Hovedinnhold

Orden på gallaen

Stein Erik Hagen bar Polarstjerneordenen i bryllupet sitt.


- Ordenen er en påskjønnelse til dem som har ofret blod, svette og tårer for å bevare norsk kulturarv, sier Mikkel Dobloug.

En rekke gjester bar ordner, distinksjoner og diademer under bryllupet til Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow forrige lørdag. Brudeparet selv gikk foran med et godt eksempel:

Brudgommen hadde et lilla og grønt kors rundt halsen og tilhørende kors på venstre bryst, mens bruden bar et diamantspekket diadem i hvitt gull.

Hagen fikk Polarstjerneordenen for et par år siden på grunn av sitt arbeid med å bevare norsk kulturarv.

- Vi ønsker med denne ordenen å gi et klapp på skulderen til en kulturbevarer og vise at vi alle ser hva personen har gjort. Stein Erik Hagen har gjort en stor jobb med å finansiere og å støtte oppusningsprosjekter, for eksempel gjenoppbygningen av Holmenkollen kapell, sier Mikkel Dobloug til VG.

Det var tippoldefaren, også han Mikkel, som i 1894 stiftet ordenen. Etter å ha blitt delt ut til ulike kulturpersonligheter, ble den lagt død rundt 1920. Etter at dagens Mikkel arvet den store familiegården Hågå, ble han engasjert i arbeidet for å bevare den norske kulturarven. Rett før årtusenskiftet bestemte familien seg for å gjenopplive ordenen.

- Det er veldig flott at Hagen bar ordenen i bryllupet sitt. Det viser at han virkelig setter pris på kulturarven, sier Dobloug til VG.

Stein Erik Hagen sitter selv i styret som deler ut Polarstjerneordenen, sammen med blant andre skuespiller Lise Fjeldstad, mesterkokk Arne Brimi og Christian Sulheim, som er informasjonsdirektør i ICA Norge og som har vært svært engasjert i stiftelsen Norsk Kulturarv.

Samtlige styremedlemmer har selv Polarstjerneordenen.

Diademet som Mille-Marie Treschow bar i bryllupet, har vært i familien i et århundre, men har en ukjent historie.

100 år

Fra Fritzøehus får VG opplyst at bruden selv ikke kjenner diademets historie i detalj, annet enn at det har tilhørt familien og er omtrent 100 år. Smykket er av hvitt gull og er besatt med et ukjent antall diamanter. Siden Hagen og Treschow hadde invitert til grand galla, var det anledning for kvinnene til å bære diademer. Et diadem kan bæres av alle, som et hårsmykke.

Celina Midelfart var en av gjestene som valgte å benytte anledningen.

Hun ønsker ikke å fortelle VG hva slags diadem det er - om det er et hun har arvet eller om hun har kjøpt det.

Investor og tidligere styreleder i Kværner, Christian Bjelland, bar sin finske Hvita Ros-orden av første klasse.

- Jeg har fått ordenen i kraft av at jeg har vært og er finsk generalkonsul i Norge, sier Bjelland til VG.

Wenche Foss har St. Olavs-ordenen av nest høyeste rang, nemlig Kommandør med stjerne, og glitret med denne i kjendisbryllupet. Skuespiller Toralv Maurstad var også til stede, og viste frem sin Ridder av 1ste klasse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks