Hovedinnhold

Her er ordførernes kraftkrav til energiministeren

KUVENDING: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) under pressekonferansen tirsdag. Etter massivt press har de rødgrønne bestemt seg for å utrede sjøkabel på nytt. Foto: Scanpix
KUVENDING: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) under pressekonferansen tirsdag. Etter massivt press har de rødgrønne bestemt seg for å utrede sjøkabel på nytt. Foto: Scanpix
(VG Nett) Terje Riis-Johansens (Sp) uavhengige sjøkabel-vurdering må gjøres av både lokale og utenlandske eksperter, krever ordførerne på Vestlandet.

Denne saken handler om:

Olje- og energiministeren har bedt om innspill fra lokale ordførere til organiseringen av utvalget som skal vurdere sjøkabler i Hardanger.

Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland (Ap) sier til VG Nett at han ønsker at det skal sitte lokale eksperter i utvalget.

- Det er viktig at vi får inn personer fra regionen. Det vi er opptatt av, er uavhengighet og troverdighet, sier Rødland.

Les også:Slik skal monstermastene stanses

- Fin blanding

Vedtaket om å bygge de såkalte monstermastene midt i naturperlen Hardanger har vekket så mye harme at regjeringen tirsdag valgte å snu, og likevel ønsker å utrede muligheten for å legge strømledningene ned i sjøen på nytt.

Rødland, som er kritisk til kjempemastene, sier en god blanding av forskjellige eksperter bør sikre en nøktern og god vurdering av sjøkabelalternativet.

- Det må bli en fin blanding mellom fagkompetanse regionalt og politikk. Vi får tenke litt høyt i lag, sier Rødland.

Han vil ikke mene noe om sannsynligheten for at det nye utvalget kommer frem til en annen konklusjon og mener at undervannskabler er mer fornuftig enn enorme kraftmaster.

- Det skal jeg ikke begi meg ut på. Alltid når man nedsetter komiteer, er det viktig at de stiller med åpent sinn, sier Rødland.

Les også:Krever statsrådens avgang

VAKKER NATUR: Aksjonistene i folkeaksjonen Bevar Hardanger hevder høyspentmastene vil ødelegge naturen i Hardanger-området i 60 år. Foto: Scanpix
VAKKER NATUR: Aksjonistene i folkeaksjonen Bevar Hardanger hevder høyspentmastene vil ødelegge naturen i Hardanger-området i 60 år. Foto: Scanpix

- Skal ikke være i tvil om at utvalget er uavhengig

Det har vært stilt spørsmål ved hvordan den uavhengige komiteen skal settes sammen, og hva slags mandat den skal få.

- Vi har ikke avklart noe ennå når det gjelder den videre gjennomgangen av denne organiseringen. Vi vil bruke mer tid på å konkretisere hvordan denne jobben skal gjøres. Vi har invitert hardangerordførerne til å komme med innspill på dette. Vi kommer tilbake med mer informasjon om gjennomgangen i løpet av kort tid, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Ivar Vigdenes (Sp) til VG Nett.

- Vi vil sørge for at en uavhengig gjennomgang som det ikke er tvil om at er uavhengig, understreker Vigdenes.

Les også:SV gir Sp skylden for Hardanger-mastene

UTENLANDSK EKSPERTISE: Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit synes det kan være lurt å bruke utenlandsk ekspertise. Foto: Scanpix
UTENLANDSK EKSPERTISE: Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit synes det kan være lurt å bruke utenlandsk ekspertise. Foto: Scanpix

Anved Johan Tveit (Sp) er ordfører i Eidanger og er leder for Hardangerrådet der ordførerne skal samles i neste uke for å drøfte hvilke beskjeder regjeringen skal få fra dem.

- Nå skal samtlige ordførere møtes neste uke, så det blir nok drøftet på det møtet. I og med at vi skal starte byggingen i Samnanger er det et hovedpoeng at anleggsarbeidet ikke hindrer at det er reelle valg i februar, sier Tveit til VG Nett.

Utvalget skal nemlig konkludere 1. februar, men de store mastene vil uansett ikke bare kunne erstattes av undersjøiske kabler alene, slik at bygningsarbeidet av master likevel begynner parallelt med at utvalget gjør sine vurderinger.

Enig med SINTEF-sjef

Tveit sier han er enig med direktør Sverre Aam i SINTEF Energi AS som i går tok til orde for at andre enn bare norske eksperter skal tas inn i utvalget.

- Jeg er vel enig med at det kanskje er fornuftig å hente inn utenlandsk ekspertise, sier Tveit.

Han mener det kan være viktig for at man ikke i ettertid skal kunne si at utvalget har vært for tett knyttet til fagmiljøet som allerede har utredet problematikken, og nedprioritert undervannskablene.

- Jeg har tiltro til de utredningene som er gjort, men til syvende og sist er det en politisk vurdering dette med om man kan leve med usikkerheten i Bergen så lenge, og om man er villig til å ta den merkostnaden, sier ordføreren med tanke på usikkerheten rundt kraftforsyningen i Bergen og at sjøkabler vil være mye dyrere enn kraftmaster.

Vil raskt i dialog

RASKT I DIALOG: Samnanger-ordfører Marit A. Aase. Foto: Scanpix
RASKT I DIALOG: Samnanger-ordfører Marit A. Aase. Foto: Scanpix

Marit Aksnes Aase (KrF) er ordfører i Samnanger der man begynner å bygge kraftlinjer allerede i høst.

Hun er positiv til at regjeringen sier at de vil ha en dialog med de lokale ordførerne.

- Hvis det blir som de har sagt at de skal begynne i vår kommune, som ligger nærmest Bergen, så vil vi komme fort i gang med dialogen, sier Aase til VG Nett.

Hun har derimot ikke noen konkrete innspill hun vil komme med på nåværende tidspunkt når det gjelder selve det uavhengige utvalget.

- Det er jo veldig nytt. Det ble varslet på tirsdag, og vi vil bruke litt tid med formannskapet og administrasjonen og tenke litt, men de starter her i Samnanger allerede i høst, så vi vil snu oss veldig raskt rundt, sier Aase.

I tillegg vil hun også understreke viktigheten av å benytte seg av småkraftalternativene i regionen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks