Hovedinnhold

Jagland advarer europeiske ledere

ADVARER: Torbjørn Jagland går ut mot europeiske ledere og oppfordrer de til å trå varsomt når de diskuterer innvandring. Foto: Afp
ADVARER: Torbjørn Jagland går ut mot europeiske ledere og oppfordrer de til å trå varsomt når de diskuterer innvandring. Foto: Afp
(VG Nett) Thorbjørn Jagland ber europeiske ledere være forsiktige i diskusjoner om innvandring, for ikke å fyre opp under høyreekstremisme.

Leder av den Norske Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland går ut i den britiske søndagsavisen The Observer og advarer europeiske ledere med å bruke høyreekstremistiske argumenter i diskusjoner om multikulturalisme og innvandring.

- Vi må trå varsomt når vi diskuterer denne problematikken, og tenke over hvilke ord vi bruker, sier Jagland som også er generalsekretær i Europarådet.

Uttalelsene kommer i lys av terroraksjonen mot regjeringskvartalet i Oslo og mot AUF-leiren på Utøya.

Siktede Anders Behring Breivik skal blant annet ha vært inspirert av høyreradikale grupperinger i Europa som English Defence League.

I intervjuet med Observer sier Jagland også at politiske ledere må forsvare det faktum at samfunnet har blitt mer mangfoldig.

- Vi må forsvare realitetene, ellers får vi problemer. Jeg mener politiske ledere må sende en klar beskjed om å omfavne det og se fordelene.

Jagland mener også at man må slutte å snakke om terrorisme som et islamistisk fenomen.

- Vi bør si at terrorisme er terrorisme, og ikke knytte det opp mot en bestemt religion, mener Jagland.

For fire måneder siden erklærte David Cameron at multikulturalismen har feilet i Storbritannia, og ble hedret av lederen av det høyreradikale British National Party, Nick Griffin, samt Marine Le Pen, lederen av det franske partiet Nasjonal front, skriver The Observer.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks