Hovedinnhold

Politiet lovet Utøya-offer helikopterbistand tre ganger

BA OM HJELP: Håvard Vederhus var en av de 13 som ble drept ved pumpehuset på Utøya. foto: Jan Petter Lynau, VG
BA OM HJELP: Håvard Vederhus var en av de 13 som ble drept ved pumpehuset på Utøya. foto: Jan Petter Lynau, VG
Tre ganger - i to ulike telefonsamtaler - forsikret politiet Håvard Vederhus (21) og familien hans at de var på vei til Utøya i helikopter.

De tre samtalene mellom Håvard Vederhus (21) og politiet bekreftes av telefonloggene familien har fått tilgang til av politiet. Familien sier han ble drept på Utøya ca. 18.15. Vederhus fikk forsikringen fra politiets nødoperatør, mens han gjemte seg på Utøya 22. juli.

Familien fikk selv - mens dramaet pågikk - beskjed om at politiet var på vei i helikopter til øya hvor sønnen gjemte seg. Forfatter Kjetil Stormark og Dagbladet har tidligere omtalt familiens mistanke om at sønnen ble forledet til å tro at helikopter var på vei.

Familien har nå vært på politihuset på Grønland og hørt igjennom lydopptak av både Håvards oppringninger til nødnummeret 112, og sine egne oppringninger til samme nummer.

Klokken 17.49 - 44 minutter før Anders Behring Breivik ble pågrepet - ble Håvard «lovet» helikopter i sin oppringning til nødnummeret til Nordre-Buskerud politidistrikt. Operatøren fortalte Vederhus at «vi er på vei både langs vei og luft og det meste».

BAKGRUNN: Krever flere svar om terrorberedskap

Familien fikk samme beskjed to ganger, da de på sin side for femte gang ringte Oslo-politiets nødnummer, cirka klokken 18.08.

- Det fryktelige med dette, er at politiet kan ha forledet Håvard og de andre ungdommene ved pumpehuset til å tro at hjelpen ville komme raskt, sier Håvards far til VG.

Håvard Vederhus gjemte seg ved pumpehuset på nordsiden av Utøya da han ble drept.

Gjentatte henvendelser

Ifølge opplysninger fra overlevende, var det minst 20-25 ungdommer som oppholdt seg i dette området. Noen kom seg mirakuløst unna. Vederhus var en av minst 13 som ble drept om lag kl. 18.15 mens de gjemte seg der.

Familien fikk først innsyn i telefonloggene en av de siste dagene før jul. Det skjedde etter gjentatte henvendelser fra både fra familien selv, og deres bistandsadvokat.

Lydloggene avslører følgende:

TRAGEDIE: I alt 13 ungdommer ble drept ved pumpehuset på Utøya. Håvard Vederhus prøvde gjentatte ganger å få helikopter ut til øya. Foto: Frode Hansen, VG
TRAGEDIE: I alt 13 ungdommer ble drept ved pumpehuset på Utøya. Håvard Vederhus prøvde gjentatte ganger å få helikopter ut til øya. Foto: Frode Hansen, VG

Det første løftet om at helikopter er på vei til Utøya kommer altså så tidlig som klokken 17.49. Dette er 25 minutter før Breivik kommer til pumpehuset, og 36 minutter før politiet kommer til Utøya.

Håvard kommer igjennom til politiets nødnummer 112 i Nordre-Buskerud. Samtalen varer i 57 sekunder. Innledningsvis spør Håvard om det er lenge til politiet er på Utøya. Han oppgir at han selv ringer derfra.

- Ja, vi har masse folk, masse folk på vei ut dit, svarer politiet.

Politiet ber ham om å repetere telefonnummeret, Håvard gjør det og ber politiet innstendig om å skynde seg. Svaret fra 112 Buskerud er:

- Jajada, vi er på vei langs vei og luft og det meste.

«Vi må ha helikopter»

Familien og Håvard kommuniserer på sms.

Klokken 18.04 sender familien melding til Håvard: «Er det stille der nå? Er det kommet helikopter?» Håvard svarer klokken 18.05: « Nei, vi må ha helikopter. Det er skyting». Imens forsøker familien å få gitt informasjonen fra Håvard videre til de som betjener politiets nødtelefon i Oslo.

Klokken 18.07 ringer de for femte gang til 112. To ganger i løpet av denne samtalen forteller politiet at politihelikopter er på vei til Utøya.

Etter at familien like før jul fikk referert samtalene mellom seg selv og nødtelefonen, har de gjort følgende notater:

«112 Oslo opptrer på en arrogant og uprofesjonell måte. De gir ingen relevant informasjon til oss, og er opptatt av å fortelle at de har en krevende situasjon i Oslo. Den informasjonen som blir gitt til slutt, er feilaktig (politihelikopter er på vei).»

- Lydloggen bør etter vår mening brukes internt i politiet som opplæring i hvordan en ikke skal agere i en krisesituasjon på 112, understreker Håvard Vederhus' far overfor VG.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks