Hovedinnhold

- Dette bringer alle i Norge sammen

I SORG: Overlevende etter Utøya-massakren holder rundt hevrandre på pårørendesenteret på Sundvollen. Foto: Scanpix
I SORG: Overlevende etter Utøya-massakren holder rundt hevrandre på pårørendesenteret på Sundvollen. Foto: Scanpix
SUNDVOLLEN/OSLO (VG Nett) På pårørendesenteret etter Utøya-massakren finnes det ingen forskjell på hudfarge. Der er alle rammet av den samme tragedien.

- Det er fremmedfrykt som har skapt denne tragedien, men det forferdelige som har hendt kommer til å føre til at nordmenn og innvandrere får et sterkere samhold. Det er Norge som har vunnet, ikke terroristen, sier sekretær i moskeen Minhaj Ul Quran i Oslo, Faiz Alam, til VG Nett.

Sammen med imam Noor Ahmad og styremedlem Mukhtar Said har han besøkt pårørendesenteret på Sundvolden Hotel for å trøste og støtte dem som er der.

- Vi er innkalt som et del av kriseteamet. Vi er her for å trøste og for de som har behov for å dele sorgen. De som er her nå vet ikke enda hva som har skjedd med sine kjære, sier Alam.

Les også: Her ble ofrene reddet

- Trenger å holde en hånd

Imamen og følget hans har trøstet alle som har hatt behov for det, uavhengig av tilhørighet. Tidligere søndag dro de også sammen med de pårørende til gudstjeneste i kirken.

- Der var det en rørende stemning. Det var tøft for alle. Dette har vært de tyngste dagene i mitt liv, sier Alam.

Les videre under bildet...

TRØSTER: Styremedlem Mukhtar Said, Imam Noor Ahmad og Faiz Alam fra Minhaj Ul Quran i Oslo. Foto: Dyveke Nilssen
TRØSTER: Styremedlem Mukhtar Said, Imam Noor Ahmad og Faiz Alam fra Minhaj Ul Quran i Oslo. Foto: Dyveke Nilssen


Han forteller at inne på hotellet bak området der pressen og VG Nett oppholder seg, har det vært mange inntrykk de siste dagene. Han har sett både glede og fortvilelse.

- Folk holder rundt hverandre og klemmer. Jeg tror mange bare ønsker å holde i en annens hånd, mener han.

BLI MED OSS OG HOLD HVERANDRE I HENDENE

Også i Oslo har de muslimske miljøene mobilisert for å bidra med støtte og trøst. Både moskeen Islamic Cultural Center og World Islamic Mission holder åpent for å ta imot sørgende.

- Alle som bor i og elsker landet opplever meget tunge og vonde dager etter terrorhandlingen. Moskeen holder åpent for folk som er preget av denne situasjonen og har behov for å snakke om det som har skjedd. Fellesskap er viktig i slike situasjoner, skriver World Islamic Mission på sine nettsider.

Også på sosiale nettsamfunn mobiliserer hele landet for å holde sammen. Nærmere en halv million holder nå hender på VG Nett, og Facebook og Twitter fylles minutt for minutt med hilsner, trøst, bilder og tanker om tragedien.

- Alle er rammet

Ifølge Alam var det 80 ungdommer med innvandrerbakgrunn på Utøya da massemordmistenkte Anders Breivik (32) begynte å skyte.

Han forteller om en familie som er rammet. De kom til Norge fra Bagdad for bare noen år siden.

- De sier at de dro fra hjemlandet til trygge Norge for å unngå nettopp det som har skjedd her. Familien er en av mange som fortsatt håper, men begynner å innse at sjansen er liten for at de som er savnet har overlevd.

To imamer og flere prester er med de pårørende så lenge det er behov for de der. Alam forteller hvorfor:

- Vi er her for å vise at vi elsker det norske folk. Dette bringer oss alle sammen. Alle i Norge er rammet av det samme, uansett hudfarge.

BESØKTE SUNDVOLDEN HOTEL: Kristin Halvorsen. Foto: Krister Sørbø
BESØKTE SUNDVOLDEN HOTEL: Kristin Halvorsen. Foto: Krister Sørbø

SV-Kristin: - Ta vare på hverandre

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var på plass ved Sundvolden Hotel søndag kveld for å vise sin støtte overfor de mange pårørende som befinner seg på hotellet.

- Det som har skjedd er helt ubegripelig. De pårørende har opplevd sitt livs verste mareritt. Spesielt med tanke på at det er en aksjon og ingen ulykke, sier Halvorsen.

SV-politikeren var i Frankrike da fredagens terrorhendelser inntraff, og avbrøt ferien for å komme hjem til Norge.

Hun har én spesiell oppfordring til det norske folk.

- Ta vare på de som trenger det. Jeg tenker, hva skal man si? Men det er viktig å likevel vise sin støtte. Oppsøk de som trenger det, og gi dem trøst. Og ikke bare i de nærmeste dagene. Disse menneskene vil preges i lang tid framover, sier statsråden.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks