Hovedinnhold

Pellets er prisvinner

Pelletsovn gir langt billigere oppvarming enn strøm, om lag 5000 kroner i året.

Denne saken handler om:


Dette gjelder for dagens prisnivå, og forutsetter at du allerede har pelletsovn.

Tar du med kostnaden for en pelletsovn og regner med at denne vil vare 10-20 år, kommer du likevel billigere ut med pellets enn med strøm.

Andre former for oppvarming vinner også over strømmen. Både propan, fyringsolje og parafin er billigere.

Ulik virkningsgrad

VG har innhentet priser fra flere energileverandører og har med utgangspunkt i dagens prisbilde beregnet prislappen på et årsforbruk. Det er lagt til grunn 20000 kilowatt timer (kWh) og tatt hensyn til at energikildene har ulik virkningsgrad.

Ved har for eksempel en teoretisk virkningsgrad på 4000 kWh pr. favn, mens man bare kan regne med 2400 kWh nyttbar energi pr. favn.

Beregningene viser at en kilopris på pellets på 2 kroner, en pris du oppnår ved kjøp av store mengder, gir en prislapp på årsforbruket på ca. 9750 kroner.

Med en snittpris på strøm i underkant av 49 øre pr. kWh, pluss nettleie og fast avgift, blir strømregningen for årsforbruket på nesten 15000 kroner.

Flere kilder

De fleste energiprofeter mener det er viktig å ha flere energikilder å spille på. Da er det lettere å tilpasse seg prissvingningene på energi. Markedskoordinator Terje Lutdal fra EnergiHuset Hydro Texaco er enig.

- Det blir vanskelig å erstatte 20000 kWh strøm med vedfyring, ved er ofte en oppvarmingsform man bruker som tillegg. Skal ved fullt ut erstatte strøm, må man være hjemme og fyre hele tiden, sier han.

Ønsker man å erstatte strøm er det, ifølge Lutdal, bedre å gå over på helautomatiske anlegg. Oljefyrt kjele med vannbårent varmeanlegg er minst arbeidskrevende.

En slik installasjon kan fort komme opp mot 50000 kroner i pris, ferdig montert.

Ved beregning av totale fyringskostnader bør også investeringskostnadene tas med i regnestykket. En kamin kan koste rundt 10000 kroner og en pelletsovn i overkant av 25000 kroner. Med en levetid på 20 år, kommer man likevel langt under prisen på strøm som oppvarmingskilde. Og det med en strømpris på 49 øre pr. kWh.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks