Hovedinnhold

Sylvi Listhaug: – Takk Gud for at broren min overlevde monsterbølgen

** Karl Petter Listhaug jobber på oljeriggen Cosl Innovator
** 53-åring omkom - brottsjø strømmet inn i lugarene

<p>RESPEKT FOR OLJEARBEIDERNE: Ulykken ombord på oljeriggen Cosl Innovator har gjort sterkt inntrykk på Sylvi Listhaug. </p>

RESPEKT FOR OLJEARBEIDERNE: Ulykken ombord på oljeriggen Cosl Innovator har gjort sterkt inntrykk på Sylvi Listhaug. 

Foto: Terje Bringedal, VG
Statsråd Sylvi Listhaug (38) takker høyere makter for at broren hennes kom uskadet fra brottsjøen som tok liv på oljeriggen Cosl Innovator i Nordsjøen.

Denne saken handler om:

– Takk Gud for at broren min overlevde monsterbølgen som slo inn over plattformen han jobber på i Nordsjøen i går, skrev Sylvi Listhaug på Facebook nyttårsaften.

Hun la til at hennes tanker gikk til de som mistet en av sine nærmeste og et håp om at evakueringen på oljefeltet gikk bra.

Les også: Bølgen knuste flere vinduer i lugarene

Til VG første nyttårsdag sier Listhaug at hun og familien virkelig var bekymret for Karl Petter Listhaug (34) da meldingene om enorme vindkast og store bølgehøyder på Troll-feltet nådde familien i Ørskog på Sunnmøre dagen før nyttårsaften.

<p>TRUFFET AV BROTTSJØ: Riggen COSL Innovator i Nordsjøen, der en mann på 53 år mistet livet etter at en brottsjø traff boligdelen på riggen onsdag kveld.</p>

TRUFFET AV BROTTSJØ: Riggen COSL Innovator i Nordsjøen, der en mann på 53 år mistet livet etter at en brottsjø traff boligdelen på riggen onsdag kveld.

Foto: Tovelin Foto / Cosl, NTB scanpix

– Vi i familien fikk jo et slags sjokk når vi fikk vite at dette hadde skjedd på oljeriggen. Deretter ble vi veldig beroliget da vi fikk vite at min bror og andre ansatte hadde blitt evakuert bort fra plattformen, forteller Sylvi Listhaug til VG.

Var på annen side av riggen

Hun har vært en del hjemme på familiegården på Ørskog på Sunnmøre i julen, og hendelsene i Nordsjøen i romjulen, satte sitt preg på dagene.

På oljeriggen fosset vann inn på riggen fra kjempebølgen 30 meter over normal havflate, ifølge direktør Jørgen Arnesen i Cosl.

Mannen som omkom var 53 år gammel og bodde i Oslo. Han var ansatt i Aker Solutions og jobbet ved subsea-avdelingen på Ågotnes i Hordaland.

Riggen drev brønnboring ved Troll-feltet i Nordsjøen på oppdrag fra Statoil.

– Min bror Karl Petter Listhaug, var på jobb da dette skjedde. Jeg har snakket med ham. Han var imidlertid ikke på den siden av riggen der brottsjøen slo inn over boligdelen, forteller Sylvi Listhaug.

Les også: Her seiler løpsk lekter forbi plattform nyttårsaften

 Karl Petter Listhaug, er kjent med at VG omtaler saken, men overlater til ledelsen i Cosl og søster Sylvi å uttale seg.

Sylvi Listhaug, som selv ikke er ukjent med vind og stormkast i form av offentlig oppmerksomhet, mener oljearbeidere som hennes bror trenger et ekstra klapp på skulderen for tiden.

– Det er all grunn til å gi honnør til de som jobber på rigger som dette. De betyr så mye for Norge og for den velferden vi har her, sier Listhaug til VG.

Hun legger ikke skjul på at hun føler med de mange i oljesektoren som har en jul bak seg og et nytt år foran seg med usikkerhet om de får beholde jobbene sine.

Les også: Provosert av Statoils sluttpakker

Kan miste jobben

– Dette er en veldig tøff tid for mange i oljesektoren, som ikke vet med sikkerhet at de får beholde jobbene sine i året som kommer. Min bror er en av dem, sier Listhaug.

<p>TØFFE DAGER: Direktør Jørgen Arnesen i Cosl møtte pressen på Sotra utenfor Bergen fredag kveld. Riggen Cosl Innovator sees i bakgrunnen.</p>

TØFFE DAGER: Direktør Jørgen Arnesen i Cosl møtte pressen på Sotra utenfor Bergen fredag kveld. Riggen Cosl Innovator sees i bakgrunnen.

Foto: Privat

Direktør Jørgen Arnesen i Cosl Drilling Europe, som eier riggen der 53-åringen omkom onsdag, hadde ikke registrert at Sylvi Listhaug hadde engasjert seg i ulykken.

– Jeg har ikke registrert at Sylvi Listhaug har skrevet dette. Men det er klart hendelsen har gått inn på alle som jobber i selskapet og deres pårørende. Jeg kan bekrefte at Listhaugs bror jobber i Cosl, sier Arnesen til VG.

Les også: Bølgen knuste flere vinduer i lugarene

Vann trengte inn i lugarene

Han beskriver at det var en svært kraftig brottsjø med en stor bølgehøyde på som slo inn vinduene i noen av lugarene.

Skadepunktene er beregnet til å være mellom 20 og 25 meter over vannflaten, ifølge Arnesen.

– Dette var en usedvanlig kraftig brottsjø. Vi har ikke vært borti noe lignende tidligere. Det er sjelden denne typen bølger slår innover riggen. Nå er det likevel viktig å undersøke hvorfor den traff der den gjorde og spesielt hvorfor vannet trengte inn i boligdelen på riggen.

– Det er den vanninntrengningen som ikke skulle ha skjedd, sier Arnesen.

Innvendig ble det en del skader som følge av vannet som trengte inn. Men utvendig er det ikke registrert store materielle skader på riggen, ifølge Arnesen.

Kommentar: Sylvi Listhaug minner akkurat nok om Sarah Palin

Skal granskes

Han vil ikke gå inn på årsaken til at 53-åringen mistet livet.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til det ennå. Petroleumstilsynet vil starte sin gransking fredag kveld. I tillegg vil det bli gjennomført en parallell gransking fra Cosl, Statoil og Aker Solutions, sier Arnesen, som fredag kveld er på riggen der den ligger ved Sotra utenfor Bergen.

53-åringen som omkom jobbet for Aker Solutions om bord på oljeriggen.

– Vi har nå mest fokus på å ta vare på de ansatte som er berørt av hendelsen og deres pårørende. De to som ble skadet ble overført til sykehus, men er nå utskrevet, sier Arnesen.

Både han og de ansatte er fortsatt preget av hendelsen.

– Det er klart en slik forferdelig hendelse går hardt inn på hele organisasjonen og aller mest på dem som var tettest på hendelsen. De som fulgte tettest opp disse medarbeiderne har gjort en fantastisk jobb, sier Arnesen, som også har engasjert to erfarne sjømannsprester til å bistå ansatte etter ulykken.

– Dette er selve marerittet for alle på en arbeidsplass, avslutter han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks