Hovedinnhold

Millioner i fallskjerm til de som vil slutte i Statoil

Statoil tilbyr gullpensjon til 58-åringer

Får 66 prosent av lønnen i årlige utbetalinger frem til de er 67 år

<p>GÅR DÅRLIG: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil snakker med pressen etter å ha presentert resultatet for tredje kvartal 2015 på Fornebu onsdag morgen. For å kvitte seg med ansatte, gir han gode sluttpakker.<br/></p>

GÅR DÅRLIG: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil snakker med pressen etter å ha presentert resultatet for tredje kvartal 2015 på Fornebu onsdag morgen. For å kvitte seg med ansatte, gir han gode sluttpakker.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
Mens resultatet i Statoil synker som en stein, får ansatte i selskapet gylne millionfallskjermer, hvis de forlater bedriften.

Denne saken handler om:

Ansatte over 58 år, som slutter i bedriften, får 66 prosent av lønnen i årlige utbetalinger frem til de er 67 år.

Det betyr at en godt betalt 58-åring fort kan få over ti millioner kroner for å gå av. I tillegg kan han eller hun gå rett over i en annen jobb utenfor Statoil.

Tilbudet gjelder ansatte i avdelinger som er omfattet av de pågående nedskjæringsprogrammene.

Les også: Krisebyen Stavanger

Ordningen

Fungerende informasjonsdirektør Knut Rostad i Statoil sier det gjelder de som får innvilget søknad.

– Vi er nå innen i en prosess hvor vi skal nedbemanne med mellom 1100 og 1500 ansatte og 500-600 konsulenter innen 2016. Vi har mange ordninger for å få til det; blant annet tilbud om tidligpensjon.

– Det er en ganske lukrativ ordning?

– Det dreier seg om 66 prosent av pensjonsgrunnlaget ved sluttidspunktet.

– 660 000 kroner hvis lønnen er en million kroner - i årlig utbetaling i ti år fra du er 58 til 67 år?

– Ja, men i pensjonsgrunnlaget er da eksempelvis ikke bonuser med, slik at det ikke er bruttolønnen du får 66 prosent av.

Han sier at det ikke legges noen begrensinger på ansatte som får denne sluttlønnen: De vil kunne gå rett over i ny jobb og toppe inntekten i den nye jobben med etterlønnen de hvert år får fra Statoil frem til de er 67 år.

– Utgangspunktet er at arbeid hos annen arbeidsgiver ikke vil påvirke størrelsen på tidligpensjonen, sier Rostad.

Les også: Statoil-ansatte i USA må gå på dagen

Sliter med resultatet

Statoil leverte onsdag sine resultater for tredje kvartal. Det ga et justert resultat på 16,7 milliarder kroner. Det er nesten en halvering fra samme tid i fjor, da resultatet var 30,9 milliarder.

Tallet er også lavere enn de 17,5 milliardene som var ventet fra analytikernes side, skriver E24:

Det ujusterte resultatet endte med et underskudd på 2,8 milliarder kroner. Dermed har Statoil gått med et underskudd på 28,2 milliarder i årets ni første måneder.

Krisen har spredt seg

Det førte til en nedgang på børsen.

Statoil har siden oljepriskrisen rammet selskapet, måtte kutte kostnader og si opp ansatte. Det har i stor grad skjedd i samarbeid med klubbene, men frustrasjonen er stor.

Krisen i Statoil og oljebransjen har spredt seg til store deler av kyst-Norge (VG+) og til ikke relaterte oljebransjer på land, slik som hoteller og service.

Følsom

Det har ikke lykkes VG å få sentrale tillitsvalgte til å uttale seg. Det skyldes blant annet at saken er følsom, fordi ordningen kan fremstå som veldig god.

– Det er den for de over 58 år som kan få seg ny jobb. Men svært mange i Statoil har så spesialiserte jobber at de vil slite med å få seg ny jobb i dagens jobbmarked, sier en tillitsvalgt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks