Hovedinnhold

Lagmannsretten: Euroteam får ikke tilbake OL-billettene

** Euroteam vil anke om de kan
** Politiet: Kundene vil ikke få billettene
** IOC Heiberg: Det er en god avgjørelse

GODT MARKED: Det er rift om billettene til de mest populære grenene i OL. På bildet ser man en persons forsøk på å finne noen som har billetter til overs. Politiet på Romerike mener norske aktører kan se ut til å forsøke å utnytte situasjonen. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
GODT MARKED: Det er rift om billettene til de mest populære grenene i OL. På bildet ser man en persons forsøk på å finne noen som har billetter til overs. Politiet på Romerike mener norske aktører kan se ut til å forsøke å utnytte situasjonen. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
LONDON/OSLO(VG Nett) Eidsivating lagmannsrett forkaster anken fra norske Euroteam. Politiet får beholde billettene de mener kan være bevis for grov svindel.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

«Lagmannsretten finner at Euroteam AS med skjellig grunn kan mistenkes for grovt bedrageri gjennom salg av OL-billetter som det er ulovlig for kundene å benytte».

Det skriver retten i sin enstemmige kjennelse, som ble klar i 14.30-tiden torsdag.

Politiet på Romerike tok beslag i 455 billetter til OL i Londen, da en polsk statsborger ble stoppet med dem på Gardermoen Lufthavn den 19. juli.

Billettene er utstedt til olympiske komitéer i blant annet Hviterussland og Russland, men var på vei til billettselskapet Euroteams kunder - fra helt andre land.

Har du tips i saken? Har du OL-billetter du ikke har fått?Kontakt VG Netts journalister her!

Politiet har siktet polakken, billett-selskapet Euroteam og ett selskap til for grov svindel etter beslaget. Ikke på grunn av svartebørshandel, men fordi de mener kundene kjøper et verdiløst produkt.

- Om kundene skal komme inn med disse billettene, som helt klart bare skal fungere for medlemmer av de aktuelle landenes delegasjoner, så krever det åpenbart at man omgår regelverket. Dermed er billettene verdiløse, om man forutsetter at regelverket skal følges. Det må vi jo nesten gjøre, forklarte politifullmektig Joo Maana til VG Nett på torsdag.

BAKGRUNN: Beslaglagte billetter tilhørte OL-delegasjoner

Enstemmig kjennelse

Euroteam mener de ikke har gjort noe galt og ba først tingretten om å gi dem billettene tilbake, av hensyn til kundene som venter på dem i London. Det ble avvist, og selskapet anket da videre til Eidsivating lagmannsrett.

I sin enstemmige kjennelse skriver retten blant annet at:

«Heller ikke lagmannsretten anser beslaget som et uforholdsmessig inngrep. Det er i anken anført at beslaget ikke har et eneste legitimt formål, og at de eneste skadelidte i saken vil være de fornærmede som ikke får sine billetter. Lagmannsretten er ikke enig i dette, og mener også at andre interesser taler for beslag.»

Videre mener de at:

«Dertil kommer at tilkommer at kjøpere av billettene heller ikke nødvendigvis vil være tjent med å få billetter som representerer en risiko for at man blir stanset og nektet ingang til OL».

Anken blir etter dette å forkaste.

Les også: Politiet: OL-billettsalget ulovlig - selv om kundene slipper inn

Vil anke videre om de kan

Euroteam var ikke klar over kjennelsen fra lagmannsretten da VG Nett tok kontakt med dem torsdag ettermiddag.

- Dette er ikke noen gode nyheter, hvert fall ikke for kundene våre, sier Alex Sola.

- Kommer dere til å anke videre?

- Hvis vi har mulighet til det, så må vi det. Vi står fast på at vi har retten på vår side.

Les også:  Kjøpte Euroteam-billetter til City-United: - De solgte dem videre på svartebørsen

Politifullmektig Joo Maana sier at de beslaglagte billettene nå vil følge straffesaken. Dermed vil billettene ikke kunne utstedes til de som har betalt for dem.

- Politiet mener billettene er en del av en straffbar handling, og derfor vil ikke disse frigis av politiet. Det kom ikke som noen overraskelse på oss at anken ble forkastet, men nå får vi vente å se om Euroteam anker til Høyesterett, sier Maana til VG Nett.

Han opplyser at eventuell refusjon akkurat nå er en sak mellom Euroteam og kundene deres, og ikke en del av politiet etterforskning for øyeblikket.

Les alt om OL i London på VG Netts samlesider.

IOC er glade for kjennelsen

IOC-topp Gerhard Heiberg har tidligere reagert sterkt på billettavsløringene og varslet oppvask med de involverte.

Han sier til VG Nett at han mener kjennelsen er positiv:

- Det synes jeg er en god avgjørelse. Det er viktig å komme dem som driver på siden av regelverket til livs, jo før jo heller. Og da er det bra at man statuerer et eksempel. Folk må følge de IOCs retningslinjer når det gjelder kjøp av billetter.

Det skal være OL-delegasjoner øst-Europa som har forsynt de norske selskapene med de nå beslaglagte billettene.

- Har det skjedd noe mer overfor dem som har forsynt billettselskapet med billettene?

- Jeg tror det kommer til å skje mer etter at OL er over. Nå holder vi på med lekene, svarer Heiberg.

Retten: - Kunder kan bli nektet adgang

I kjennelsen skriver lagmannsretten altså også at de mener politiet har tilstrekkelig grunnlag for siktelsen mot de involverte i saken.

Og at kundene må bryte loven for å bruke billettene de har kjøpt:

«Personer som innehar slike billetter har som utgangspunkt ikke rett til adgang til det aktuelle arrangement. Påtalemyndigheten har også opplyst at billettene eksplisitt er utstedt til medlemmer av den russiske og/eller hviterussiske OL-delegasjon og at legitimiasjon for dette kan bli krevd (...) Lagmannsretten påpeker at dette i så fall vil være ytterligere en omstendighet som kan medføre at besitteren av billettene kan bli nektet adgang».

Les også: Heiberg varsler billettoppvask

Etter det første beslaget på Gardermoen har også politiet gjort et nytt beslag på rundt 400 OL-billetter. Også de billettene er beslaglagt.

- Det er to forskjellige beslag og to forskjellige saker. I den nye saken er ett selskap siktet, opplyste politifullmektig Maana til VG Nett om saken..

- Er det Euroteam?

- Nei, det er det ikke.

Han understreker at de ikke mener kundene har gjort noe ulovlig:

- Jeg vil ikke si at kundene gjør noe galt. Men man skal være aktsom. Det er bare autoriserte selskaper som skal selge disse billettene, og selskapene det her er snakk om er ikke det. Vær forsiktige og tenk dere om.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks