Hovedinnhold

Olav Thon nekter avhør om dødsbrann

SIKTET: Her er milliardær Olav Thon (89) avbildet på brannstedet dagen etter brannen. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
SIKTET: Her er milliardær Olav Thon (89) avbildet på brannstedet dagen etter brannen. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
Milliardær Olav Thon (89) mener det er unødvendig bruk av tid at han forklarer seg om brannen som krevde seks menneskeliv i utleiebygget han eide.

Politiet konkluderte med at brannen i Urtegata på Grønland i 2008 var påtent etter at kriminalteknikere hadde gransket branntomta. Brannen startet i trappeoppgangen.

Thon har gjort det klart at han ikke ønsker å møte i ordinært politiavhør, skriver Dagens Næringsliv.

Politiet har også forsøkt å få milliardærens forklaring gjennom et rettslig avhør - uten å lykkes. Milliardæren er forpliktet til å stille, men må ikke forklare seg.

- Thon er siktet fordi han er styreformann i selskapet og derfor er den øverste ansvarlige for alt som skjer i virksomheten. Han er ikke siktet fordi vi tror at han har påsatt brannen, sier påtaleleder Anne Karin Blanck til avisen.

- Trenerer saken

Politiet ønsker å stille Olav Thon spørsmål om driften av selskapet, rutiner og brannsikkerhet.

- Vi mener politiet trenerer saken ved å ville avhøre Thon personlig. Han har ikke noe å bidra med i forbindelse med brannspørsmålet, og har avvist å bruke tid på dette, skriver hans advokat, John Christian Elden, i en SMS.

SEKS DØDE: Her bæres en av de omkomne ut av utleiegården. Foto: MARTE VIKE ARNESEN
SEKS DØDE: Her bæres en av de omkomne ut av utleiegården. Foto: MARTE VIKE ARNESEN

Olav Thon slapp å møte til rettslig avhør i Oslo tingrett etter at Elden opplyste at han uansett ikke kom til å avgi forklaring.

Det ble til slutt et spørsmål om det var noe poeng å sette rett for at milliardæren skulle avgi personalia.

Ifølge Elden har andre medarbeidere i Olav Thon-gruppen, som har mer innsikt i den daglige driften, stilt til politiavhør.

Vurderer erstatningssak

Politiet pågrep først en nabo og siktet ham for å ha tent på brannen, men saken ble henlagt på grunn av manglende bevis. Mannen fikk senere 100.000 kroner i erstatning for å ha sittet åtte måneder i varetekt.

Ifølge Dagens Næringsliv har Olav Thon-gruppen varslet sivilt erstatningskrav mot sosialklienten på 6,6 millioner kroner.

Forliksrådet har henvist saken til retten, men Olav Thon-gruppen vil avvente politiets etterforskning før de går videre med saken.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks