Hovedinnhold

Breiviks mor oppdaget våpen i 2010

FRYKTET BOMBE: Politiet fryktet at rommet som Anders Behring Breivik disponerte hos moren kunne være rigget med sprengstoff, og beredskapstroppen gikk til aksjon ved midnatt 22. juli. Foto: Frode Hansen
FRYKTET BOMBE: Politiet fryktet at rommet som Anders Behring Breivik disponerte hos moren kunne være rigget med sprengstoff, og beredskapstroppen gikk til aksjon ved midnatt 22. juli. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Moren til Anders Behring Breivik (32) reagerte på at han kjøpte våpen og snakket om en forestående borgerkrig, men trodde ikke det skulle ende som det gjorde 22. juli.

Anders Behring Breiviks 65 år gamle mor levde sammen ham i den perioden hvor de rettsoppnevnte sakkyndige mener han ble syk. I ettertid er han gitt diagnosen paranoid schizofren.

VGTV: Slik forklarer rettspsykiateren Breiviks diagnose

Moren er den eneste som de rettsoppnevnte sakkyndige har hatt egne samtaler med. Hennes historie står helt sentralt i arbeidet som endte opp med at Breivik ble erklært utilregnelig.

I samtalene med rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, kommer det frem at hun oppdaget at sønnen kjøpte våpen:

Høsten 2010 begynner det å komme en mengde utstyr til leiligheten hvor de to bodde på Skøyen i Oslo. Anders Behring Breivik kjøpte det moren kaller en "skuddsikker" koffert. Sønnen kjøpte også en hagle han oppbevarte på rommet sitt, og bestilte en rifle.

- På nyåret i 2011 kjøpte han en svær, svart pistol, forteller moren.

Hun skal da ha sagt fra om at han ikke kunne bo hjemme dersom han skulle ha så mye våpen. I den samme perioden skal Breivik ha begynt å gå rundt med kamuflasjeutstyr hjemme. Da moren stilte spørsmål, svarte han at det var fordi han skulle ta jegerprøven.

(Les videre under bildet)

Faksimile fra dagens papirutgave av VG Foto:
Faksimile fra dagens papirutgave av VG Foto:

Borgerkrig

Det siste året snakket Anders Behring Breivik stadig om "en forestående borgerkrig".

- Han snakket høyt og intenst. Det var riktig ubehagelig. Jeg gjorde alt for å unngå de temaene, har moren forklart i samtale med de sakkyndige.

Samtidig fortsatte det å komme utstyr til leiligheten på Skøyen.

- Våren 2010 fant jeg to ryggsekker med stein innenfor døren, og fire svære dunker med lokk bak dem igjen, har moren opplyst.

Da hun stilte spørsmål, ble sønnen sint og sur.

På vårparten i år kom Anders Behring Breivik plutselig en dag ut av rommet sitt iført en rød uniformsjakke med masse emblemer. Ifølge moren så han helt merkelig ut. Etterpå tenkte hun:

- Nå gir jeg opp. Han gjør så mye rart.

Da sønnen i ukene etterpå gikk rundt og snakket om Kristian IV og hærførere, forstod hun at noe var alvorlig galt.

- Det ble etter hvert et stort ubehag. Ekkelt. Det føltes utrygt. Jeg kjente ham ikke igjen lenger, så jeg tenkte det måtte være noe galt med hodet.

Faksimile fra dagens VG Foto:
Faksimile fra dagens VG Foto:

I april 2011 fortalte Breivik til moren at han ville flytte til Rena og bli bonde. Da hun senere ringte ham på gården passet det aldri at hun kom på besøk.

Da moren fikk vite at det var sønnen som drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya fikk hun sjokk. Hun ble innlagt på psykiatrisk avdeling etter 22. juli.

VG var torsdag kveld i kontakt med advokaten til Breiviks mor, Ragnhild Torgersen. Hun ønsket ikke å kommentere opplysningene som nå blir kjent.

Les mer om saken i dagens VG+ og VGs papirutgave.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks