Hovedinnhold

Rundt 5.000 sms, mms og telefoner mellom Øygard og jente (16)

TILTALT: Arbeiderparti-ordfører i Vågå, Rune Øygard, møter i Sør-Gudbrandsdal tingrett på tirsdag. Foto: NTB Scanpix
TILTALT: Arbeiderparti-ordfører i Vågå, Rune Øygard, møter i Sør-Gudbrandsdal tingrett på tirsdag. Foto: NTB Scanpix
(VG Nett) Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) og jenta han er tiltalt for overgrep mot utvekslet flere tusen meldinger og telefonsamtaler i de tre månedene før han ble pågrepet.

Denne saken handler om:

Da Vågå-ordfører Rune Øygard (53) 19. september i fjor ble siktet for overgrep mot en ung jente, sikret politiet seg teletrafikk fra både jenta og ordførerens telefoner. Politiet kunne ved hjelp av teledata spore trafikken mellom de to telefonnumrene tre måneder tilbake.

Etter det VG får opplyst viste analysene at jenta og ordføreren skal ha vært i kontakt med hverandre rundt 5000 ganger fra juni til september 2011, i form av telefonsamtaler, SMS- og MMS-meldinger.

Rettssaken mot Øygard starter tirsdag morgen. VGs krimekspert Øystein Milli og VGTV-reporter Roar Dalmo Moltubak rapporterer direkte før retten settes, i pausene og etter at retten er hevet. Følg sendingen her fra klokken 08.30. 

LES OGSÅ: Slik blir rettssaken mot Øygard

Helt sentral

Politiet har ikke kunnet lese innholdet i alle disse meldingene, da teledata kun viser når det har gått en melding fra det ene nummeret til det andre. De meldingene som vil bli lagt frem som beviser i saken mot Øygard er hentet ut fra de beslaglagte telefonene.

VG har tidligere omtalt at Øygard og den unge jenta

i perioder utvekslet opp mot 50 SMS per dag.

Telefonkontakten mellom de to blir helt sentral i bevisførselen mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren når saken mot ham starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett i morgen. Viktig blir også kontakt de to har hatt på chatteprogrammet Skype.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter vil ikke kommentere omfanget av kommunikasjonen, men bekrefter at blant annet tekstmeldinger vil bli lagt frem i retten.

Ekstremt mange

- Bevisene vil bli presentert i retten, og hva jeg mener om dem kommer jeg tilbake til i prosedyren, sier Klundseter.

VG er kjent med at det skal ha vært sendt omtrent like mange meldinger fra begge partene, i perioden fra juni til 19. september 2011.

- Jeg kan bekrefte at det foreligger ekstremt mange tekstmeldinger, men jeg ønsker ikke å gå i detalj på hverken antallet eller innholdet i disse. Dette vil komme frem i retten, sier jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til VG.

- Antallet meldinger er å betrakte som et bevis i seg selv. Dette sier noe om hvilket press jenta har vært under, utdyper Braathen Hjortdal.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, ønsker ikke å kommentere noen tall.

- Det er riktig at det er snakk om mange og noen lange tekstmeldinger, men dette indikerer ikke noen ting som underbygger tiltalen, sier hun.

Egne spesialetterforskere har analysert telefonene og hentet det som er av lagrede meldinger.

En av de siste meldingene Øygard sendte til den 36 år yngre tenåringsjenta var samme helg som han ble anmeldt til politiet - etter at han hadde blitt bedt om å holde seg unna henne.

«...Det er berre du som kan fortelje meg kva som ligg bak telefonen frå mor di. Har alltid forsøkt å vere der for deg. Og du har gjeve meg og Reidun mykje attende. Trudde det skulle bli meir leksehjelp, samtalar, konsertar framover. Meg eg veit ikkje kva som har skjedd. Svarar du ikkje på denne, purrar eg ikkje på svar. Det å halde seg burte frå deg, betyr kanskje også tlf, sms OL. Men det har vore utruleg godt å fått ein telefonprat for å få svar.»

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks