Hovedinnhold

Ingen rensegaranti fra Høyre og Frp

OPPGJØR: Høyre-leder Erna Solberg og resten av opposisjonen grillet statsminister Jens Stoltenberg om Mongstad-saken i Stortinget i dag. Foto: Morten Holm/Scanpix
OPPGJØR: Høyre-leder Erna Solberg og resten av opposisjonen grillet statsminister Jens Stoltenberg om Mongstad-saken i Stortinget i dag. Foto: Morten Holm/Scanpix
STORTINGET (VG Nett) Verken Høyre eller Frp vil forplikte seg til å gjennomføre full rensing av utslippene fra Mongstad-anlegget dersom de kommer i regjering.

Denne saken handler om:

Frps miljøpolitiske talsmann Kjetil Solvik-Olsen går tvert imot langt i å skrinlegge det mye omtalte prosjektet.

NETTMØTE:Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen stiller til nettprat med VG Nett-leserne torsdag klokken 15.00.Still dine spørsmål her.

Han mener det vil være «ren galskap» å bruke milliarder av kroner på å rense utslippene fra gasskraftverket på Mongstad, dersom det viser seg at pengene kan brukes mer effektivt til å få ned utslipp fra kullkraftverk i andre land.

- Vi vil bruke like mye penger på rensetiltak som regjeringen, men vi må bruke teknologien der den har størst effekt, sier Solvik-Olsen.

LES OGSÅ:SU mener SV må vurdere å trekke seg

Ingen blankofullmakt

Den varslede utsettelsen av renseanlegget på Mongstad ble hovedtemaet under onsdagens spørretime i Stortinget. Representanter for opposisjonspartiene karakteriserte utsettelsen som en «krasjlanding for regjeringen».

VG NETT-LESER:«Jens sin månelanding har nå krasjet fullstendig».Delta i debatten her.

Til tross for de kraftige angrepene mot regjeringen vil verken Høyre eller Frp forplikte seg til å gjennomføre renseprosjektet dersom de overtar regjeringsmakten etter valget i 2013. Høyre-leder Erna Solberg viser til at det fortsatt hersker stor usikkerhet rundt både teknologien og kostnadene.

- Jeg har ikke tenkt å skrive ut noen blankofullmakt til et prosjekt vi fortsatt vet så lite om, sier Solberg til VG Nett.

LES OGSÅ:Tiet i ett år om månelandings-sprekken

Kostnadsanslaget for et såkalt fullskala renseanlegg varierer fra 10 til 25 milliarder kroner.

- Jeg er opptatt av å følge opp klimamålene, men det kan hende at vi kan finne andre tiltak som gir bedre miljøgevinst for en slik sum, sier Solberg.

- Jens, du lyver

Høyre-lederen mener Stoltenbergs forsikringer om at rensingen vil bli gjennomført, til tross for forsinkelsen, er lite verdt.

- Denne beslutningen er nå utsatt til 2014. Da er Stoltenberg ute av regjeringskontorene, og slipper dermed å ta ansvar for at prosjektet havarerer, sier Solberg.

Det var til tider svært høy temperatur under onsdagens Mongstad-debatt i Stortinget. Kjetil Solvik-Olsen mener statsministeren fører Stortinget bak lyset når han anklager Frp og Høyre for å være mot rensing av utslippene fra Mongstad-anlegget.

- Statsministeren lyver fra Stortingets talerstol. Det er svært alvorlig, sa Solvik-Olsen.

LES OGSÅ:Stoltenberg mener det er bedre å vente med CO2-fangst

Stoltenberg avviser kritikken fra opposisjonen. Han understreker at planene om såkalt fullskalarensing av Mongstad-anlegget står fast.

- Vi er i gang, men vi hadde gjort miljøet en bjørnetjeneste dersom vi hadde gjennomført et dårlig prosjekt på Mongstad, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks