Hovedinnhold

Oljefondsjefen advarer mot å gå ut av fossile investeringer

FONDET VOKSER: Yngve Slyngstad (t.h.) la fredag frem årsresultatet for oljefondet. Det vokste i fjor til 5038 milliarder kroner. Sentralbanksjef Øystein Olsen til venstre. Foto: HELGE MIKALSEN
FONDET VOKSER: Yngve Slyngstad (t.h.) la fredag frem årsresultatet for oljefondet. Det vokste i fjor til 5038 milliarder kroner. Sentralbanksjef Øystein Olsen til venstre. Foto: HELGE MIKALSEN
Oljefond-sjef Yngve Slyngstad og Norges Bank-sjef Øystein Olsen sier det vil få store konsekvenser hvis stortingsflertallet vil avskjære dem fra å investere i fossil brensel.

I Stortinget foregår det en debatt om oljefondet ikke lenger skal få investere i kull eller i fossil energi i det hele tatt, inkludert olje.

- Det er en debatt dere ikke vil eller kan delta i, men det norske folk ønsker sikkert å få vite om konsekvensene. Hva vil de bli?

- Hittil har uttrekk av områder vært begrenset: Tobakk og palmeolje er eksempler på det. Det gir ingen innvirkning på fondets avkastning eller risiko, sier Slyngstad.

Lite i kull

- Det gjør heller ikke uttrekk av rene kullselskaper. Der har vi allerede trukket oss ut av noen og samlet utgjør ikke de mer enn 2,5 milliarder kroner.

- Men skulle det komme krav om at vi skulle trekke oss ut av alle selskaper som er tilknyttet kullindustrien, ville det bli mer alvorlig. Da snakker vi om rundt 100 milliarder kroner.

- Og hvis dere må ut av fossil-industrien, inkludert olje?

- Det vil utgjøre rundt ti prosent av vår aksjeportefølje, rundt 300 milliarder kroner. Skjer det, vil det få ganske store konsekvenser.

- På hvilken måte?

- Da får vi en såpass stor avgrensning i hva vi kan investere i, at det vil påvirke porteføljens balanse mellom avkastning og risiko.

- Risikoen blir større?

- Ja, jo mer spredning vi har, desto mindre risiko får vi, sier Slyngstad.

- Dere advarer altså kraftig mot det?

- Vi forteller bare om konsekvensene. Det er politikerne som fatter beslutningene, sier Olsen.

I årsrapporten for 2013 som ble lagt frem i går fremkommer det at fondet hadde 193 såkalte uønskede hendelser i fjor.
De omtaler en av dem: Fondet fikk ikke mulighet til å delta i et gjenkjøpstilbud fordi den retten ikke var utløst på en tidligere generalforsamling. Det ga et indirekte tap på 17,9 millioner kroner.

- Hva var det?

- Aksjonærer har rettigheter og i dette tilfelle oppfylte ikke vi alle forpliktelsene.

- Har dere opplevd korrupsjon i løpet av 2013?

- Vi er investert i 8300 bedrifter. Hvis det er en problemstilling håper vi eller forventer vi at de rydder opp. Det har ikke fått som konsekvens at vi har trukket oss ut, sier Slyngstad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks