Hovedinnhold

Breivik nekter hjernescanning

...og han vil heller ikke omgås andre fanger

MØTTE BREIVIK: Her er forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei ut fra Ila fengsel etter å ha møtt klienten fredag ettermiddag. Foto: Jarle Brenna
MØTTE BREIVIK: Her er forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei ut fra Ila fengsel etter å ha møtt klienten fredag ettermiddag. Foto: Jarle Brenna
ILA FENGSEL (VG Nett) Massemorderen Anders Behring Breivik (32) ønsker ikke at de rettsoppnevnte sakkyndige skal få mulighet til å analysere hjernen hans.

Som VG skrev i går ønsker rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim å gjennomføre en såkalt MR-undersøkelse av hjernen til Breivik. Det er en av grunnene til at de har fått utsatt tidsfristen med én måned til 30. november.

- Vi som forsvarere er ikke blitt forespurt om en MR-undersøkelse, og vi har derfor ikke fått snakket med ham om det før i dag, forteller forsvarer Geir Lippestad.

- Ikke nødvendig

VG Nett møtte ham og medforsvarer Vibeke Hein Bæra utenfor Ila fengsel fredag ettermiddag etter at de hadde vært i møter med fengselsledelsen og klienten. I samtalene med Breivik var blant annet hjernescanningen tema.

NEKTER: Terrorsiktede Anders Behring Breivik nekter å bli MR-scannet. Her er han avbildet i forbindelse med rekonstruksjonen på Utøya. Foto: Helge Mikaelsen
NEKTER: Terrorsiktede Anders Behring Breivik nekter å bli MR-scannet. Her er han avbildet i forbindelse med rekonstruksjonen på Utøya. Foto: Helge Mikaelsen

- Hans umiddelbare tilbakemelding er at han ikke ønsker noen slik undersøkelse. Han anser ikke det som nødvendig, opplyser Geir Lippestad til VG Nett.

Forsvarerne varsler at de vil ta opp saken med politiet til uken.

Breivik kan ikke tvinges

De rettsoppnevnte sakkyndige har ikke mulighet til å bruke tvang for å få gjennomført MR-undersøkelsen de ønsker.

- Jeg regner med at han ikke blir sendt til en slik undersøkelse, hvis han ikke ønsker det, understreker Lippestad.

Det betyr at rettspsykiaterne må få Breivik til å forandre mening, dersom de skal kunne gjennomføre undersøkelsen. Etter det VG får opplyst ønsker Sørheim og Husby å utelukke at Breivik har en hjerneskade.

En MR-undersøkelse er en metode for å ta bilder av hjernen og finne ut om det finnes avvik fra det normale. Undersøkelsen kan blant annet avsløre hjerneskade eller en svulst.

Breivik vil være alene

Anders Behring Breivik har i praksis sittet isolert i tre måneder, og Ila fengsel har fattet et vedtak som gjør at det vil være situasjonen frem til 8. februar neste år.

Ifølge Lippestad er det heller ikke aktuelt at han skal omgås andre fanger med det første.

- Det er en spesiell situasjon, siden klienten ikke ønsker det selv. På sikt er det klart han skal omgås andre mennesker og innsatte, men ikke i aller nærmeste fremtid, forklarer forsvarsadvokaten.

I fredagens møte med fengselsledelsen ble det blant annet diskutert tiltak for å hindre soningsskader.

- Bærer han preg av å ha sittet isolert i tre måneder?

- Han blir fulgt opp nøye av helsepersonell, og det er ingen rapporter eller spesielle tilbakemeldinger om at det er noe skadelig utvikling, forteller Lippestad.

- I møtet vi hadde med ham etterpå, sier han selv at han etter forholdene har det bra. Vårt inntrykk er at Ila gjør det de kan for at denne soningen skal foregå så godt som mulig, legger forsvareren til.

Tiltak for å hindre soningsskader kan være større muligheter for fysisk trening, arbeid i fengselet og undervisning.

- Har han noen spesielle ønsker når det gjelder utdanning?

- Ja, han er jo interessert i historie så han ser positivt på en slik mulighet, men det er ikke gjort noen avtaler rundt det foreløpig.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks