Hovedinnhold

Slik kjempes slaget om Lofoten

Lofoten-ordfører: - Vi lokkes med middager og turer

REAGERER: Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen reagerer på oljeindustriens lobbyvirksomhet i striden rundt oljevirksomhet i Lofoten. Foto:
REAGERER: Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen reagerer på oljeindustriens lobbyvirksomhet i striden rundt oljevirksomhet i Lofoten. Foto:
(VG Nett) Oljeindustrien bruker store ressurser på å overbevise lokalpolitikerne i Nord-Norge om at det bør åpnes for oljevirksomhet i Lofoten. Seminarer, middager og studieturer brukes for å overbevise ordførerne.

Denne saken handler om:

Det hevder ordfører Arnfinn Ellingsen fra Røst overfor VG Nett. Motstanderne av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen reagerer kraftig på oljebransjens lobbyvirksomhet.

- Det er rått parti. Råkjøret fra oljeindustrien gjør at dette er en kamp vi er nesten dømt til å tape, sier Ellingsen.

DISKUTÈR:Delta i debatten om oljevirksomhet i Lofoten her

Ut på tur

Striden rundt oljeboring i nordområdene tilspisser seg. Både Høyre og Ap er delt i synet på om det rike fiskeriområdet skal åpnes for oljeproduksjon, og saken blir trolig et hett tema i høstens valgkamp. Oljenæringen jobber nå intenst for å overbevise befolkningen og lokalpolitikerne i området om de store positive ringvirkningene av oljeaktiviteten.

Både Oljeindustriens landsforening (OLF), de ulike oljeselskapene og den nyetablerte interesseorganisasjonen Lofoten-Vesterålen (LoVe) Petro deltar i kampanjen.

De siste månedene er ordførerne invitert på flere turer for å studere anlegg både i Norge og utlandet. En av disse studieturene gikk til Ormen Lange-anlegget på Aukra i slutten av januar. Norske Shell var vertskap for besøket, men kostnadene ble dekket av deltakerne selv, får VG Nett opplyst.

JA-KAMPANJEN:Les mer om LoVe Petro her (Ekstern lenke)

NEI-KAMPANJEN:Les mer om Lofotaksjonen her (Ekstern lenke)

Representanter for oljenæringen har også holdt seminarer lokalt. I tillegg gjennomføres det jevnlig såkalte kontaktmøter mellom industrien og de berørte kommunene.

I løpet av mars åpner Oljeindustriens landsforening (OLF) også et såkalt prosjektkontor i Svolvær, for å bidra med «fakta og kunnskap om åpning for petroleumsaktivitet».

- Fortvilet situasjon

Røst-ordføreren bekrefter at han har fått flere henvendelser fra ulike deler av oljeindustrien de siste par årene.

- Vi lokkes med middager og turer og det er tydelig at industrien er villig til å bruke mye penger på å overtale oss. Stadig inviteres vi til å delta på ulike konferanser. Middag og overnatting er ofte en del av arrangementet, sier Ellingsen til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet!

VALGKAMP: Striden rundt oljeboring i Lofotemn blir trolig et hett tema i valgkampen. Lederne for de politiske ungdomsorganisasjonene står nesten samlet bak et nei til boreplanene. Foto: Tore Kristiansen
VALGKAMP: Striden rundt oljeboring i Lofotemn blir trolig et hett tema i valgkampen. Lederne for de politiske ungdomsorganisasjonene står nesten samlet bak et nei til boreplanene. Foto: Tore Kristiansen

Ellingsen er erklært motstander av oljevirksomhet i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Han mener motstanderne ikke har noen mulighet til å svare på den massive kampanjen fra oljetilhengerne.

Det bekrefter også leder i Lofotaksjonen Gaute Wahl. Han har en halv stilling som leder for nei-aksjonen, ved siden av jobben som lærer. Han frykter at de økonomiske musklene til oljeindustrien skal avgjøre slaget om Lofoten.

- Det er en ganske fortvilet situasjon. Begge sider burde hatt samme mulighet til å nå ut med informasjon og argumenter, men vi har ingen mulighet til å svare på ressursbruken til oljetilhengerne, sier han.

Trenger informasjon

Ordfører Stein Iversen i Flakstad forteller at han «nesten daglig» mottar invitasjoner til ulike arrangementer rundt om i landet i regi av både oljeselskapene og OLF. Han ser imidlertid ikke noe galt i at oljeindustrien informerer om sitt syn på oljeplanene. Det gjør heller ikke Moskenes-ordfører Geir Wullf Nilsen

- Vi politikere trenger informasjon fra begge sider, men det er vårt ansvar å skaffe oss et best mulig beslutningsgrunnlag. Det er helt legitimt at industrien jobber for sitt syn, sier han.

LES OGSÅ:SV øker olje-presset på Ap

Kommunikasjonsdirektør Kristin Bremer Nebben i OLF bekrefter at organisasjonen ønsker å være mer til stede i Lofoten og Vesterålen fremover.

- Det er veldig viktig for oss å få en skikkelig dialog med lokalbefolkningen og lokalpolitikerne, basert på fakta. Til nå har debatten vært veldig ensidig, og motstanderne har fått veldig mye spillerom, sier hun.

OLF-direktøren kjenner seg ikke igjen i det bildet som blir tegnet av oljemotstanderne.

- Alle må være tjent med at det kommer fram mest mulig informasjon, sier Bremer Nebben.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks