Hovedinnhold

Breiviks forsvarer: - Dette er en grusom handling

**Spesielt møte med klienten **Glad for støtten

«DJEVELENS ADVOKAT»: Geir Lippestad bekjempet sin første impuls, og tok jobben som forsvarer for Anders Behring Breivik. Foto: Andrea Gjestvang
«DJEVELENS ADVOKAT»: Geir Lippestad bekjempet sin første impuls, og tok jobben som forsvarer for Anders Behring Breivik. Foto: Andrea Gjestvang
Geir Lippestads måtte ta flere runder med seg selv og familien før han takket ja til å forsvare Anders Behring Breivik - for handlinger han selv beskriver som «umenneskelige».

Fredag formiddag ble terrorsiktede Anders Behring Breivik brakt fra Ila fengsel til politihuset i Oslo, der han skal gjennom nye avhør.

Ved Breiviks side står advokat Geir Lippestad. Han har tatt på seg det vanskelige oppdraget med å forsvare mannen som har tatt på seg skylden for angrepene mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya.

- Hva var det første du tenkte da du fikk telefon om Breivik ville ha akkurat deg som advokat?

- Dette er for voldsomt. Dette er for vanskelig. Det var min første reaksjon.

- Når bestemte du deg for å ta oppdraget?

- Det var etter en samtale med kona mi, familien min og kolleger. Jeg gikk noen runder med meg selv. Til slutt gikk jeg en tur. Da kom jeg fram til at det er ekstremt viktig med en fungerende rettsstat i et demokrati, og jeg får påta meg den oppgaven hvis jeg tror på rettsstaten og demokratiet. Det var det som gjorde utslaget. Så lukket jeg øynene for alt som kan komme av ubehageligheter.

LES OGSÅ:  De tok imot de hjerteskjærende nødsamtalene

- Hvilke utfordringer ser du ved på den ene siden å skulle være klientens talerør og eneste ambassadør på jord, og på den annen side ikke bli identifisert med din klient?

- En forsvarer har krav på ikke å bli identifisert med klienten. Og jeg ser ikke på det som min oppgave som forsvarer å spre hans budskap. Det er ikke det jeg skal gjøre. Jeg ivaretar hans interesser i forhold til de lover og regler som finnes i Norge. Jeg er påpasselig med å forklare hva han mener, og hva han tenker. Min oppgave er å vurdere jussen i dette.

- Føler du hat overfor Breiviks handlinger?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Hvis du mot alle odds skulle få klienten frikjent, hva vil du tenke da?

- Det er ikke et spørsmål om han blir frikjent eller ikke. Det er et spørsmål om han blir dømt til fengselsstraff eller psykiatrisk behandling på en institusjon, der han vil bli sperret inne. Det er det viktig at befolkningen skjønner. Det handler ikke om han vil komme ut på gaten eller ikke, men hva slags reaksjon han skal få. Hva slags paragraf han skal dømmes etter og hvor lenge han skal sitte bak lås og slå.

LES OGSÅ:  Kan stå overfor historiens lengste fengselsdom i Norge

- Du har sagt ting som «han oppfatter ting veldig annerledes enn oss andre». Er det en fare ved en slik massiv sak at du går for langt i å se ting fra samfunnets side?

- Jeg må i alt jeg uttaler meg om bevege meg på en knivsegg. Jeg må utføre mitt forsvareroppdrag, samtidig vil jeg ikke bli identifisert med klienten. Man har selvfølgelig egne oppfatninger og følelser om det som har skjedd. Men jeg tenker meg at ved en så spesiell handling, og i en så spesiell situasjon så er det ikke galt å si at det er en grusom handling. Det må man si, eller så er man ikke menneske. Det er heller ikke galt å si at han har en helt annen virkelighetsoppfatning enn alle andre. For det er min vurdering og min oppfatning.

LES OGSÅ:  Anders Behring Breivik levde på en bløff

- Vet Breivik hvordan du uttaler deg?

- At han har en annen virkelighetsoppfatning enn alle andre er han veldig klar over selv. Han sier at han skjønner at folk ikke forstår hans handlinger, men om 60 år så vil de det.

- Tror du klienten din er tilregnelig?

- Etter en sånn handling så vil man alltid tenke; er han tilregnelig eller ikke. Det er jo ikke en normal manns handling. Men, det om han er normal, eller eventuelt ikke normal, er jo ikke avgjørende for om han er tilregnelig eller ikke. Det er to forskjellige begreper. Det er min plikt, og også politiets plikt, å få ham vurdert. Og det er vi i gang med nå.

- Frykter du for din egen sikkerhet?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Siden Benjamin-saken for snart ti år siden, har ikke du vært blant de mest profilerte advokatene. Hvordan føles det med en så enorm oppmerksomhet nå?

- Man kan aldri forberede seg på det. Det er ikke jeg som er i sentrum her, men min rolle som forsvarer. Jeg har aldri hatt noe ønske om å bli kjendis eller fokusere på meg som person, men på min rolle som forsvarer.

- Du er medlem i Arbeiderpartiet. Hvilke refleksjoner gjør du selv rundt det? Vet din klient om din forbindelse til Ap?

- Jeg er medlem av Ap, og jeg har hatt verv, men jeg vil ikke fokusere på det. Jeg vet ikke om han er klar over det. Men han er veldig klar over at jeg ikke deler hans syn, og han aksepterer det.

- Kan du beskrive ditt første møte med din klient?

- Man blir alltid overrasket over at det står presumptivt vanlige mennesker bak umenneskelige hendelser som dette. Og det er tilsynelatende ikke noe spesielt utseendemessig eller reaksjonsmessig med det mennesket. Men det er klart det var et spesielt møte.

- Hva er grunnen til at han valgte deg? Har du spurt ham om det?

- Nei, jeg har ikke det. Jeg har ikke spurt ham om det. Det kan være mange forklaringer, men jeg vet ikke.

- Hva tenker du om støttegruppene du har fått på Facebook?

- Ungene mine følger med på den, så jeg har skjønt at det er der. Og det er det jeg ser på som en støtte, ikke så mye til meg som person, men til systemet vårt. Det er veldig flott for en som jobber i rettssystemet at folk har tillit til det. Og at man ønsker, selv i en situasjon som dette, å bruke det norske systemet og de norske straffemetodene. De første timene var det mange reaksjoner i befolkningen, i forhold til at jeg valgte å ta på meg oppdraget. Men det snudde ganske raskt.

- De fleste kjenner noen som er berørt av denne hendelsen, gjør du det?

- Det vet jeg ikke. Det er så mange som er berørt, og man vet ikke hvem som har blitt rammet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks