Hovedinnhold

Staten har betalt 2 milliarder for pasientskader

Norsk Pasientskadeerstatning: Kunne vært unngått

MISTET BEINA: Gunnar Clausen sier han ikke forventer å bli båret rundt på gullstol etter skaden, men at det hadde gjort godt å bli tatt i hånden av en i sykehusledelsen, sett inn i øynene og fått en beklagelse. Foto: Trond Solberg
MISTET BEINA: Gunnar Clausen sier han ikke forventer å bli båret rundt på gullstol etter skaden, men at det hadde gjort godt å bli tatt i hånden av en i sykehusledelsen, sett inn i øynene og fått en beklagelse. Foto: Trond Solberg
De siste fem årene har Staten utbetalt to milliarder kroner for pasientskader som kunne ha vært unngått.

Denne saken handler om:

Det viser nytt anslag gjort av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og den norske legelegenden Peter F. Hjort.

- Over 80 prosent av de avgjorte sakene skyldes unødig svikt.

- Det har påført pasienter store lidelser og har medført til 2 milliarder kroner i erstatningsutbetalinger for sykehusskader, som kunne ha vært unngått. Det er tankevekkende, sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

Tallene blir presentert i Hjorts siste bok «Uheldige hendelser i helsetjenesten - Pasientfortellinger».

LES OGSÅ: Lone (11) ødelagt for livet etter legetabbe 

«Uheldige hendelser er et stort problem som skaper lidelse, fortvilelse og store utgifter. Likevel er det ofte skjult, både for pasienter, pårørende, personell og politikere», konkluderer Hjort i boken som snart publiseres.

15000 artikler

Professoren rakk å fullføre boken, som gis ut i samarbeid med NPE og Legeforeningen, før han døde i år.

Fra før har Hjort gjennomgått 15000 internasjonale artikler om uheldige hendelser i helsevesenet. Det siste han gjorde, var å granske hvilke feil som kunne vært unngått i erstatningssaker i NPEs arkiv.

LES OGSÅ: - Mange pasienter snytes for informasjon 

De siste fem årene har 4483 nordmenn fått erstatning fra NPE etter pasientskader ved norske sykehus, viser en ny rapport fra Norsk Pasientskadeerstatning.

I samme periode er det utbetalt 2,76 milliarder kroner i erstatninger for skader som ble påført innenfor regionale helseforetak. I den nye boken anslår Hjort, i samarbeid med NPE, at mer enn ¾ av utbetalingene skyldes skader som kunne vært forebygget og unngått.

-Beundringsverdig

Samfunnets totalkostnader for unødvendige pasientskader inkluderer flere forhold, og overstiger langt de 2 milliardene NPE viser til:

- Det dreier seg om utvidede behandlingskostnader, redusert livskvalitet og samfunnsøkonomiske kostnader når personer går fra arbeidsliv til trygd, sier Sverre Grepperud, professor i helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Han viser til en amerikansk undersøkelse publisert i mai, som har sett på totalkostnader ved medisinske feil. I USA er det regnet kostnader på 95 milliarder i året.

- Internasjonal forskning regner kostnader ved feilbehandlinger til rundt 5 prosent av det totale helsebudsjettet, sier Grepperud.

SE GRAFIKKEN: DISSE BLE ØDELAGT I HELSEVESENET 

I Norge ville det tilsvare 5,53 milliarder kroner i samfunnsøkonomiske kostnader for feil hvert år.

Tidligere har Hjort utført et anslag for helsemyndighetene, og gitt ut en bok som viser at over 2000 dør av feilbehandling og svikt hvert år her til lands.

Kona til den anerkjente legen ble helt pleietrengende etter en uheldig hendelse under operasjon.

Det ble utgangspunktet for Hjorts ti år lange, faglige engasjement for pasientsikkerhet.

- NPE synes det er beundringsverdig at Hjort brukte sine siste krefter på å fullføre denne boken, sier Jørstad i NPE.

- Bør beklage

Gunnar Clausen (79) mener sykehusdirektører bør bruke en dag i uken på å beklage til de feilbehandlede.

Clausen hadde nylig fått Kongens fortjenestemedalje etter 50 år i jobb, han gikk av med pensjon og skulle nyte tilværelsen med reiser til slekt og venner utenlands.

LES OGSÅ: Kirurg: - Jeg jobbet 100 timers uke i to måneder 

Men først skulle han bytte en sliten hofteprotese i 2000:

- Alt gikk galt. Først sprakk lårbeinet, og under reoperasjonen ble spinalbedøvelsen satt feil og jeg ble lam fra livet og ned på venstreside, forteller Gunnar Clausen.

- Smertehelvete

Sår fra beinskinne, beinbrudd og bakterier førte til at 79-åringen måtte amputere venstre bein fra kneet og ned på Ullevål.

- Selv om såret ble stelt og jeg tok medisiner, var ikke bakteriene borte og de måtte ta resten av beinet over hoften og det høyre fra over kneet, forteller Clausen.

Han viser frem bandasjene på den ene korte beinstumpen han fortsatt har igjen.

- Det er et smertehelvete, unnskyld språket. Jeg er nødt til å leve med dette resten av livet. Du kan si at jeg var en gammel mann da jeg ble skadet, men jeg var en frisk gammel mann med et godt liv.

Gunnar Clausen fikk pasientskadeerstatning på 400 000 i 2006 etter de massive skadene, og NPE konkluderte med at skadene ikke lå innenfor en akseptabel risiko.

Lovisenberg Diakonale Sykehus beklager:

- Sykehuset ønsker å uttrykke sterk beklagelse over den tragiske situasjonen som har oppstått for pasienten, sier sjeflege og viseadministrerende direktør Bjørn Holm.

- Det var flere uheldige omstendigheter som førte til dette. Det er en forhøyet risiko for at beinet kan sprekke når en gammel protese skal skiftes ut. Dette var en reoperasjon der en 20 år gammel hofteprotese skulle erstattes med en ny. Det er spesielt beklagelig at bedøvelsen til den neste reoperasjonen førte til lammelser i beinet.

Sykehuset legger til at amputasjonene ved Ullevål skjedde to år senere, etter et benbrudd.

Vil beklage feil

Gunnar Clausen etterlyser personlige møter etter alvorlige pasientskader.

Informasjonsavdelingen ved Lovisenberg svarer at sykehuset generelt ønsker å beklage når feil oppstår, eller behandlingen mislykkes.

Hvem som frembringer beklagelsen vil variere ut fra hva som er naturlig i den enkelte situasjonen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks