Hovedinnhold

Siv Jensen vil bygge veier - i Norge!

VEIBYGGER: Siv Jensen vil frigjøre midler til infrastrukturfondet i Norge slik at det kan bygges veier i Norge. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
VEIBYGGER: Siv Jensen vil frigjøre midler til infrastrukturfondet i Norge slik at det kan bygges veier i Norge. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier at prioritet nummer en når det gjelder veiutbygging - er at det skal skje i Norge.

Denne saken handler om:

- Ja, det skal det ikke herske noen tvil om. Vi satser først og fremst på å få opp veiinvesteringene i Norge. Hva Statens Pensjonsfond utland (SPU) skal investere i i fremtiden, må vi bruke lang tid på å utrede, sier Jensen.

I VG lørdag sa SPU-sjef Yngve Slyngstad og Norges Bank-sjef Øystein Olsen at det neste området oljefondet ligger an til å gå inn i, er investeringer i infrastruktur i utlandet, veier, jernbane, flyplasser.

Forventet debatt

Olsen sa de regnet med at det vil vekke debatt i Norge, fordi det er mange som mener at mer av oljepengene skal bruke innenlands, til investeringer i veier og infrastruktur.

Det viste også den engasjerte debatten på VG Nett etter at saken ble lagt ut der lørdag morgen.

Svært mange ga klare meldinger om at det er norsk veiutbygging som bør være første prioritet.

Og det er Frp-lederen helt enig i.

Vurderer endringer

- Vi er allerede i ferd med å bygge opp et infrastrukturfond også med penger fra oljefondet. Det er oppe i 30 milliarder kroner allerede og skal etter hvert opp i 100 milliarder kroner.

- Hva sier du til initiativet til Slyngstad og Olsen?

- Det er ikke nytt at de peker på muligheten for å utvide formålene SPU skal investere i, for å spre risiko.

- Kan det bli aktuell politikk å investere i veier i utlandet?

- Det viktigste målet for denne regjeringen er å sørge for så godt finansielt grunnlag som mulig for SPU. Det skal ikke være et politisk verktøy. Det må meget grundige vurderinger til for å gjøre endringer. For tiden foregår det en politisk debatt om vi skal investere i kull og fossil energi. Så får vi etter hvert se om infrastruktur er det neste vi skal vurdere.

- Hva mener du om å investere i veier og infrastruktur i utlandet?

- Det er for tidlig å svare ja til det. Forrige gang sa vi ja til at de skal få investere i eiendom, slik at de kan spre risikoen. Så må det letes etter nye muligheter for å holde høy avkastning og å spre risikoen. Infrastruktur kan være aktulet, unoterte aksjer er også nevnt, sier hun og legger til:

- For tiden er mitt fokus å frigjøre midler til infrastrukturfondet i Norge, slik at vi kan bygge veier her i landet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks