Hovedinnhold

Raymond Johansen angriper ekstreme etter 22. juli

ANGREP: Raymond Johansen tok et oppgjør med leverandørene av ekstreme meninger under Kartellkonferansen på Gol tirsdag ettermiddag.
ANGREP: Raymond Johansen tok et oppgjør med leverandørene av ekstreme meninger under Kartellkonferansen på Gol tirsdag ettermiddag.
GOL (VG Nett) Aps partisekretær Raymond Johansen gjør ekstreme høyreradikale til delvis medskyldige i terroren som rammet Norge 22. juli.

- På Utøya brukte gjerningsmannen en kjent metode fra skolemassakre i både USA og Europa: Skudd mot forsvarsløse ungdommer, sa Johansen da han innledet til debatt om Norge etter 22. juli, på Kartellkonferansen ved Pers Hotell på Gol tirsdag ettermiddag.

BAKGRUNN: Les alt om terrorangrepet 22. juli 

- Noen tegner et enkelt bilde om at det dreier seg om en ensom gal mann. Om angrep som rammer blindt. Om at slikt er umulig å forutse og forsvare seg mot. Og slik karakteriseres ofte høyreekstrem vold. Og mange, ikke minst i de høyreekstreme miljøene, ønsker bevisst en slik historieskrivning. Men den er gal, sa Johansen. Han understreket at det bare er en mann som er direkte ansvarlig for terroren, men:

- Det som skjedde 22. juli var et politisk attentat. Det var et angrep fra en høyreekstremist med tradisjonelle høyre ekstreme holdninger. De forakter fire grupper: Muslimer, homofile, kvinner og sosialdemokrater.

Han nevnte flere:

Bloggeren Fjordman, Peder Nøstevold Jensen, har ytret at han vil «suspendere» det parlamentariske demokratiet. 9. juni skrev han at «Islam og alle de som praktiserer det må bli totalt og fysisk fjernet fra hele den vestlige verden». Og han har oppfordret alle vestlige til å bevæpne seg «with guns and the skills to use them». Han ble lyttet til, sa Johansen.

Fjordman har tidligere tatt avstand fra terrorhandlingene.

Fjordman skriver i en epost at Raymond Johansen tar feil når han hevder bloggeren vil suspendere det parlamentariske demokratiet:

«Jeg har tvert imot skrevet at parlamentarisk demokrati allerede er langt på vei opphevet i store deler av Europa på grunn av EU», skriver Fjordman.

Peder Jensens leserinnlegg i VG 

Raymond Johansen nevnte også leder av Stopp Islamiseringen av Norge, Arne Tumyrs uttalelser om voldtekt:

Les også: Kronikk: Ord skaper vold 

«Perversiteter som sitter i hodet på forbryterne kalles islam. Den Allah-infiserte hjernen må desinfiseres og vaskes med salmiakk. Deretter må de mentalt forkvaklede religionsslavene fra koranskolene plasseres i en omskoleringsleir - eller sendes tilbake til opprinnelseslandet».

Både Tumyrs og Jensens ytringer er lovlige, men også farlige. De former holdninger og flytter grenser, sier Johansen.

Han sier vi trenger en debatt hvor redaktøransvaret i papiravisene også legges til grunn på nettet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks