Hovedinnhold

Vil bygge to gasskraftverk på Østlandet

Skagerak Kraft ønsker å bygge to gasskraftverk på Østlandet, ett på Herøya ved Grenland og ett på Slagentangen. Men foreløpig er det usikkert om og når gassen kommer.

Denne saken handler om:

- Det vi kan si er at en gassrørledning aldri har vært nærmere en løsning enn nå, sier informasjonssjef Kjell Larsen i Gassco til NTB.

Gassco har operatøransvar for gassrørene i Nordsjøen. Larsen sier at rørledningen vil være et prosjekt til anslagsvis 7,3 milliarder kroner, og at en intensjonsavtale mellom kjøpere og selgere må komme på plass før arbeidet med rørledningen går inn i en prosjekteringsfase.

Lønnsomt?

Kraftselskapene Fortum, Skagerak Energi og Østfold Energi presenterte fredag sine planer for Østlandets andre gasskraftverk, på Slagentangen utenfor Tønsberg. Men verken dette gasskraftverket eller Skagerak Energis tidligere lanserte anlegg på Herøya vil noen gang bli realisert uten at gassen kommer.

- Gassrøret fra Kårstø til Østlandet er en forutsetning for våre planer. Gassrøret til Grenland og Vest-Sverige kan være ferdig lagt i 2011-2012 dersom videre arbeid går som planlagt, sier konsernsjef Hans August Hanssen i Skagerak Energi til NTB.

Hanssen ser for seg at konsesjonssøknaden for et gasskraftanlegg på Slagentangen kan være klar i 2009, at investeringsbeslutningen blir tatt i 2012 og at gasskraftverket er operativt i 2014. Produksjonen vil i størrelse tilsvare strømforbruket til 400.000 husstander.

Kraftunderskudd

Underskudd på elektrisk kraft og stigende strømpriser har økt interessen for å bygge ut gasskraft i Norge de siste årene. Samtidig har prisen på gass steget, selv om gassprisene i det siste har falt noe igjen. Hanssen sier at det ikke uten videre er gitt at det i 2012 vil være lønnsomt å bygge ut gasskraft.

- Men dette vil vi vurdere når investeringsbeslutningen skal tas, sier han.

Som en del av kraftverket, planlegges det et anlegg for CO2-fangst - på samme måte som for gasskraftverket Skagerak har planlagt og søkt konsesjon for på Herøya.

Kraftverket på Slagentangen er tenkt bygd like ved Esso-raffineriet, som har store CO2-utslipp i dag. Muligheten for et samarbeid mellom gasskraftverket og raffineriet vil bli utredet.

Nestleder i Natur og Ungdom, Gøril Andreassen, sier til NTB at prosjektet er positivt fordi selskapene vil deponere CO2 fra oppstart.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks