Hovedinnhold

Vil stoppe «norsk» gruve

* Oljefondet deleier i australsk prosjekt
* - Gruveprosjekt truer koalaen

GRUVEPROTEST: Australske aktivister var torsdag i aksjon i Sydney for å demonstrere mot den nye gruven i New South Wales. Foto: AFP
GRUVEPROTEST: Australske aktivister var torsdag i aksjon i Sydney for å demonstrere mot den nye gruven i New South Wales. Foto: AFP
Det norske Oljefondet er deleier i et australsk gruveprosjekt som nå vekker harme blant urbefolkning og miljøaktivister i Australia.

Denne saken handler om:

Norsk eierskap

  • Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er deleier i det australske kullselskapet Whitehaven Coal Ltd. Offisiell eierpost er 0,44 prosent. Selskapet skal nå anlegge en gigantisk gruve i New South Wales, og 30-årsgruven kommer til å legge beslag på 1665 hektar av Leard State-skogen.
  • Prosjektet har utløst et skred av reaksjoner lokalt og nasjonalt i Australia, og aboriginergrupperingen gomeroi har gått sterkt i mot.

Like før helgen mottok finansminister Siv Jensen og flere rikspolitikere et protestskriv fra 26 organisasjoner i Australia: Grupperingen krever at fondet trekker seg ut av det australske kullselskapet Whitehaven Coal Ltd, som står bak et svært omstridt gruveprosjekt i New South Wales i Australia.

- Dette viser hvor opptatt man er over hele verden av hva Pensjonsfondet gjør, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson om henvendelsen fra Australia.

Whitehaven Coal Ltd har fått grønt lys av australske myndigheter til å starte opp gruvevirksomhet i området Maules Creek. Gruven vil legge beslag på enorme, uberørte områder og en rekke politikere og aktivistgrupper raser over beslutningen om å anlegge gruven som kan produsere 11 millioner tonn kull per år.

- Naturinngrep

- Det er ikke kullvirksomhet eller industri her fra før, så det er et kjempedigert naturinngrep. Urbefolkningsgruppene protesterer kraftig, og det er et stort antall sårbare og truede dyrearter i området - blant annet koalaen, sier Rasmus Hansson til VG.

Han er også bekymret for klimautslippene som kommer i kjølvannet av Australias største, nye kullgruve.

- Kullindustrien har fått gjennomslag for at Australia nå har trukket seg fra Kyoto-protokollen og har trukket seg fra sine forpliktelser om å kutte utslipp. De er dermed blitt sabotører for internasjonalt klimasamarbeid, sier Hansson.

Eierposten

OLJEFOND-KRITIKER: - Spørsmålet er om Norges sparepenger skal bli investert i natur- og klimaødeleggende prosjekter i land som er klimasabotører, sier Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson om Oljefondets investering i australske Whitehaven Coal Ltd. Foto: Scanpix
OLJEFOND-KRITIKER: - Spørsmålet er om Norges sparepenger skal bli investert i natur- og klimaødeleggende prosjekter i land som er klimasabotører, sier Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson om Oljefondets investering i australske Whitehaven Coal Ltd. Foto: Scanpix

Oljefondet skal nå sitte på en eierpost på om lag 38 millioner kroner i Whitehaven Coal Ltd. Samtidig viser Oljefondets offisielle tall at eierposten er på 0,44 prosent og beløper seg til 89 millioner kroner.

- Det Pensjonsfondet gjør, er å investere i en kullgruve som vil gi en kraftig økning av klimagassutslipp, sier Hansson.
I brevet som er stilet til finansminister Siv Jensen (Frp) og partitopper i andre partier, ber de australske aktivistene innstendig om at Oljefondet trekker seg ut av Whitehaven Coal Ltd.

- Vi leser det, og vurderer det, sier Gjermund Hagesæter (Frp) i finanskomiteen om brevet.

Ap-forslag

Ifølge Hagesæter er det ikke gitt at et aksjesalg i Whitehaven Coal Ltd. er til det beste:

- Vil forholdene blir bedre, eller er det bedre at Oljefondet er med og bestemmer hvordan selskapet skal utvikle seg videre? Det finnes det ikke noe fasitsvar på, sier Hagesæter.

Arbeiderpartiet har foreslått at Oljefondet skal slutte å investere i kullselskaper. I januar var direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet på Stortinget og forklarte at ved årsskiftet hadde fondet 2,5 milliarder kroner investert i kullproduksjon.

- Spørsmålet er om Norges sparepenger skal bli investert i natur- og klimaødeleggende prosjekter i land som er klimasabotører, sier Hansson. Og legger til:

- KrF og Venstre må nå komme ut av skapet. De er alt for tause og alt for opptatt av å snakke på kammerset med norsk politikks klimasinker - nemlig Erna Solberg og Siv Jensen som har gjort det klart at de ønsker at Norges sparepenger skal investeres i slike prosjekter, sier han.

- Bør applaudere

Venstres Terje Breivik, som er medlem av finanskomiteen, reagerer på Hanssons uttalelse.

- Hansson bør applaudere at Venstre bruker tid på å få flertall for et forslag som går lengre enn det forslaget Ap legger opp til, som er isolert til kull, sier Terje Breivik.

Hans Olav Syversen (Krf), som leder finanskomiteen, sier partiet aldri har gått inn i noe skap og at partiet i fjor vår gikk inn for en egen vurdering av investeringer i kull.

- Vi kan ikke lage ad hoc-vedtak uten at vi kjenner konsekvensene. Det er ikke bare sånn at du kan si kull eller ikke. Vi vet jo godt at vi har selskaper som er 100 prosent kullselskaper, og så kan du gradere det nedover til en lang rekke av verdens største energiselskaper som driver med grønn energi, men som er inne i 10 prosent på kull, sier Hans Olav Syversen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks