Hovedinnhold

Forsvarer: - Mediepresset er formildende for Øygard

MILD: Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener Øygard må straffes med fengsel under ett år. Foto: Roger Neumann
MILD: Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener Øygard må straffes med fengsel under ett år. Foto: Roger Neumann
HAMAR (VG) Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener mediepresset Rune Øygard har vært utsatt for skal være avgjørende for å gi ham mild straff.

Denne saken handler om:

- Jeg mener at mediepresset skal ha betydning når det gjelder straffeutmålingen og at straffen må ligge under ett år i fengsel, sa Larsen i sin straffeprosedyre i Eidsivating lagmannsrett.

Rune Øygard ble onsdag kjent skyldig i seksuell omgang med barn under 16 år.

- Rundt ti måneder vil ikke være en urimelig utmåling slik jeg ser det, sa Larsen.

Påstanden fra Larsen var at Øygard anses på mildeste måte.

Hun advarte mot at dommerne gir et påslag i straffen fordi Øygard ikke ble kjent skyldig i ett av tiltalepunktene som gjaldt seksuell omgang med barn under 14 år.

- Oppfattet som positivt

- Han har hatt noen muligheter og ressurser som hun har oppfattet som positivt. Man må ikke prøve å dra hele denne relasjonen ned i søla på grunn av det han er domfelt for, for det har faktisk vært ting som hun har sagt har vært positivt også. Det er kanskje upassende, men jeg mener det er relevant. Vi voksne skal ikke gjøre det verre enn det fornærmede selv har forklart, sa Larsen i sin prosedyre.

Larsen argumenterte for at retten kunne legge rundt 10 samleier til grunn.

- Om man skal legge godviljen til her, så snakker man om rundt 10 forhold. Da mener jeg at jeg ikke underslår noe av det jeg har hørt av bevisførsel. Det er aktors ansvar å sannsynliggjøre antallet, sa Larsen.

- Konsekvenser for Øygard

Larsen nevnte at han fratatt sin stilling som ordfører og har ingen økonomisk hjelp. Psykiater Lars Weisæth forklarte at han mente at Øygard led under depresjon, sosial fobi og har opplevd et enormt sosialt fall.

- Jeg tror ikke det kan være noen tvil om at denne saken har fått store konsekvenser for Rune Øygard, sa forsvareren.

Larsen argumenterte med at medietrykket og sosiale medier var formildende når det gjaldt å utmåle straffen.

- En kan si at han har selv vært høyt på banen og vært i media, men det er en rettighet han har, og det betyr ikke at han er fritt vilt, sa Larsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks