Hovedinnhold

Vet altfor lite til å ta avgjørelse om Jan Mayen

OLJEUTVINNING: Skal områdene rundt jam Mayen åpnes for oljeutvinning? Foto: Mattis Sandblad/VG
OLJEUTVINNING: Skal områdene rundt jam Mayen åpnes for oljeutvinning? Foto: Mattis Sandblad/VG
Kunnskapshullene er store om den norske øya Jan Mayen. Forskere, naturforvaltere og Oljedirektoratet sier de vet for lite.

Denne saken handler om:

- Det er ikke mulig for oss å regne på petroleumspotensial eller ressursgrunnlag på sokkelen ved Jan Mayen ut fra dagens data, sier oljedirektør Bente Nyland.

Tirsdag er hun med i den norske delegasjonen som sammen med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen drar til Jan Mayen for å se nærmere på den arktiske øya. Besøket er en del av åpningsprosessen for havområdene rundt Jan Mayen.

LES OGSÅ:Vil frede Jan Mayen

Island lyste i januar ut de første konsesjonene på Jan Mayen-ryggen og planlegger tildelinger senere i høst. Nå skal Norge også vurdere å åpne havområdet med sikte på tildeling av konsesjoner.

Utlysninger

På et seminar hos Oljedepartementet mandag opplyste oljedirektøren at de islandske utlysningene tidligere i år kom brått på internasjonal oljeindustri. Bare tre selskaper har meldt sin interesse. Blant disse var Aker, men selskapet har senere trukket sin søknad.

VGD:Diskuter oljeboring i nord

På 1980-tallet samarbeidet Norge og Island om seismiske undersøkelser av sokkelen. Islendingene har i 2001 og 2008 samlet inn kommersiell seismikk.

Bente Nyland bekreftet på mandagens seminar at det skal ganske store funn til før de avsidesliggende områdene rundt Jan Mayen skal være kommersielt interessante, men ville ikke si hvor store funn som må til.

Men hun sa også at «noen» har snakket om at det er muligheter for å gjøre funn på størrelse med Troll-feltet på islandsk side.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MØTE: Direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning under åpningen av mandagens seminar om åpningsprosessen for havområdene ved Jan Mayen. Prosessen er første steg for å kunne kartlegge grunnlaget for petroliumvirksomhet i området. Seminaret fant sted i departementets lokaler i Oslo. Foto: Scanpix
MØTE: Direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning under åpningen av mandagens seminar om åpningsprosessen for havområdene ved Jan Mayen. Prosessen er første steg for å kunne kartlegge grunnlaget for petroliumvirksomhet i området. Seminaret fant sted i departementets lokaler i Oslo. Foto: Scanpix

Verneforslag

På selve øya Jan Mayen er Direktoratet for naturforvaltning i gang med å forberede et verneforslag der mesteparten av den 377 kvadratkilometer store øya blir foreslått som naturreservat. Unntaket er en smal stripe der meteorologistasjonen, flyplassen, Loran C-stasjonen og en mulig framtidig oljevernberedskapsstasjon kan bli bygd.

Norsk Polarinstitutt har ikke drevet aktiv forskning på Jan Mayen de siste tolv årene da instituttet kom med en samlerapport om Jan Mayen. Både Polarinstituttet og Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) understreker at Jan Mayen er viktig for sjøfuglarter som havhest, alkekonge og polarlomvi.

Dataene er gamle og usikre. Det er risikofylt å bruke slike data i diskusjonen om hva som skal skje i området i framtiden, sier administrerende direktør Norunn Myklebust i NINA.

Lite kunnskap

Jan-Gunnar Winther som leder Norsk Polarinstitutt sier rapporten fra 1997 slår fast at Jan Mayen er svært viktig for forskernes overvåking av forurensningen. Øya har en unik plassering midt i Atlanterhavet, også for å kunne studere klimaendringene.

VGD:Diskuter oljeboring i nord

- Vi har så store og åpenbare kunnskapshull at det vil være uforsvarlig å mene noe om dette nå, sier Winther.

- Absurd

Miljøbevegelsen trenger ikke flere kunnskaper for å ta stilling til Jan Mayens framtid.

- Det å åpne Jan Mayen og andre arktiske strøk for oljeutvinning grenser mot det absurde. Dette er særlig sårbare områder som Norge har et internasjonalt forvalteransvar for, og det vil være helt galt å åpne for petroleumsvirksomhet her. Vi skjønner ikke engang hvorfor regjeringen vil ha en diskusjon om det, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks