS TIL 2200 ELLER TELEFON 22000000.

Personer som er blitt oppfattet som mistenkelige, samt mistenkelige aktiviteter er blitt registrert og fotografert, og deretter er rapportene blitt levert ambassadens sikkerhetsoffiser der materialet er analysert og lagt inn i SIMAS-databasen.

Hindre terror

Formålet med overvåkingen skal først og fremst være å hindre terror mot USAs ambassade og ambassadørboligen i Oslo.

Saken fortsetter under bildet.

MULIG TERRORMÅL: USAs ambassader verden over har strenge sikkerhetstiltak. I Oslo ligger ambassaden sentralt plassert i byen. Foto: Scanpix
MULIG TERRORMÅL: USAs ambassader verden over har strenge sikkerhetstiltak. I Oslo ligger ambassaden sentralt plassert i byen. Foto: Scanpix


Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt sier til TV 2 at de er kjent med deler av virksomheten, og at denne er blitt oppfattet å være innenfor norsk lov.

- Det er kun norske myndigheter som kan iverksette politioperative tiltak i Norge. Det er vår kommentar, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til VG Nett.

- Tatt opp spørsmål om lovlighet

Kommunikasjonsdirektør Tron Hugubakken i PST sier at de er kjent med at den amerikanske ambassaden driver aktivitet for egenbeskyttelse.

Andre kilder i PST opplyser at de ved noen anledninger skal ha tatt opp spørsmål om lovligheten ved virksomheten med USAs ambassade.

HAR DU OPPLYSNINGER OM SAKEN? TIPS VG NETT HER 

- VISSTE IKKE: Justisminister Knut Storberget sier til VG Nett at han ikke visste at tidligere PST-ansatte skal ha drevet overvåkingsaktivitet for USA. Foto: Scanpix
- VISSTE IKKE: Justisminister Knut Storberget sier til VG Nett at han ikke visste at tidligere PST-ansatte skal ha drevet overvåkingsaktivitet for USA. Foto: Scanpix

Gruppen skal ha vært bygget opp og ledet av en person som tidligere skal ha jobbet i Politiets Overvåkingstjeneste i en årrekke, frem til 1997.

Han har ikke villet snakke med TV 2 mens kanalen har jobbet med denne avsløringen. VG Nett har vært i kontakt med vedkommende onsdag kveld, uten at mannen vil kommentere avsløringen.

- Jeg var kjent med og har en del år visst at tidligere PST-ansatte har jobbet ved den amerikanske ambassaden. Jeg er ikke kjent med at de skal ha drevet med overvåkningsaktivitet for amerikanske myndigheter, sier justisminister Knut Storberget til VG Nett onsdag kveld.

Undersøker

- Jeg kan vanskelig nå i kveld ta stilling til verken faktum eller om man har gått over grensene for lovreglene vi har her i landet. Vi må ta forbehold om faktum, og derfor har vi gjort undersøkelser i Justisdepartementet og vi har satt i gang underliggende organer, om det er slik at man har hatt noen som helst godkjenning av aktiviteter som skulle stride med norsk lov. Men så langt har vi ikke brakt det i erfaring, sier justisministeren til TV 2.

Les også: - Overraskende om Storberget ikke kjente til overvåkingen

Overrasket Dørum

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum sier til VG Nett at han ikke visste noe om overvåkningsaktiviteten.

- Jeg har ikke fått noen informasjon om dette. Jeg er overrasket over det som er kommet frem her. Nå er det viktig at justisminister Storberget finner ut hvem som har visst hvem som har visst hva, sier Dørum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks