Hovedinnhold

Disse skal kjempe om å bygge det nye regjeringskvartalet

Prosjektene «Adapt» og «Lysning» er valgt ut til finalerunden i designkonkurransen, og kjemper nå om å bli det nye regjeringskvartalet.

Denne saken handler om:

Onsdag presenterte Statsbygg de to vinnerprosjektene som kan få muligheten til å bygge det nye regjeringskvartalet. Vinnerprosjektene er «Adapt» og «Lysning.»  

Vinnerprosjektene skal nå til forhandling med Statsbygg om den videre prosessen. Forhandlingene skal være ferdige i løpet av høsten 2017.

De som da til slutt leverer det beste forslaget, blir valgt ut som den endelige leverandøren. Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027.

Juryen har internt rangert de to prosjektene, men denne rangeringen vil ikke bli offentliggjort før det endelige forslaget er valgt og kontrakt er inngått. 

Fikk du med deg? Byråkrat-krig om regjeringskvartalet

God planløsning

– Det er måten de har løst kriteriene arkitektur og kulturminner, åpenhet og byrom, organisering og effektivitet og hva de har å tilby på disse områdene som har gjort at vi har valgt ut disse to prosjektene, sier juryens leder Synnøve Lyssand Sandberg, byggherredirektør i Statsbygg, til NTB.

Minnesmerke etter 22.juli: Statsbygg vil ha Utøykaia

Hun betegner oppdelingen av tre klare byrom i de to løsningene som en klar fordel. I tillegg mener juryen at behandlingen av Grubbegata og høyden ned mot Youngstorget og Møllergata er godt bearbeidet. 

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027. Dette forutsetter at arbeidet med skisse- og forprosjekt blir sluttført som planlagt, slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet.

Totalt skal det bygges 125.000 kvadratmeter over og under bakken. I tillegg skal 40.000 kvadratmeter av dagens bygningsmasse rehabiliteres. 

Prosjekteringskontrakten som til slutt tildeles vinneren er verdt mellom 500 millioner og én milliard kroner. 

VG-kommentar: Bygger ikke for fremtiden

Disse står bak prosjektene

Totalt var 59 firmaer og 20 arkitektkontorer valgt ut til å presentere de syv løsningsforslagene til det nye regjeringskvartalet.

Lest denne? Utøya-naboer splittet i synet på minnesmerke

Bakgrunn: Saksøker staten for 22.juli-minnesmerke

«Adapt» er levert av Team URBIS som består av arkitektkontorene Nordic Office of Architecture, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, Haptic Architects, Scenario og NIKU.

Bak prosjektet «Lysning» står gruppen G8+ som består av arkitektkontorene LPO Arkitekter, A-Lab, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS.

– Her har mange arkitektkontor gjort en kjempestor jobb. Vi er utrolig glade og ydmyke, og vi er spente på forhandlingene som nå ligger foran oss, skriver Geir Haaversen i en pressemelding. Han er leder for arkitektteamet i G8+ som står bak forslaget «Lysning».

Les også: Statsbygg vil fjerne 22.juli-senteret fra Høyblokken

VG/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks