Hovedinnhold

Tiltalt Ap-ordfører må svare for over 50 påståtte samleier

Blir tatt opp i retten når overgrepssaken mot Rune Øygard starter i dag

LILLEHAMMER (VG) Ap-ordfører Rune Øygard må, etter det VG får opplyst, svare for over 50 påståtte samleier som han skal ha hatt med den nå 16 år gamle jenta.

Denne saken handler om:

Fakta ordførersaken

Rune Øygard (53)
Vågå-ordføreren fra Arbeiderpartiet er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente.

De gjentatte seksuelle overgepene skal ha skjedd over en toårsperiode fra 2009 - 2011, da jenta var mellom 13 og 15 år.

Ifølge tiltalen skal ugjerningene ha startet i skolens høstferie 2009, på hytta til tiltalte.

Videre skal de ha foregått hjemme hos Øygard i Vågå, på begge hyttene hans og på reiser til Molde, Larvik og Oslo.

Øygard nekter straffskyld.

Mette Yvonne Larsen (49)
Ordførerens forsvarer, ansatt i Stabell & Co.

Jente (16)
Var 13 år da overgrepene skal ha startet.

Hun er i ekteparet Øygards familiekrets. Ordføreren tok med jenta på turer, både privat og på jobb, der overgrepene skal ha funnet sted.

18. september 2011 anmeldte jentas foreldre Øygard for seksuell omgang med barn under 16 år.

Dagen før anmeldelsen hadde jenta nektet å bli med på en middag ordføreren hadde med statsminister Jens Stoltenberg.

Nina Emilie Braathen Hjortdal (51)
Jentas bistandsadvokat.

Thorbjørn Klundseter (44)
Statsadvokat i Hedmark og Oppland. Aktor i straffesaken mot Øygard.

Dette skjer:
Rettssaken startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag 9. oktober.

Det er innkalt 64 vitner. Saken varer i fire uker.

I dag starter rettssaken mot den overgrepstiltalte ordføreren i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer.

Etter det VG kjenner til kommer påtalemyndigheten i retten til å gå gjennom over 50 samleier som inngår i overgrepsanklagene mot Rune Øygard (53).

VG får opplyst at samleiene blir et tema allerede i den første dagen i straffesaken mot Vågå-ordføreren.

- Jeg har ingen kommentar til dette, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til VG.

GRAFIKK: Her skal overgrepene ha skjedd 

Sentralt tema

Advokatfullmektig Martin Eiebakke, som er en av medforsvarerne til Rune Øygard, bekrefter at det er snakk om rundt 50 påståtte samleier.

- Dette blir et sentralt tema for oss i retten, og vi vil stille spørsmål til jenta om hvordan hun mener at dette i det hele tatt har vært mulig, sier advokatfullmektig Martin Eiebakke til VG.

Den unge jenta har selv bedt om å få forklare seg for åpen rett, med Rune Øygard til stede, slik at hun kan bringe sin historie ut til offentligheten. Hun begynner sin forklaring i dag.

16-åringen og hennes familie har reagert kraftig på at Øygard har stilt i flere intervjuer etter at overgrepssaken ble kjent. Jenta er innstilt på å følge saken fra rettssalen gjennom de fire ukene som er satt av.

Detaljert forklaring

Ifølge bistandsadvokaten hennes, Nina Emilie Braathen Hjortdal, kjenner jenta seg ikke igjen i påstanden fra Rune Øygard om at han har vært som en farsfigur for henne.

TILTALT: Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard i Vågå er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente. Foto: Geir Olsen
TILTALT: Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard i Vågå er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente. Foto: Geir Olsen

- Hun har allerede en far, sier Braathen Hjortdal til VG.

- Hva vil jenta forklare seg om i retten?

- Hun vil i retten gi en detaljert forklaring om saken som spenner seg over en tidsperiode på et par år, sier jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til VG.

Braathen Hjortdal var sent i går kveld ikke tilgjengelig for å kommentere opplysningene om at det skal dreie seg som så mye som over 50 samleier.

- Startet på hytta

Ifølge tiltalen mot Rune Øygard dreier de seksuelle overgrepene seg om samleier. Dette skal ifølge påtalemyndigheten ha foregått over en toårsperiode.

Overgrepene skal ha startet på hytta «Vestabu» til Øygard i Sogn og Fjordane da jenta var 13 år gammel og var med på tur i høstferien i 2009. Dette går frem i tiltalen fra statsadvokaten.

Arbeiderparti-ordføreren skal videre, og ifølge tiltalen, ha forgrepet seg på henne på hytta i Vågå og flere hoteller. VG har omtalt jobbreiser der Øygard skal ha hatt med jenta på Bondeheimen hotell i Oslo, Farris bad i Larvik og Seilet hotell i Molde.

Ifølge tiltalen skal det siste overgrepet ha skjedd hjemme hos Øygard den 1. september i fjor. Da hadde Øygard hatt partivenner fra Arbeiderpartiet hjemme på grillfest og kick-off for kommunevalget.

Overgrepet skal ha skjedd etter at gjestene hadde gått hjem.

Mange tekstmeldinger

Påtalemyndigheten kommer i tillegg til jentas forklaring til å legge frem blant annet tekstmeldinger og datatrafikk som viser omfanget av kommunikasjonen mellom jenta og den 36 år eldre ordføreren.

I perioden juni til september i fjor skal det ha vært sendt i underkant av 50 tekstmeldinger hver dag.

Jenta har forklart seg om kroppslige detaljer ved Øygards underliv. Politiet kjørte ordføreren til lege lille julaften i fjor for å få dokumentert påstandene. Det er ventet at resultatene av undersøkelsene blir tema i retten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks