Hovedinnhold

Skoleleder ga Øygard info om jenta

Ekspert: Trolig brutt taushetsplikten

VITNER I DAG: Jehans Storvik er leder for Lom videregående skole og fungerende varaordfører i Vågå. Foto: Geir Olsen
VITNER I DAG: Jehans Storvik er leder for Lom videregående skole og fungerende varaordfører i Vågå. Foto: Geir Olsen
LILLEHAMMER (VG) Leder ved Lom videregående skole, Jehans Storvik, ga opplysninger som kan være taushetsbelagte om jenta (16) til Rune Øygard.

Denne saken handler om:

Øygard har i sin forklaring fortalt hvordan han - samme helg som han ble anmeldt for overgrep - var bekymret for om jenta hadde det bra, og at han tok opp dette med sin nære venn og partifelle Jehans Storvik.

Jehans Storvik er i tillegg til fungerende varaordfører i Vågå, avdelingsleder ved Lom videregående skole hvor jenta (16) er elev.

Følg rettssaken mot Rune Øygard i VG Direkte 

Fikk ja fra skolen

I dag stiller han i vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Øygard har forklart i retten at han diskuterte - og fikk ja fra Storvik - til at jenta kunne ta fri fra skolen for å være med Øygard til USA.

Samme dag som Øygard ble pågrepet av politiet, sendte Storvik følgende SMS til Rune Øygard: «N.N. er ikkje på skulen».

Denne kontakten er brudd på taushetsplikten, mener advokat Vidar Raugland, som har 25 års erfaring med saker tilknyttet skole og opplæring.

TILTALT: Rune Øygard Foto: Geir Olsen
TILTALT: Rune Øygard Foto: Geir Olsen

- Ingen har krav på å få opplysninger fra skolen, som de i kraft av sin rolle ikke har saklig grunn til å få. En forelder vil ha saklig grunn til å få vite hvor barnet er, men en ordfører eller en annen vil ikke ha en slik saklig grunn, sier Raugland til VG.

- Jeg vil si at en rektor som gjør noe slikt kan kritiseres for å ha vist dårlig skjønn.

Fylkesopplæringssjef i Oppland Fylkeskommune, Inge Myklebust, varsler nå oppvask:

- Jeg kjenner ikke til de opplysninger VG har kommet med, og vi kommer til å sjekke dette nærmere.

Les også: Øygards partikamerat: Rune, nå må vi komme videre

- Tatt parti

Myklebust sier videre at rektor ved Nord-Gudbrandsdalen skole, Solveig Rindhølen, allerede er i gang med å ta opp en del problemstillinger med Jehans Storvik ved skolens avdeling på Lom.

- Vi er kjent med at både jenta og en venninne av jenta har kommet med uttalelser om at de føler seg utenfor, og at skolens ledelse har tatt parti i saken. Dette er noe vi vil ettergå, sier Myklebust.

Vanskelig

Jenta hevdet i sin forklaring at Storvik hadde sagt hun kunne stole på han på dagtid, men at han var Øygards venn når han ikke var på skolen.

Storvik selv ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, sier til VG at jenta har hatt det veldig vanskelig på skolen siden saken ble kjent i lokalsamfunnet.

- Men hun har vært forsiktig med å snakke om hvordan hun har hatt det, fordi hun har vært redd for at det kunne bli brukt mot henne, sier bistandsadvokaten.

- Hun har ikke ønsket å lage noe mer styr.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks