Hovedinnhold

Hvert år dør 185 Oslo-borgere for tidlig på grunn av svevestøv

Oslo-folk mister hvert år til sammen 1.753 friske leveår på grunn av luftforurensing, ifølge Folkehelseinstituttet.

Denne saken handler om:

– De dør tidligere enn de ellers ville ha gjort hvis de ikke hadde blitt utsatt for luftforurensning. De fleste dør da av en forverring av eksisterende sykdom, som hjerte- og karsykdommer eller lungeplager, sier avdelingsdirektør Per Schwarze ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Hvert år dør 185 mennesker i hovedstaden for tidlig på grunn av luftforurensing, viser utregningene Folkehelseinstituttet har gjort på oppdrag fra Statens vegvesen.

Det er første gang forskere har tallfestet konsekvensen av den dårlige lufta i Oslo.  Utregningene viser også at Oslo-folk hvert år til sammen mister 1.753 friske leveår.

Samferdselsministeren: Gamle datasystemer hindrer renere byluft

Beregningene er gjort på svevestøv, og Schwarze mener det må settes i verk tiltak for å redusere utslippene både fra vedfyring og trafikken.

– Vi håper at det etter hvert blir en nedgang i nivåene av luftforurensing. Både på vedfyringssiden og på trafikksiden kan man iverksette tiltak, sier Schwarze til NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks