Hovedinnhold

«Ørne-jenta» Svanhild Hartvigsen er død

DØDE FREDAG: Svanhild Hartvigsen ble kjent som «ørne-jenta». Her er hun fotografert i 1963. Hartvigsen ble 82 år gammel. Foto: SCANPIX
DØDE FREDAG: Svanhild Hartvigsen ble kjent som «ørne-jenta». Her er hun fotografert i 1963. Hartvigsen ble 82 år gammel. Foto: SCANPIX
Det er nær 80 år siden Svanhild Hartvigsen ble verdensberømt etter å ha blitt fanget av en havørn.

Fredag døde hun. Dette får VG bekreftet av slektninger til den avdøde.

Det var i 1932 den utrolige historien om den da lille jenta skjedde. På det lille stedet Leka, ved kysten av Nord-Trøndelag, lekte tre år gamle Svanhild Hartvigsen ute, så forsvant hun. Flere timer senere ble hun funnet igjen på en liten utilgjengelig fjellhylle i en stupbratt fjellside nesten to kilometer fra hjemmet sitt.

Svanhild selv sa selv i et intervju med Dagbladet senest for tre år siden at en havørn tok henne dit.

Grusom

- Jeg lå musestille i søndagskjolen og forsøkte å pusle sammen noen skår, da jeg plutselig så ørnen komme mot meg. Det neste jeg husker er at jeg ligger på en fjellhylle, og så ser jeg ørnen stupe ned mot meg. Det var en grusom opplevelse, fortalte Svanhild da.

Da Svanhild ble funnet, hadde hun blodige hender og lå besvimt bare 20 centimeter fra kanten av den fire meter lange og svært smale fjellhyllen. Hun hadde risp på magen. Redningsmannskapene hadde problemer med å ta seg opp dit.

Flere eksperter hevdet i ettertid at hun var for tung til at havørnen kunne ha fraktet henne, men Svanhild Hartvigsen hevdet hele tiden at det faktisk hadde skjedd.

- Jeg blir irritert på dem som ikke tror dette var mulig, jeg vet jo selv hva jeg opplevde, sa Hartvigsen til VG i et intervju i 2006.

Det er skrevet flere bøker og også lagd film om ørnerovet. Hartvigsen ble 82 år gammel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks