Hovedinnhold

OL-billettsaken anket til Høyesterett

** Ber om rask og prioritert behandling
** Alle billettene merket med «not for resale»
** Euroteams advokat: Beslaget skader bare ofrene

GODT MARKED: Det er rift om billettene til de mest populære grenene i OL. Her fra sandvolleyballkamp mellom Storbritannia og Italia i London. Politiet på Romerike mener norske aktører ser ut til å forsøke å utnytte situasjonen. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
GODT MARKED: Det er rift om billettene til de mest populære grenene i OL. Her fra sandvolleyballkamp mellom Storbritannia og Italia i London. Politiet på Romerike mener norske aktører ser ut til å forsøke å utnytte situasjonen. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
(VG Nett)Norske Euroteam kjemper for å få igjen de 455 OL-billettene som politiet har beslaglagt.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

Den norske billettgiganten fikk torsdag blant avvist anken sin i Eidsivating Lagmannsrett. Nå går saken videre til Høyesterett.

- Jeg kan bekrefte at den er anket nå, sier politifullmektig Joo Maana i Romerike politidistrik.

19. juli tok politiet beslag i 455 billetter til OL i London, da en polsk statsborger ble stoppet med dem på Gardermoen Lufthavn.

Billettene er utstedt til olympiske komitéer i blant annet Hviterussland og Russland, men var på vei til billettselskapet Euroteams kunder - fra helt andre land.

Selskapet har siden kjempet innbitt for å få tilbake billettene. Maana sier de ikke er bekymret for ankesaken.

BAKGRUNN: Beslaglagte billetter tilhørte OL-delegasjoner

- Nå har vi fått medhold i to rettsinstanser. Vi mener det er gode grunner for beslaget og vil begjøre opprettholdelse også nå, sier han til VG Nett.

Vet ikke når Høyesterett behandler saken

Politiet har siktet polakken, billett-selskapet Euroteam og ett annet selskap til for grov svindel etter beslaget. Ikke på grunn av svartebørshandel, men fordi de mener kundene kjøper et verdiløst produkt.

Har du tips i saken? Har du OL-billetter du ikke har fått?Kontakt VG Netts journalister her! 

De fikk i Lagmannsretten medhold i at de har grunner til å etterforske selskapet:

«Lagmannsretten finner at Euroteam AS med skjellig grunn kan mistenkes for grovt bedrageri gjennom salg av OL-billetter som det er ulovlig for kundene å benytte».

Det er ikke klart når Høyesterett kan være klare med en kjennelse i saken, men politiet opplyser til VG Nett at både de og Euroteam ber om prioritert behandling av saken:

- Det vil bli bedt om det, men vi vet jo ikke hvordan Høyesterett vil stille seg til det, sier Maana.

Les også:  Euroteam kastet ut av kontorlokalene

- Vi har ikke brutt loven

Euroteam har hardnakket hevdet at de ikke har gjort noe ulovlig i saken.

- Det er ingen lover som forbyr dette. Det finnes lover som forsvarer forbrukerens rett til å selge billetten. Vi her helt uenig i at hverken vi eller kundene gjør noe ulovlig, sa talsmann for selskapet, Alex Sola, til VG Nett på torsdag.

Sola innrømmet imidlertid at de har brutt IOCs regelverk:

- Vi bryter med regelverket til IOC, men det er ikke ulovlig.

Selskapets advokat i rettsstriden om beslaget, Anders Brosveet, sier fredag ettermiddag at de står på at det ikke finnes rettslig hjemmel til å beslaglegge billettene ut fra siktelsen.

- Euroteam bestrider at noen kunder er blitt lurt, sier han.

Advokaten mener at selv om kundene hadde vært lurt da de betalte, kunne billettene uansett ikke beslaglegges.

- Så lenge billettdokumentet ikke har vært presentert eller vist frem før kunden betaler, så vil det aldri kunne ansees brukt ved en straffbar handling, sier han og fortsetter:

- Hvis kunden da er lurt, er bedrageriet avsluttet i det han betaler. Da har man fullbyrdet den angivelige straffbar handlingen, og billettdokumenter som kommer inn i hendelsesforløpet etter det vil ikke kunne inndras fordi det ikke har vært «brukt ved» en straffbar handling.

I tillegg sier advokaten at han mener det er paradoksalt at politiet tar beslag som først og fremst skader dem de ser som ofrene i saken.

- Hvis de mener at kjøperne er lurt, bør de i hvert fall sørge for at kjøperne får billettene sine, sier han.

OL-toppene raser mot Euroteam

IOC-topp Gerhard Heiberg er blant dem som har gått aggresivt ut mot svartebørs-selgere generelt, og Euroteam spesielt.

Les også: Heiberg varsler billettoppvask

Han har vært klar på at han mener det selskapet har gjort er strengt forbudt, og var glad da VG Nett fortalte ham om Lagmannsrettens avgjørelse på torsdag:

- Det er viktig å komme de som driver på siden av regelverket ti livs, jo før jo heller. Og da er det bra at man statuerer et eksempel. Folk må følge de IOCs retningslinjer når det gjelder kjøp av billetter.

397 billetter i beslag nummer to

Etter det første beslaget på Gardermoen har også politiet gjort et nytt beslag, etter at budselskapet Fedex varslet om mistenkelige konvoluttet. Også disse billettene er beslaglagt.

- Vi har nå telt opp beslaget. Det er 397 billetter. Alle er merket med «not for resale». Vi har så langt ikke anslått verdien på beslagene, forteller politfullmektig Maana til VG Nett.

Det skal utover det ikke stå navn på noen av billettene, som altså i utgangspunktet var tiltenkt OL-delegasjoner fra flere øst-europeiske land.

Les også:  Euroteam: Vi bryter IOCs regelverk - men ikke loven

Ett selskap er siktet i den nye saken. Politiet har bekreftet at det ikke dreier seg om Euroteam.

Les alt om OL i London på VG Netts samlesider.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks