Hovedinnhold

Skal legge ned halvparten av fabrikkene:

Hagen: Vi må kutte for å vokse

<p>KUTTER: Stein Erik Hagen forsvarer Orklas planer om å kutte rundt halvparten av selskapets fabrikker de neste årene. Han sier de må gjøre det for å vinne kampen om fremtiden.</p>

KUTTER: Stein Erik Hagen forsvarer Orklas planer om å kutte rundt halvparten av selskapets fabrikker de neste årene. Han sier de må gjøre det for å vinne kampen om fremtiden.

Foto: Thomas Nilsson, VG
Stein Erik Hagen sier det er nødvendig at Orkla legger ned halvpartene av fabrikkene sine. – Vi må gjøre det for å vokse videre, sier han. De ansatte er kritisk til å legge ned lønnsomme arbeidsplasser.

Denne saken handler om:

– Det lyder kanskje litt rart og ulogisk, men vi er nødt til å effektivisere og legge ned fabrikker for at Orkla skal vokse, sier Orklas-styreleder Stein Erik Hagen, som gjennom familieselskapet Canica er største eier i Orkla.

– Det er veldig tungt

I forrige uke ble det kjent gjennom DN at Orkla de neste årene planlegger å kutte rundt halvparten av sine 104 fabrikker. Omkring en fjerdedel av fabrikkene i Orkla er lokalisert i Norge. Skien-fabrikken Gimsøy Kloster er neste ut; de produserer Fun light og Tomtegløgg og produksjonen flyttes til Sverige. Over tjue arbeidsplasser ligger an til å forsvinne.

– Styret legger strategien og det er administrasjonen som foretar de konkrete vurderingene, så de har jeg ikke inngående kunnskap om, sier Hagen.

– Hva sier du til de ansatte i Skien som opplever at de jobber i en lønnsom bedrift, men som likevel blir nedlagt?

– Jeg skjønner godt deres reaksjoner. Det er veldig tungt å miste jobben og se at bedriften rasjonaliseres bort. Men vi er nødt til å se på hele vår struktur og hele tiden sørge for at vi er optimalt organisert og ikke minst at vi tar i bruk den nyeste teknologiene, blant annet når det gjelder robotisering. Endel bedrifter er lønnsomme i dag, men vi ser behovet for å effektivisere vår organisasjon og vi kan ikke sitte og vente til det er røde tall, sier Hagen og legger til:

– Helt nødvendig

– Det er alltid smertefullt for en eier å legge med en fabrikk. Men det er en helt nødvendig del av utviklingen. Se på Aker Brygge og langs Akerselva, hvor det var verft og tungindustri da vi vokste opp. I dag er de lagt ned, men nye virksomheter får områdene til å blomstre. Det er viktig å tenke på at det er denne evnen til omstilling, som har gjort at vi har evnet å utvikle verdens beste velferdssamfunn, sier Hagen.

Aktuelt: Møt Hagens døtre (VG+)

Han sier at teknologiutviklingen skjer i så stor fart at de er helt avhengige av å være best også når det gjelder teknologi, for å levere de beste og kostnadseffektive produktene.

– Innenfor matvareproduksjon er bruken av roboter endel av hverdagen og vi er nødt til å være ledende, for å vinne konkurransen med de store globale aktørene.

– Du varsler at dere må kutte i antall ansatte?

– Kutte for å vokse

– Nei, vi har flere sysselsatte enn noen gang, selv om vi har lagt ned og slått sammen virksomheter. Vi må kutte for å vokse. Det er smertelig, men helt nødvendig. Orkla skal øke produksjonen, skape nye produkter og nye arbeidsplasser.

– Frykten er at arbeidsplasser i Norge forsvinner?

– Vi satser også i Norge, men vi er nødt til å gjør det gjennom å samle produksjonen i større enheter. Vi har flyttet Denja til Elverum, samler virksomhet i Fredrikstad og satser på Stranda ved å bygge nytt bakeri. For å få mer effektiv drift, må noen virksomheter legges ned, sier han og legger til:

Les også: Hagen operert i januar

– Hele Orklas historie består av å tilpasse seg for å vinne fremtiden. Vi har omstrukturert, lagt ned, bygd opp, solgt og kjøpt. I dag er vi i stor grad et merkevareselskap som produserer dagligvarer. Vi mener omleggingen har gitt en trygg base for videre vekst, også i Norge, sier han.

Orkla har i dag rundt 13000 ansatte. De omsatte for 33,2 milliarder kroner i fjor og fikk et resultat før skatt på 4,1 milliarder kroner.

– Hjelper ikke de som mister jobbene

Konserntillitsvalgt Terje Utstrand (LO) i Orkla sier livet ser litt annerledes ut fra toppen, der Hagen sitter, enn det gjør ved inngangen til NAV-kontoret.

– At Hagen sier det han gjør og legger til grunn en overordnet tenkning, er greit nok, men det hjelper ikke de som kan miste jobbene sine i Skien. Vi er også i samme situasjon i Kristiansund, hvor 70 Lilleborg-ansatte kan miste jobben, som følge av at Orkla satser på å samle produksjonen i større enheter. De jobbene kan bli flyttet til Falun etter at Orkla har kjøpt opp svenske Cederroth.

– Hagen sier det er nødvendig med nedleggelser og sammenslåinger i større enheter, slik skal Orkla vinne konkurransen og vokse?

– Ja, det er viktig med riktige omstruktureringer, men når 70 eventuelt mister jobben i Kristiansund, som allerede er rammet av oljeledighet, så er det vanskelig å si seg enig. Det er spesielt vanskelig å forsvare og forklare når vi snakker om bedrifter som går med overskudd.

– Orkla har en margin på over ti prosent; overskuddet er over ti prosent av omsetningen?

– Ikke et spesielt Norges-problem

– Ja, og det må nok et konsern som Orkla ha, fordi vi må reinvestere og utvikle produktene hele tiden. Men når du går med overskudd er det vanskelig å forstå at arbeidsplassene skal nedlegges. Når du står på og jobber i en bedrift som går godt, kommer det som et sjokk at du mister arbeidsplassen, fordi den ikke går godt nok.

– Er norske arbeidsplasser spesielt utsatt i Orkla?

– Nei, strukturelle endringer pågår også utenfor Norge. Chips-fabrikken på Åland i Finland er ett eksempel, i tillegg til flere blant annet i Baltikum. Orkla har rundt 13000 ansatte, hvor rundt 3500 er i Norge. Nedbemanningene har vært rundt 450. I Norge har rundt 175 stillinger blitt borte de siste årene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks