Hovedinnhold

Opposisjonen krever svar om konge-nekt

Kong Harald skal ikke ha fått delta på Veterandagen 8. mai

MÅ SVARE: En samlet opposisjon ber statsminister Jens Stoltenberg svare på hvorfor Kongen ikke fikk delta på markeringen av Veteranenes dag 8.mai. Her er Stoltenberg foran en krans under markeringen. Foto: Magnar Kirknes
MÅ SVARE: En samlet opposisjon ber statsminister Jens Stoltenberg svare på hvorfor Kongen ikke fikk delta på markeringen av Veteranenes dag 8.mai. Her er Stoltenberg foran en krans under markeringen. Foto: Magnar Kirknes
(VG Nett) Opposisjonspartiene kaller regjeringens håndtering av Veterandagen for «en skam» og «dårlig politisk håndverk».

Tips oss

Søndag 8. mai markerte regjeringen Veterandagen med utdeling av militærets høyeste æresbevisning - Krigskorset med sverd.

Kongen, som er Forsvarets øverstkommanderende, skal ha ønsket å være til stede. Det ønsket imidlertid ikke statsminister Jens Stoltenberg, melder Dagbladet.

Nå reagerer en samlet opposisjon på det de mener er en klønete håndtering av saken.

- Dette er dårlig politisk håndverk. Kongen har en helt spesiell status hos folket, og når han ønsker å bidra positivt bør det være en selvfølge at han får delta, sier Frps forsvarspolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, til VG Nett.

VET DU NOE OM DETTE? TIPS VG NETT! 

VG NETTs lesere debatterer:«La Kongen ta seg av medaljeutdelinger. Så vidt jeg husker, så sloss man for konge og fedreland, ikke Stoltenberg og Arbeiderpartiet.»

IKKE IMPONERT: Frps forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen. Foto: Gøran Bohlin
IKKE IMPONERT: Frps forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen. Foto: Gøran Bohlin

Krever svar

Han mener regjeringen har forsøkt å skaffe seg politisk gevinst ved å skvise ut Kongen fra den prestisjetunge utdelingen.

- Her har regjeringen prøvd å sole seg i glansen, i stedet for å la dagen handle om de etterlatte og de som har ofret det aller største for landet sitt, nemlig livet, sier han.

Ellingsen får støtte fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Hvis ikke dette er Kongens rolle, så har han ikke noen rolle igjen, da. Men det er ikke sikkert at Jens Stoltenberg vet hva vi skal bruke Kongen til i Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG Nett.

Også hun tror regjeringen har skjøvet Kongen ut i kulden som et ledd i kampen om Veterandagen.

- Regjeringen har hatt en veldig sterk hånd om hele veterandagen for å sørge for at det skal være deres dag.

Skei Grande krever svar fra statsministeren.

- Jens Stoltenberg kommer til spørretimen i Stortinget i morgen. Jeg tror han må ha en forklaring klar, sier hun.

KREVER SVAR: Høyres forsvarspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Scanpix
KREVER SVAR: Høyres forsvarspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Scanpix

Også Høyres forsvarspolitiske talskvinne Ine Marie Eriksen Søreide ber Stoltenberg om svar.

- Jeg krever en forklaring. Jeg er ikke så opptatt av i hvilket fora Jens Stoltenberg forklarer dette. Det er fornuftig at regjeringen forklarer hva som har skjedd når øverstkommanderende for norske styrker, en firestjernes general ikke får lov til å dele ut denne utmerkelsen når han har anledning og lyst selv, men han må forklare det, sier hun til VG Nett.

- Grete Faremo har forklart dette med at regjeringen er vert for veterandagen 8.mai, mens Kongehuset bidrar på en markering i november?

- Dette er ikke regjeringens dag. Det er veteranenes dag. De som tjenestegjør og har tjenestegjort for Norge. Da er det naturlig at det er deres øverstkommanderende, en firestjerners general, Kongen som deler ut deres utmerkelse.

- En skam

Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, er enig.

- Regjeringen skal ha ros for å lage en flott markering for veteranene våre, men det er i beste fall en misforståelse at dette er regjeringens dag. Det er nasjonens dag, sier hun.

KrF-toppen viser til at Kongehuset har lange tradisjoner for å hedre soldatene våre, og mener det er en skam hvis Kongens ønske om å få delta ble avslått.

- Det er trist at denne tradisjonen brytes, sier Eriksen.

Jens Stoltenberg har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken. Hans statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen henviser til forsvarsminister Grete Faremo, som sier til VG Nett at regjeringen har blitt enig med Slottet om en arbeidsdeling i forbindelse med Veterandagen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks