Hovedinnhold

Refses av sine egne for manglende informasjon

FORSVARTE SEG: Olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) måtte forsvare seg både i og utenfor stortingssalen i går. Foto: Krister Sørbø
FORSVARTE SEG: Olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) måtte forsvare seg både i og utenfor stortingssalen i går. Foto: Krister Sørbø
På bakrommet refser stortingsrepresentanter fra Ap, Sp og SV sin egen olje- og energiminister Terje Riis-Johansen for at han ikke ga Stortinget mer informasjon om Mongstad-saken.

Denne saken handler om:

Dette er saken

* Regjeringen ga i 2006 Statoil lov til å bygge gasskraftverk på Mongstad. Kravet var at et testanlegg for rensing av CO2-utslipp skulle komme på plass samtidig, i 2010, og at fullskala renseanlegg skulle være på plass i 2014. Tidsplanen for prestisjeprosjektet har raknet fullstendig: Oppstarten for testanlegget er utsatt til 2012, og en investeringsbeslutning om full rensing blir tatt først i 2014. Dermed blir det ingen fullskalarensing før tidligst i 2018 - hvis neste storting er villig til å betale for det. De siste kostnadsanslagene er rundt 25 milliarder kroner.

I går stemte regjeringspartiene ned mistillitsforslaget mot Riis-Johansen. Men under løfte om anonymitet, innrømmer flere av de rødgrønne stortingsrepresentantene at statsråden kunne ha håndtert saken langt bedre:

Seks stortingsrepresentanter fra Ap, Sp og SV sier til VG at det ville vært en klar fordel om Riis-Johansen hadde gitt Stortinget mer informasjon tidligere om problemene som førte til at «månelandingen» på Mongstad måtte utsettes.

LES OGSÅ:Samlet mistillit mot Riis-Johansen

- Skjult agenda

Det betyr at et flertall på Stortinget - både opposisjonen og flere av de rødgrønne - refser statsråden for å ha gitt knapt med informasjon.

Et ønske om ikke å skade regjeringspartiene i valgkampen, kan ha fått statsråden til å holde tilbake opplysninger regjeringen ellers ville ha gitt Stortinget i fjor vår, sier en sentralt plassert Ap-representant til VG.

Kilden tror Riis-Johansen kunne ha gitt mer informasjon om bekymringsmeldingene fra Gassnova om mulig sprekk i tidsplanen, hvis man ikke sto overfor en kommende valgkamp.

- Generelt bør regjeringen informere Stortinget så fort som mulig, og unngå å stille seg i en situasjon der det blir stilt spørsmål ved om informasjonsplikten er overholdt, sier en annen sentral Ap-representant til VG.

- Det er alltid bedre å gi for mye informasjon enn for lite informasjon, sier en tredje Ap-representant til VG.

SOLHEIM: - Månelandingen må ikke bli for dyr

Flere reaksjoner

En representant har følgende forslag til hva Riis-Johansen burde ha opplyst til Stortinget i fjor vår:

«Departementet har fått rapporter om at det er mer krevende enn først antatt å levere et fullskala renseanlegg innen regjeringens frist i 2014. Jeg vil komme tilbake til Stortinget med mer informasjon, så snart regjeringen har konkludert i saken.»

- Han kunne ha lagt til en setning eller to mer i statsbudsjettet, sier en Sp-representant til VG.

Også i SV er det stortingsrepresentanter som mener at det trolig kunne blitt informert mer i saken. En sentral SV-representant er kritisk til at Riis-Johansen underveis i prosessen har sladdet sentrale dokumenter, for deretter å fjerne deler av sladdingen like før stortingsbehandlingen.

VG kjenner til at SV-ere også internt har reagert på hemmeligholdet.

Uenige

Alle de rødgrønne representantene VG har snakket med, presiserer at de mener olje- og energiministeren formelt sett har overholdt informasjonsplikten overfor Stortinget.

De er dermed ikke enige med opposisjonen på Stortinget om at det var grunnlag for mistillit mot statsråden.

- Jeg mener vi har gitt god og relevant informasjon her, sier Terje Riis-Johansen til VG.

- Sett i ettertid, angrer du på at du ikke informerte grundigere?

- Jeg angrer ikke, vi har gjort dette på en skikkelig måte. Hvis du leser hva jeg sa i Stortinget for ett år siden, ser du at jeg var ydmyk i forhold til kompleksiteten i prosjektet. Jeg sa også at dette ikke måtte gjøres til et datoprosjekt, sier Riis-Johansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks