Hovedinnhold

B-gjengen: Prislapp på Breiviks hode

VIL TA HAM: Lynsjestemningen har også nådd Ila fengsel etter at de innsatte forsto at Breivik har blitt satt i isolat der. Foto: Jan Petter Lynau
VIL TA HAM: Lynsjestemningen har også nådd Ila fengsel etter at de innsatte forsto at Breivik har blitt satt i isolat der. Foto: Jan Petter Lynau
(VG) Mens gjengmiljøet i Oslo har satt en prislapp på hodet til Anders Behring Breivik (32), gir innsatte på Ila uttrykk for at de vil ta ham - dersom de får muligheten.

I sitt manifest skriver den terrorsiktede 32-åringen blant annet at han var kamerat av den kriminelle B-gjengen i sin ungdom. Kontakten var en del av det hverdagslige livet hans og nærmest en overlevelsesstrategi for å unngå trusler og trakassering.

Medlemmene i B-gjengen er imidlertid ukjent om Breivik og truer nå den terrorsiktede for å ha misbrukt navnet deres.

- Ansiktet og navnet Anders Behring Breivik virker ukjent for oss. Han er en stakkars taper som bare bruker store navn som B-gjengen for å virke tøff og for å føle tilhørighet. Vi vil ikke bli assosiert med sånn «low life» og vi skal ta ham når vi får muligheten. Vi skal ta ham for at han brukte navnet vårt og for det han gjorde. Alle de kriminelle miljøene har satt en prislapp på hodet hans og alle vil ta ham i fengselet, sier sentrale kilder i gjengen til VG.

Horribelt

Lynsjestemningen har også nådd korridorene ved Ila fengsel etter at de forsto at Brevik ble satt der i isolat tirsdag kveld.

Les også:  «Det siste minnet fra Utøya er at vi løper i panikk. Slik burde det ikke være»

- Betjentene forstår hva slags stemning det er her, og folk vil ta ham dersom de får sjansen. Det er jeg ikke i tvil om, og det har blitt diskutert, sier Tor Erik Larsen (45) til VG.

Den 45 år gamle nordlendingen er dømt for to drap uavhengig av hverandre og har sonet om lag en tredjedel av livet i fengsel.

PÅ ISLOLAT: Anders Behring Breivik blir satt på isolasjonscelle på avdeling G i Ila fengsel. Foto: VG
PÅ ISLOLAT: Anders Behring Breivik blir satt på isolasjonscelle på avdeling G i Ila fengsel. Foto: VG

Fredag kveld fikk han sjokkmeldingen om terrorangrepene som rystet Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya via nyhetene på TV.

Får det tøft

- Det har vært fryktelig tungt. Horribelt. Jeg har nesten ikke sovet siden det skjedde. En kompis av meg har vært på cellen og fulgt sendingene i fjernsynet. Det har vært tøft. Frykten og redselen menneskene på øya har hatt ..., sier Larsen.

Les også:  Anders Behring Breivik levde på en bløff

Ifølge 45-åringen, har den terrorsiktede 32-åringen blitt satt på en isolasjonscelle på avdeling G - et nærmest ribbet rom som han selv har sett fra innsiden.

- Jeg har vært der selv. Du har ingenting, og du får ikke noen form for spesialbehandling. Han vil få lik mat som oss, bare at det er servert med plastbestikk og papptallerken, sier Larsen, som tviler på at noen av de andre innsatte vil komme i kontakt med Breivik på flere år.

- Han kommer nok ikke opp til fellesarealet, og hvis han skal dusje, låses han inn alene. Du ser ingen andre, bortsett fra betjentene som gir deg mat.

Breivik skal i de fire første ukene sitte fullt isolert, men påtalemyndigheten kan utvide isolasjonen i ytterligere fire uker når den første perioden er over.

- Han har medieforbud. Det betyr at han ikke har tilgang på hverken TV eller aviser. Han får det tøft i en lang, lang tid fremover, sier 45-åringen.

Berørt

Under en minnestund på søndag samlet en rekke av fengselets innsatte seg i sorgen over de drepte etter Breiviks massakre. Selv orket ikke Tor Erik Larsen å delta.

- Jeg orket ikke. Vi sitter i fengsel og er forskjellige, og jeg klarte ikke å vise følelser overfor de andre. Det holder jeg for meg selv, sier han, og forteller at selv tunge sedelighetsforbrytere er berørt av terroren.

- Det går inn på oss alle, akkurat som ute i samfunnet. Vi er ingen udyr, og vi føler oss hjelpeløse.

45-åringen tror fengselsbetjentene vil passe ekstra godt på den terrorsiktede nordmannen - spesielt i forhold til mulige selvmordsforsøk.

- De passer nok på ham, slik at han ikke får tatt den lette veien. Han har ingen fremtid i mine øyne, sier Larsen.

Truslene ukjente for politiet

Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel er ikke kjent med disse truslene, men han sier det er politiets oppgave å følge opp dette.

- Enhver som er i fengsel skal oppleve å ha trygghet rundt seg. Det er vår oppgave å sørge for dette, og vi skal løse vår oppgave. Jeg tror disse personene er lite representative for norske innsatte, sier Bjarkeid til VG.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt understreker at både politiet og fengselet tar sine forhåndsregler når det gjelder sikkerhetssituasjonen rundt den siktede, men han vil ikke kommentere saken nærmere.

Av MARIANNE VIKÅS, GORDON ANDERSEN, ERIC UTHEIM, INGUNN VIKEN, MORTEN HOPPERSTAD, SAMARIA IQBAL, SINDRE ØGAR, IVAR BRANDVOL, MAY LINN GJERDING, BØRREA SCHAU LARSEN, IDA HANSTAD, ROLF J. WIDERØE, TERJE HELSINGENG, INGUNN SALTBONES, HENRIK IHME, THOR HARALD HENRIKSEN, EIRIK LINAKER BERGLUND, SYNNØVE ÅSEBØ, INGRID HVIDSTEN, PER ASLE RUSTAD, LARS MOLTEBERG GLOMNES, HERMAN PREIN MOSTUE, MORTEN HEGSETH, NINA ANDERSEN, MORTEN SAMDAL, KAROLINE FLÅM, ALF BJARNE JOHNSEN, MARIA LEKVE, ØYSTEIN LARSEN-VONSTETT, GUNN KARI HEGVIK, LISA DYREMYHR BAKKE, HEIDI ERIKSSEN og HANS HENRIK TORGERSEN

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks