Hovedinnhold

Lofoten-ordfører: - Jens har holdt oss for narr

REFSER JENS: Ordførere i Lofoten raser mot statsminister Jens Stoltenberg, som nå avblåser kampen om oljeutvinning i Lofoten. Vågan-ordfører Hugo Bjørnstad spår at debatten i Ap vil fortsette. Foto: Scanpix
REFSER JENS: Ordførere i Lofoten raser mot statsminister Jens Stoltenberg, som nå avblåser kampen om oljeutvinning i Lofoten. Vågan-ordfører Hugo Bjørnstad spår at debatten i Ap vil fortsette. Foto: Scanpix
(VG Nett) Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy mener statsminister Jens Stoltenberg har holdt hele Nord-Norge for narr når han nå signaliserer at striden rundt oljevirksomhet i Lofoten er avblåst.

Stoltenberg går i torsdagens VG langt i å avblåse en snarlig omkamp om oljeleting utenfor Lofoten. Statsministeren vil heller satse på Barentshavet.

- En stund virket det som om Lofoten var det eneste gjenværende interessante området, men det er helt feil. Vi har mye igjen i sør, og vi åpner Barentshavet, sier Stoltenberg.

BAKGRUNN: Slaget om Lofoten utsettes til 2013

- Ofret i politisk spill

Uttalelsene får Høyre-ordføreren i Vestvågøy til å se rødt. Han mener Stoltenberg nå kommer med helt nye signaler til befolkningen i Nord-Norge.

- Jeg er veldig overrasket over at han sier dette nå. Dette er et slag under beltestedet til befolkningen i nord. Stoltenberg har rett og slett holdt oss for narr, sier Finstad til VG Nett.

LES OGSÅ: Her er de rødgrønnes Lofoten-kompromiss

Han mener Stoltenberg har gitt etter for press fra miljøbevegelsen og samarbeidspartnerne i regjeringen, som har kjempet hardt imot å åpne de sårbare naturområdene for oljevirksomhet.

- Det er tydeligvis viktigere for statsministeren å tekkes småpartiene i regjeringen enn å sørge for utviklingsmuligheter og vekstkraft til denne landsdelen. Uttalelsene fra Stoltenberg viser at vi er blitt ofret i et politisk spill, sier han.

Store konsekvenser

Ordføreren er ikke i tvil om at det vil få store konsekvenser for regionen dersom planene om oljevirksomhet skrinlegges.

- Det virker som om Stoltenberg ikke skjønner hvor viktig dette er for området. Dersom han setter kroken på døra for oljevirksomheten er han nødt til å si noe om hvordan han mener vi skal klare å sørge for arbeidsplasser til ungdommene våre i fremtiden. Det har vært påfallende taust om det til nå, sier Finstad.

LES OGSÅ: Folkeaksjonen og AUF jubler for «oljeseier»

Høyre-ordføreren tror striden om oljeboring vil prege valgkampen i Lofoten.

- Arbeiderpartiet har til nå forsøkt å spille på begge banehalvdeler. Nå er katta ute av sekken, sier han.

Kompromiss

Stoltenbergs partifelle, Vågan-ordfører Hugo Bjørnstad, advarer Ap-lederen mot å skrinlegge oljeplanene. Han viser til at regjeringen har varslet at det skal hentes inn mer kunnskap om konsekvensene før det blir trukket noen konklusjon.

- Arbeiderpartiet er en demokratisk organisasjon, og debatten vil fortsette uavhengig av disse uttalelsene fra Jens, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: Solheim tror på verdensarvstatus for Lofoten

Ap-ordføreren har tidligere vært en ivrig pådriver for oljevirksomhet, men understreker at han ikke vil konkludere før kunnskapsinnhentingen er gjennomført.

- Jeg har respekt for det kompromisset, og ønsker ikke å forskuttere resultatet av det arbeidet som nå skal gjøres, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks