Hovedinnhold

Ofres til kamphunder

Kriminelle miljøer i Oslo stjeler valper og ofrer dem i hundekamper for å trene opp pitbullterriere.
Både politiet og eksperter i hundemiljøer er bekymret over at både mellomstore familiehunder og valper stjeles, og deretter drepes som «treningspartnere» for kamphunder.

- Dette gjøres for å gi hunder som skal gå hundekamper selvtillit, sier en kilde som kjenner miljøet godt, til VG.

For eier Stig Jarle Helseth var dette den store skrekken da fem måneder gamle Kenzo ble stjålet utenfor et apotek i Oslo mandag formiddag.

- Vi fryktet at Kenzo skulle bli pitbullmat, sier eieren til VG.

Men Helseth og hunden slapp med skrekken: Etter en stor e-postaksjon og utdeling av løpesedler ble Helseth kontaktet, og fikk kjøpe hunden tilbake for 1000 kroner fra en kvinne i narko-miljøet.

Han fikk tilbake hjerteknuseren Kenzo på Carl Berners plass 13 og en halv time etter at den ble rappet.

100000 for å være med

- Kenzo var veldig skremt da den kom tilbake, men nå går det heldigvis bra, sier den lykkelige eieren etter gjenforeningen.

Kilder med god kunnskap om illegale hundekampmiljøer i Norge sier det finnes to ulike grupperinger som arrangerer hundekamper.

Den ene gruppen avler pitbuller «seriøst», og holder jevnlig hundekampstevner i lagerhaller eller i skogholt på Østlandet.

Inngangsbilletten til miljøet skal etter det VG får opplyst, ligge på rundt 100000 kroner. Beløpet er ment som en garanti for at man holder tett.

Tar familiehunder

I et annet illegalt hundekampmiljø, der hundeavlen skal være mer tilfeldig, skal det etter det VG får opplyst, forekomme jevnlig at stjålne hunder blir pitbullofre.

- Det er typiske familiehund-raser som er mest populære. Disse er lette å stjele, siden de bare blir glade når noen kommer bort til dem, får VG opplyst.

Politiet bekrefter at stjålne hunder er blitt brukt til pitbulltrening, men sier det er umulig å vite i hvilket omfang dette skjer.

- Vi får stort sett tips om hundekampene i ettertid, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hanssen ved Stovner politistasjon til VG.

Oslo Hundeskole, som har avdelinger 12 steder i landet, mener at problemet med at stjålne hunder ofres til kamphunder er klart økende.

- Dette er en skummel utvikling, der familiehunder stjeles og ofres for å trene opp kamphunders aggresjon, sier Geir Marring, leder av Oslo Hundeskole.

Risikerer avliving

Hundeskolen har bare det siste kvartalet blitt kontaktet av 17 fortvilte hundeeiere som har fått kjæledeggen stjålet.

Wenche Hagerup i Foreningen for omplassering av dyr er også kjent med ofring av stjålne hunder, og sier til P4 at de hører at det skjer ganske ofte.

- Det kommer jo mennesker opp hit som savner hunden sin, og vi lurer alltid på om den er blitt pitbullmat, sier Hagerup.

På Standal Hundehotell er nå 15 mulige kamphunder til vurdering, og risikerer å bli avlivet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks