Hovedinnhold

Rune Øygard nekter å trekke seg

(VG Nett) Den overgrepstiltalte ordføreren er ekstremt skuffet over at ledelsen i Arbeiderpartiet ber han gå av.

Denne saken handler om:

Partiledelsen mener Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører, etter at han i retten i går innrømmet omfattende sex-prat med den fornærmede 16-åringen. Øygard er tiltalt for seksuell omgang med jenta seksuelt.

VG vet at både statsminister Jens Stoltenberg og partisekretær Raymond Johansen er svært opprørt over det som har kommet fram i retten.

- Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet fram i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sa partisekretær Raymond Johansen til NTB fredag.

- Ekstremt skuffet

Lørdag slår Øygards advokat Mette Yvonne Larsen fast at ordføreren blir sittende inntil videre.

- Rune Øygard kommer ikke til å trekke seg som ordfører midt under rettssaken. Han er ekstremt skuffet over partiledelsen med Raymond Johansen i spissen. Hverken Øygard selv eller jeg ble informert av Johansen om hva han kom til å formidle til media i går kveld, og vi er ikke vanskelige å få tak i, sier hun til Aftenposten.

Hun hevder partiledelsen forhåndsdømmer og uttaler seg uten å følge rettssaken.

Larsen understreker at Øygard erkjenner at saken trolig vil få konsekevenser for hans jobb som ordfører.

- Men det vil han ta stilling til i fremtiden, ikke under rettssaken, sier Larsen til Aftenposten.

Vågå kommune opplyser at Øygard gikk ut i permisjon 8. mai. Han har full lønn under permisjonen. Iselin Jonassen er nå fungerende ordfører i Vågå.

Fordi Øygard er folkevalgt som ordfører, er det kommunestyret i Vågå som avgjør hans fremtidige skjebne som ordfører. Ap har flertall i kommunestyret med 13 av 21 medlemmer.

Taus om tillit

Live Langøygard, representant for Ap i Vågå kommunestyre, bekrefter at partiets lokallag skal møtes for å diskutere Øygards tillit på et ekstraordinært styremøte mandag.

- Der skal vi diskutere om Øygard fortsatt har tillit som ordfører etter det som kom frem i retten i går, og ta stilling til om vi skal følge rådet fra partisekretær Raymond Johansen, opplyser Langøygard til VG nett.

- Har du fortsatt tillit til Øygard?

- Det ønsker jeg ikke å uttale meg om på nåværende tidspunkt, for jeg har ikke konferert med styret om saken. Men vi vil komme med en uttalelse etter møtet på mandag, sier hun.

Overfor GD.no innrømmer hun imidlertid at tilliten til Øygard er kraftig svekket.

VG Nett har lørdag snakket med de fleste av Aps 13 kommunestyrerepresentanter, men ingen ønsket å svare på om de fortsatt har tillit til Øygard.

- Er i sjokk

Tor Valdvik sitter i kommunestyret for Bygdelisten. Han er klokkeklar i sin dom.

- Dette er ikke en ordfører vi ønsker oss. Vervet er et tillitsverv. Det sømmer seg ikke at han skal skjøtte dette vervet, sier han til VG Nett.

Han forteller at flere i kommunestyret «er i sjokk» over det som har kommet frem i retten.

Det ekstraordinære styremøtet i Vågå Ap finner sted mandag klokken 18.

Det er ikke innkalt til ekstraordinært kommunestyremøte. Det neste ordinære kommunestyremøtet finner sted 30. oktober.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks