Hovedinnhold

Dette er Skype-samtalene Øygard må forklare

Slik forklarte han seg om samtalene i forrige rettsrunde

NY FORKLARING: Overgrepstiltalte Rune Øygard har varslet at han vil forklare seg annerledes om Skype-samtalene når de blir tema i Eidsivating lagmannsrett. Her sammen med forsvarer Mette Yvonne Larsen i forbindelse med rettssaken på Lillehammer i fjor høst. Foto: Geir Olsen / VG
NY FORKLARING: Overgrepstiltalte Rune Øygard har varslet at han vil forklare seg annerledes om Skype-samtalene når de blir tema i Eidsivating lagmannsrett. Her sammen med forsvarer Mette Yvonne Larsen i forbindelse med rettssaken på Lillehammer i fjor høst. Foto: Geir Olsen / VG
HAMAR (VG) Mandag blir overgrepstiltalte Rune Øygard (54) konfrontert med 80 sider med Skype-samtaler han har hatt med jenta (17). Les utdrag fra flere av samtalene her.

Denne saken handler om:

DETTE ER SKYPE:

  • Skype er et dataprogram som brukes til IP-telefoni.
  • Brukerne kan kommunisere med hverandre gjennom datamaskiner. Dette er gratis, siden det skjer gjennom internett.
  • I tillegg til å ringe, kan brukerne også ha videosamtaler, filoverføring og sende skriftlige meldinger gjennom Skype.
  • Da Skype var tema i Nord-Gudbrandsdal tingrett, ble det klart at Rune Øygard ikke hadde webkamera på sin pc, så jenta ikke kunne se ham.
  • Hun hadde imidlertid kamera på sin pc, så Øygard kunne se jenta mens de chattet.

    Kilde: Wikipedia

Da overgrepssaken var oppe for Nord-Gudbrandsdal tingrett i fjor høst, omtalte den tidligere ordføreren Skype-samtalene som «griseprat» og at han ville se hvor jentas grenser gikk.

- Jeg brukte ordet «griseprat» i tingretten. Det skulle jeg ikke ha gjort. Det var ikke griseprat, slik de fleste oppfatter meningen av ordet. Det var en situasjon jeg hadde i tankene da jeg brukte ordet «griseprat», men slik som det ble brukt har det kommet galt ut, sa Øygard i Eidsivating lagmannsrett i forrige uke.

Nord-Gudbrandsdal tingrett trodde ikke på det Øygard forklarte om Skype-samtalene, og innholdet i dem er sentrale i dommen der han ble dømt til fengsel i fire år.

VG DIREKTE: Siste nytt fra ankesaken (retten settes kl. 9) 

Forsvarer Mette Yvonne Larsen varslet i forkant av rettssaken at Øygard vil endre forklaring om Skype-samtalene.

- Han har merket seg at hans forklaringer på Skype-loggen ble sett på som bortforklaringer, noe det ikke var ment som fra hans side. Hverken han eller jenta hadde forklart seg om dialogen på Skype til politiet da de ble avhørt, og det han sa var et forsøk på å forklare innholdet i dialogen flere år etter, sa Larsen før ankesaken starten.

Torsdag sa Larsen at Øygard er godt forberedt og vet hva som venter ham når han mandag inntar vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett for å bli grillet om Skype-samtalene.

80 sider

VG har tidligere presentert et lengre utdrag fra Skype-samtalene som Øygard hadde med den fornærmede jenta. Disse publiseres på nytt ettersom Skype-meldingene er tema i Eidsivating lagmannsrett mandag.

Politiet har sikret seg over 80 sider dialog mellom jenta og ordføreren fra 2010. Da var hun 14 år gammel. Ifølge statsadvokaten ble 50 av sidene lest opp i Nord-Gudbrandsdal tingrett i høst.

Det var i januar i 2012 at politiet, etter tips fra jenta, fant Skype-loggen på Øygards jobb-PC. Disse samtalene har vært sentrale i straffesaken mot den tidligere ordføreren.

- FLAUT: Den 17 år gamle jenta sa i et intervju til VG i forrige uke at hun gruer seg til Skype-samtalene blir tema i retten. - Jeg angrer så fryktelig på det jeg har skrevet. Det er forferdelig flaut, og jeg gruer meg til dette skal komme opp igjen, sa jenta. Foto: Roger Neumann / VG
- FLAUT: Den 17 år gamle jenta sa i et intervju til VG i forrige uke at hun gruer seg til Skype-samtalene blir tema i retten. - Jeg angrer så fryktelig på det jeg har skrevet. Det er forferdelig flaut, og jeg gruer meg til dette skal komme opp igjen, sa jenta. Foto: Roger Neumann / VG


Den omfattende kommunikasjonen fra 2010 som VG velger å gjengi, er basert på det som ble lagt frem i Nord-Gudbrandsdal tingrett under statsadvokat Thorbjørn Klundseters utspørring av den tiltalte.

Av hensyn til begge parter - og spesielt jenta - har VG enkelte steder erstattet direkte tale med indirekte referater som ivaretar innholdet i samtalene. Noen temaer er helt utelatt.

Etter hver Skype-samtale VG gjengir, kommer Øygards forklaring om den i Nord-Gudbrandsdal tingrett i høst.

SKYPESAMTALE (10. januar 2010):

Øygard: Så vakker du er
Jenta: Du er vakker du også, synd jeg ikke får se deg.
Øygard: Sit nas
Jenta: Hæ?
Øygard: Sitter her naken, jeg.
Jenta skriver at hun vil reise hjem til ham.
Øygard: Men du gjør da ikke det.
Jenta: Hæ?
Jenta spør om hun skal kle av seg, og om Øygard snakker sant.
Øygard: Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg.

De to snakker videre om et tema som VG har valgt ikke å gjengi.

Jenta: Du driver med?
Jenta: Hei. (Smilefjes).
Øygard: Blaut?

Jenta skriver videre at hun ikke er det. Deretter skriver hun noe som VG velger ikke å gjengi. Senere i samtalen skriver hun at hun skal på do, og er straks tilbake.

Slik fortsetter samtalen videre:

Øygard: Er dette deg?
Jenta: Jepp. Elsker deg. (Hjerte)
Øygard: Suss.
Jenta: Nuss.
Øygard: Vil ta på deg. (Fjes med en boksehanske)
Jenta svarer at hun vil gjøre det samme.

ØYGARDS FORKLARING:

Statsadvokat Klundseter ber Øygard utdype hva samtalen betyr. Han er spesielt interessert i hva Øygard mener når han spør jenta om hun «er blaut».

Øygard: - Ja, der står det at hun skal på do. Og hvis du går frem så ser du konklusjonen på hele denne dialogen. Men det kan oppfattes som griseprat. Jeg skulle ikke ha vært med på det, men der ser du konklusjonen på den dialogen.

KREVER SVAR: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter skal i Eidsivating lagmannsrett mandag grille overgrepstiltalte Rune Øygard om Skype-samtalene. Foto: Geir Olsen / VG
KREVER SVAR: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter skal i Eidsivating lagmannsrett mandag grille overgrepstiltalte Rune Øygard om Skype-samtalene. Foto: Geir Olsen / VG


Øygard: - Der prater vi om at hun skal på do. Er du blaut? Du får spørre henne., men det var noe vi innførte, i hvert fall.

Klundseter: - Men du spør om det før hun sier at hun skal på do?

Øygard: - Ja.

Klundseter: - «Blaut» er det å gå på do?

Øygard: - «Er du nødt til å gå på do». Det får du spørre henne om. Det der var ikke noe jeg brukte flere ganger, tror jeg.

SKYPESAMTALE (10. januar 2010 kl. 14.26):

Øygard: Å, elsker deg.
Jenta: Elsker deg også. (hjerte)
Øygard: Nuss og klem.
Øygard: Vil gifte meg med deg, jeg nå. Vil du bli kjerringa mi?

Jenta svarer bekreftende, og sier hun blir glad.

ØYGARDS FORKLARING:

Øygard: - Du kan spørre mange her som hørte at (jenta) og jeg skulle gifte oss. Det var slik tullprat som vi drev med. Det var med (jenta) vi pratet slik tullprat med. Dette er slik tullprat og slik sjargong som hun og jeg hadde. Dette var ikke oppfattet som annet enn tull både fra meg og henne. Dette sa vi på tull.

Statsadvokat Klundseter: - «Tull» - i hvilken forbindelse er det da dere kunne ha sagt dette?

Øygard: - Når vi pratet tull, så pratet vi tull. Dette her er en typisk tullesamtale. Men den har et innhold som jeg skulle sett ikke skulle ha vært der.

SKYPESAMTALE (Ukjent tidspunkt):

Jenta og Øygard diskuterer hvorvidt de skal chatte videre eller ikke. Øygard skriver at han ikke liker å prate når jentas stefar og mor er der, fordi de kan komme til å lure på dem. Han vil kun ha kontakt på Skype når jenta er på rommet sitt.

Jenta sier at de ikke er i samme rom som henne, og at det ikke er farlig. Jenta sier at moren vet at de er gode venner og prater sammen, og sier det ikke er farlig.

Jenta: Mamma sier ikke noe på at vi prater sammen. Selvsagt begynner de ikke å lure. Hvem vil tro det vi har gjort sammen?

ØYGARDS FORKLARING:

Statsadvokat Klundseter: - Hva er det dere hadde gjort sammen?

Øygard: - Det vet jeg ikke. Det kan hende at hun fortalte om flere ting vi hadde gjort, og hun var redd for at moren skulle bli misunnelig og slike ting. Og det er to ting jeg trekker frem, som jeg husker i etterkant. Det ene var (¿) som hun fikk være med på, og som var en fin utprøving, og som vi sa at hun ikke måtte fortelle mamma fordi da blir hun misunnelig og sint og så videre. En gang var det på utdeling av Kongens fortjenestemedalje. Dette skjedde flere ganger, og det kan være noe slik det er snakk om her. Og hvis vi går videre ser vi at det er stort sett jenta som prater og jeg er fraværende.

SKYPESAMTALE (14. juli 2010):

Jenta spør om Øygard vil se noe.

Øygard: Jupp. Nå ble jeg spent, nå.

I dialogen som følger, kommenterer Øygard at jenta har blitt brun. Han spør om det er noen andre på rommet hennes, noe hun avkrefter. Jenta skriver at det er Øygard som bestemmer hva han skal se.

Øygard: Men det ser da ikke ut som du har på deg klær.

Jenta bekrefter dette.

Øygard: Kom folk inn her. (surt fjes)
Jenta: Ok! (fjes med blunkende øye)
Øygard: Svimmel. Svimmel du?
Jenta: Meg, du?
Øygard: Pen du er
De sender korte beskjeder og smiletegn frem og tilbake.
Øygard: Har de vokst enda mer?

Jenta skriver at hun ikke vet, og at dette er det Øygard som ser best. Øygard skriver at det kommer noen inn på kontoret hans.

Øygard: NN er også her. Imponert han også.

Jenta spør hva Øygard driver med. Han sier at han er alene igjen. Men så kommer det folk inn og ut av kontoret.

Øygard: Hatt på deg igjen?
Jenta: Nei
Øygard: Nope

I dialogen som følger diskuterer de to at hun har fått skille etter å ha solt seg. Øygard spør etter detaljer.

Øygard: Men jeg syns du var så brun midt på også, jeg. Sola deg der også?
Jenta: Midt på hvor?
Øygard: Puppen.

De sender tegn frem og tilbake, og Øygard spør om hun har solet seg på brystet.

Øygard: Like brun på begge?
Jenta: Hva driver du med?
Øygard: Ser på deg.
Øygard: (fjes som dekker til munnen)
Jenta: Du har fint arbeid, kan sitte på Skype dagen lang.
Øygard: Bare med deg.
Øygard: Må du ha på denne «hengekorga»
Jenta: Hæ?
Øygard: BH-en da.
Jenta: Hengekorga?
Øygard: Hengekorga

De sender korte beskjeder og smiletegn til hverandre.

Øygard: Du må ikke gjøre slikt, nå kan jeg ikke stå oppreist på en time.

Jenta spør om hun skal kle på seg igjen.

Øygard: Hjertebank på tusen og åtte jeg nå.

Jenta spør om det går bedre nå.

Øygard: Huff, må avslutte nå. Både svett og skikkelig distrahert.
Øygard: Ikke hatt på deg bukse, heller?

Jenta bekrefter, men signaliserer at hun vil avslutte.

Øygard: Huff, godt. Prater mer senere. Må ut å ha frisk luft jeg nå.

Jenta spør hva han skal nå.

Øygard: Ut, men jeg kjenner jeg må vente litt før jeg blander meg med folk igjen.
Øygard: Eller rettere sagt: Vise meg blant folk.
Øygard: Elsker deg
Jenta: Hvor skal du hen?
Øygard: Ingen steder. Har satt opp vinduet på fullt gap.
Øygard: Måtte bare kjøle meg ned igjen.
Jenta: Ok. Hva skal du resten av dagen da?
Øygard svarer at han skal hente noe til hytta, og klippe gresset hjemme.
Øygard: Må få igjen litt luft nå, det ble sterk kost.

ØYGARDS FORKLARING:

Øygard: - Her er det ting jeg absolutt ikke er glad for står, dette er ting som går innenfor begrepet griseri, som (jenta) treffende sa det. Der og da reagerte jeg ikke godt nok på det, jeg skulle trukket meg ut. Og her ser det ut som det har skjedd ting utover det det har, og jeg kan bare beklage det.

Øygard: - Men dette forteller ingenting om overgrep slik som siktelsen er, men det forteller om en ordbruk som jeg som voksenperson burde satt grenser for. Men jeg håper dere ser at den aktive parten er ikke jeg, bruken av de sterke tingene er ikke jeg, men jeg har brukt de selv, og det er jeg som voksenpart som skulle trukket meg ut av dette her.

SKYPESAMTALE (13. juli 2010 kl. 09.57):

Dialogen starter med at jenta og Øygard snakker om ferieplaner. De skal blant annet til hytta på Kråkenes. Jenta spør om de to skal dusje sammen på hytta.

Øygard: Jupp.
Jenta: Tar det lang tid, det vi skal?
Øygard: Om været blir bra, klarer vi det på en uke.

Jenta spør om det blir tid til å kose seg sammen på hytta. Øygard skriver at det må de ta igjen når de blir pensjonister, da har de god tid til å kose, før han fortsetter:

Øygard: Må nok kose først, slurp, så får vi se om det blir tid til maling.

Jenta svarer, og sender smilefjes tilbake. Hun skriver at hun ligger i sengen sin, og beskriver hva hun har på seg. De tuller frem og tilbake om at hun skal ha på seg pysjamas på hytteturen.

Jenta: Gleder du deg til å få vite det jeg sa til deg?
Jenta: Piercing er det ikke altså, det skal jeg love deg. (fjes med blunkende øye).
Jenta:?
Øygard: Hva da? (fjes som ser morskt ut)
Jenta: Vil du vite det? (hjerte)
Øygard: Pigg?
Jenta: Pigg? Hva er det?

Jenta spør om han mener piggsveis, og sier at det ikke er dette som er overraskelsen.

Øygard: Barbert deg? (smilefjes)

Jenta avkrefter at hun har barbert seg, men sier hun angrer på overraskelsen.

Øygard: Si det da!

ØYGARDS FORKLARING:

Statsadvokat Klundseter: - Hva var grunnen til at du spurte «barbert?»

Øygard: - Det kan jeg svare på, for det er jeg sikker på. Det var fordi hun drev og barberte leggene sine. Og det pratet vi om fordi, altså jeg har ikke så mye greie på slikt, men jeg sa at det kunne stimulere mer hårvekst, så det fikk hun gjøre så hun ville med. Barbere leggene sine. Det er i hvert fall ikke noe annet som vi har snakket om der. Det med kosing, det gikk på snop også videre. Det var ofte at vi kjøpte med oss noe som vi skulle kose oss med.Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks