Hovedinnhold

Borten Moe smeller til mot Brussel

** EU-kilde: Omstridt direktiv gjelder Norge
** Ola Borten Moe: EØS-avtalen stopper ved 12-milsgrense

ÅPEN STRID: Olje- og energiminister Ola Borten Moe (t.v.) går til åpen kamp mot EUs energikommissær Günther Oettinger og EU, etter at EU-parlamentet tirsdag vedtok et omstridt sikkerhetsdirektiv, fremmet av Oettinger. Her er de sammen på Troll A-plattformen for to år siden. Foto: NTB scanpix
ÅPEN STRID: Olje- og energiminister Ola Borten Moe (t.v.) går til åpen kamp mot EUs energikommissær Günther Oettinger og EU, etter at EU-parlamentet tirsdag vedtok et omstridt sikkerhetsdirektiv, fremmet av Oettinger. Her er de sammen på Troll A-plattformen for to år siden. Foto: NTB scanpix
(VG Nett) Det brygger opp til full krig mellom EU og Norge om Nordsjøen, og hvem som har det avgjørende ordet om oljesikkerheten.

Denne saken handler om:


Tirsdag godkjente EU-parlamentet det nye sikkerhetsdirektivet for olje- og gassektoren, og at det også bør gjelde på norsk sokkel.

- Det er feil, av to grunner, svarer olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp):

- For det første gjelder ikke EØS-avtalen utenfor den såkalte grunnlinjen, 12 nautiske mil fra kysten. For det andre er dette sikkerhets- og miljøkrav som ikke er en del av EØS, fordi det ikke handler om det indre markedet, sier Moe.

Men signalene fra Brussel tilsier at EU er uenig.

På forsiden av direktivet står det klart at det er en «EØS-relevant tekst».

VG ba i går om å få en offentlig bekreftelse fra EU-kommisjonen. Det fikk vi ikke, men en sentral kilde i kommisjonen sier:

- Teksten er meget presis.

Og forsetter - på engelsk:

- It says «Text with EEA-relevance».

Kommisjons-kilden fremholder at «dette ligger an til å bli en sak som må diskuteres i EØS-komiteen, hvor både representanter for Norge og EU sitter.

Det står i skarp kontrast til Norges klare avvisning av at EUs nye sikkerhetsdirektiv for offshore-bransjen, overhodet ikke skal gjelde norske offshore-installasjoner.

- Må bestemme seg

Ola Borten Moe antyder nå at EU forsøker å skaffe seg myndighet over et område som er langt utenfor deres rekkevidde:

- Jeg synes EU nå må bestemme seg for om man vil være en realpolitisk aktør, eller bare en resolusjonskvern, sier han.

- Hvorfor har Norge brukt så mye energi på å forbedre direktivet, når regjeringen mener det ikke angår oss?

- Norge har kanskje verdens strengeste lovgivning om sokkelen, der hvor EU ikke har noen erfaring. Vi har tross alt holdt på med dette i 40 år, og vi prøver å bidra til alle som har et ønske om å bedre sin egen sikkerhet innenfor oljevirksomhet. Dette gjelder selvsagt også for EU, sier Ola Borten Moe.

- Oppsiktsvekkende

Han legger ikke skjul på at han også er forbannet på Bellona, som har tatt EUs parti og mener at Norge vil bli tvunget til å akseptere sikkerhetsdirektivet:

BELLONA-LEDER: Frederic Hauge. Foto: Roger Neumann
BELLONA-LEDER: Frederic Hauge. Foto: Roger Neumann

- Det er oppsiktsvekkende at en organisasjon som hevder å kjempe for miljø og klima, i dette tilfellet arbeider for å svekke sikkerheten på norsk sokkel - i strid med synet både i regjeringen, hos fagmyndigheter, fagbevegelse og hos oljeindustrien. Det reagerer jeg sterkt på, sier Borten Moe.

- At statsråden er rasende på oss, er greit, men ikke at han lyver om oss. Direktivet vil ikke svekke sikkerheten på norsk sokkel, men det som gjør ham allergisk mot dette direktivet, er at det er Brussel og ESA som blir klageinstans, og ikke han, når det gjelder sikkerheten i Nordsjøen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

EU-parlamentet vedtok tirsdag et minimumsdirektiv for offshore sikkerhet. Enkeltland som Norge kan ha strengere regler.
Ministerrådet vil vedta direktivet før sommeren og de nye reglene vil bli implementert frem mot 2018.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks