Hovedinnhold

Nå er vi så rike at vi skal bygge veier over hele verden - bare ikke i Norge.

MAKTENS MENN: Oljefondsjef Yngve Slyngstad (til høyre) og Norges Banksjef Øystein Olsen har en plan. Foto: Helge Mikalsen
MAKTENS MENN: Oljefondsjef Yngve Slyngstad (til høyre) og Norges Banksjef Øystein Olsen har en plan. Foto: Helge Mikalsen
Oljefondsjef Yngve Slyngstad og Norges Bank-sjef Øystein Olsen vil bygge veier, masse veier - ute i verden. - Vi vet det vil vekke debatt i Norge, sier Olsen.

Denne saken handler om:

Etter å ha øket oljefondet vårt med eventyrlige 1222 milliarder nye kroner i fjor, utfordret VG i går de to som styrer pengebingen vår, sjefen for Statens Pensjonsfond Utland (SPU) Yngve Slyngstad og hans styreleder, Norges Bank-sjef Øystein Olsen, til å snakke om fremtiden.

Bakgrunnen er Norges ufattelige rikdom: I 1998 sto oljefondet i null.

I dag er verdien vokst til smått ufattelige 5038 milliarder kroner: 61,7 prosent er i aksjer, 37,2 i rentepapirer og en prosent i eiendom. Og Olsen og Slyngstad har ingen planer om å stoppe der.

- Hva er det neste store området?

- Det er en beslutning for regjering og storting, etter råd fra Norges Bank, sier Olsen.

Infrastruktur

- I et lengre perspektiv har vi signalisert økt aksjeandel, eller at vi går inn i andre typer realaktiva.

- Det blir ikke jordbruk, kunst eller vin, sier Slyngstad:

- Det blir for smått for oss. Det neste ligger nok an til å bli infrastruktur. Vi ser at det er utviklet slike markeder i Canada, Storbritannia og Australia, hvor fond går inn og tar store investeringer. Det kan bli det neste for oss, hvis politikerne vil, sier Slyngstad.

- Hva slags investeringer blir det?

- Vi snakker i så fall om store veiutbygginger, om bygging av flyplasser og togstrekninger.

- Og kanskje havner eller fiberoptiske nettverk, sier han.

- Poenget er at stater vil ha et stort behov for å få med seg privat kapital for å løfte sin infrastruktur.

Kritikk

Vi ser at vi vil kunne spille en aktiv rolle og inngå slikt samarbeid.

Offentlig privat samarbeid (OPS) er et honnørord til høyre i norsk politikk.

- Men å bygge masse veier utlandet og ikke i Norge, er det en del som kan være kritisk til?

- Vi vet det vil vekke debatt i Norge og det må være myndighetene som tar stilling til dette, sier Olsen.

- Jeg vet dere ikke deltar i den politiske debatten, men kan dere faglig forklare hvorfor dere ikke kan investere her hjemme?

- Ja, det er en faglig diskusjon også, som vi kan svare på: Vi kan ikke bruke mer penger enn det norsk økonomi tåler. Derfor setter politikerne en grense for hvor mye oljepenger som kan brukes.

Det dreier seg om sunn fornuft, sier Olsen:

- Det blir litt som om du vinner masse millioner i Viking Lotto; det er fornuftig å spre bruken utover en del år, i stedet for å bruke opp pengene med en gang. De fleste vil sette av en del til barn og barnebarn. Det er akkurat det vi gjør, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks