Hovedinnhold

- Over 40 personer gikk til angrep med jernstenger og macheter

PREGET: Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold bar fredag morgen sterkt preg av slåssingen og tumultene sent torsdag kveld Foto: Scanpix Foto:
PREGET: Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold bar fredag morgen sterkt preg av slåssingen og tumultene sent torsdag kveld Foto: Scanpix Foto:
(VG Nett) En krangel mellom to beboere førte til at den ene kalte inn hjelp utenfra, ifølge mottaksledelsen ved Nordbybråten tranittmottak.

Tips oss

- Vi har hørt et anslag på mellom 40 og 50 personer som gikk til angrep med diverse slagvåpen. De kom i biler som de gjemte vekk, hoppet over gjerdet og kom inn bakveien, sier mottaksleder Ole Morten Lyng til VG Nett.

Politiet i Østfold har i hele natt jaktet på angriperne, men vil i morgentimene ikke kommentere om noen har blitt pågrepet.

Det er varslet en pressekonferanse på Moss politistasjon klokken 12 i dag.

Vet du noe?Tips VG Netts journalister her!

Totalt 22 personer ble skadet i angrepet, hvorav ni ble sendt til sykehus med stikkskader, bruddskader og skader etter stump vold.

- Ikke hverdagskost

Ole Morten Lyng var ikke tilstede da angrepet skjedde, men var på plass etter kort tid. Da hadde angriperne forsvunnet. Mottakslederen mener at en krangel mellom to beboere er årsaken til gårsdagens hendelse.

- Uoverensstemmelsen fant sted i går, og sannsynligvis har den ene ringt en haug med personer utenfra, sier Lyng.

Fredag skal ledelsen ved Nordbybråten transittmottak møte de mer enn 200 beboerne for å fortelle om situasjonen.

- Vi er sjokkerte og opprørte over det som har skjedd og kommer til å be om ekstra bemanning utenfra, sier Lyng.

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) er sjokkerte over hendelsen.

- Vi ser svært alvorlig på dette. Dette er ikke hverdagskost i norske asylmottak, sier kommunikasjonsdirektør Agnar Kaarbø i UDI til VG Nett.

Sammen med ledelsen for transittmottaket og politiet skal UDI i løpet av formiddagen diskutere tiltak som kan iverksettes for å beskytte beboerne på mottaket.

- I første rekke må vi vurdere å styrke bemanningen på mottaket. Vi vil også vurdere om det er behov for politivakter, sier Kaarbø.

Sharia-lover

Også i 2005 var det mye bråk på transittmottaket etter at en gruppe tsjetsjenske asylsøkere påla de andre beboerne å følge sharia-lover. Ingen på mottaket fikk gå i kortbukser, alle skulle be til Allah og tsjetsjenerne skulle alltid selv gå først i matkøen.

Den gang ble det satt i gang en rekke tiltak for å få bukt med uroen. Ifølge Ole Morten Lyng er de permanente tiltakene fortsatt i gang, men det ekstra vaktholdet som ble innført varte bare i en kort periode i 2005.

Hvorfor akkurat Nordbybråten har vært preget av uro de siste årene, er vanskelig å si, men Kaarbø peker på at mottaket har mange asylsøkere som har fått asylsøknaden sin behnaldet i et annet land.

- Mange av asylsøkerne her har allerede opplevd å søke asyl uten å lykkes. De er i en ekstra vanskelig situasjon, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks