Hovedinnhold

OL 2014

Nekter å la ansatte se på OL

OL-FORKJEMPER: Oslo-ordfører Fabian Stang kjemper for å få OL til hjembyen, men vil ikke la sine ansatte se på årets leker. Foto: NTB SCANPIX
OL-FORKJEMPER: Oslo-ordfører Fabian Stang kjemper for å få OL til hjembyen, men vil ikke la sine ansatte se på årets leker. Foto: NTB SCANPIX
Oslo-ordfører Fabian Stang (H) nekter de ansatte å se på OL på jobben. Han hisser på seg LO-sjef Gerd Kristiansen.

Denne saken handler om:

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) er vanligvis ingen festbrems, men i dag er han det:

Han sier nei til at 55.000 ansatte i Oslo kommune skal se på OL fra Sotsji i arbeidstiden.

- Ja, vi er nødt til å være litt strenge. Vi har en jobb å gjøre for de som trenger oss og vi er nødt til å sette grenser, sier Stang.

- OL varer i to og en halv uke og sendingene går i stor grad på dagtid. Da kan vi ikke si ja til at de ansatte skal få se på. Våre ansatte er nødt til å være lojale mot dem vi skal hjelpe: de syke, de eldre og alle andre som trenger vår hjelp og service, sier Stang.

- Liker ikke å være festbrems

Han kjemper selv hardt for at Oslo skal få vinter-OL i 2022, men vil ikke la de ansatte få delta i den russiske OL-festen i arbeidstiden.

- Jeg liker ikke å være festbrems, men i denne saken må vi være strenge. Jeg vil heller ikke se på TV på dagtid, men se i opptak og på sendingene på kveldstid. Hvis vi tillater folk å se på TV, vil det fort ende med et par timer om dagen, og det er ikke derfor vi er på jobb. Vi er her for å hjelpe våre innbyggere, sier Stang.

- Hva med å se innspurter?

- Nei, også det vil jeg si nei til. Vi må sette en grense og jeg mener det blir galt å se på OL i arbeidstiden. Sier vi ja til det, blir man fort fanget og da blir det raskt et par timer om dagen: Jeg er sportsinteressert og kjenner meg selv så godt. Det går ikke, sier ordføreren.

FIRKANTET: LO-leder Gerd Kristiansen er ikke imponert over det hun mener er manglende fleksibilitet hos ordfører Fabian Stang. Foto: JØRGEN BRAASTAD
FIRKANTET: LO-leder Gerd Kristiansen er ikke imponert over det hun mener er manglende fleksibilitet hos ordfører Fabian Stang. Foto: JØRGEN BRAASTAD


- Du vil ikke se noe?

- Nei, sånn er det. Vi er her for å hjelpe syke og gamle, undervise barna og gi innbyggerne en rekke andre tjenester. OL får vi se på etter arbeidstid, sier han.

- Hva med lunsjen?

- Hva folk gjør i pauser, bestemmer de selv. I den grad de kan vri pauser til tider hvor det er spennende innspurter, er jo det fint.

LO-lederen kritisk

I LO er OL kult og LO-leder Gerd Kristiansen reagerer på Stangs klare avvisning.

- Det er overraskende at Høyre og Fabian Stang er så firkantet i denne saken, sier hun.

- OL kommer bare hvert fjerde år og særlig vinter-OL er et arrangement som rører ved den norske folkesjela. Dette er en lite moderne tilnærming av Stang. Jeg tror ikke det er klokt av arbeidsgivere å være så bastante som det Oslos ordfører er, sier Kristiansen.

Hun er enig med Stang i at OL ikke bør gå utover innbyggernes velferdstjenester, men mener det må være mulig å vise fleksibilitet og fremmer et par forslag:

- Det at man for eksempel kan samles i kantinen og se Northug vinne innspurten på stafetten tror jeg neppe vil gå ut over produktivitet, arbeidsmiljø eller moral. Snarere tvert i mot. Jeg vil oppfordre Høyre og Fabian Stang til å tenke seg om og heller spille på lag med de ansatte enn å lage rigide regler, sier sjefen for 890.000 arbeidstakere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks