Hovedinnhold

Obama hyllet av tusener

GRAND HOTEL/JERNBANETORGET (VG Nett) Det var ellevill jubel da president Barack Obama endelig viste seg på balkongen utenfor Grand Hotel.

Denne saken handler om:

Ganske nøyaktig klokken 19.00 dukket president Barack Obama opp på balkongen sammen med kona Michelle for å motta hyllesten fra et enormt folkehav.

Da hadde tusenvis av spente mennesker ventet i flere timer for å få et glimt av den amerikanske presidenten. I minuttene før dørene på balkongen ble åpnet ropte folkemassen på Obama.

Til slutt skjedde det alle hadde ventet på. Hundrevis av mobilkameraer rettet seg straks mot det majestetiske hotellet. Folk begynte å skrike. I bakgrunnen buet motdemonstranter.

Presidenten og hans kone strålte mens han vinket ivrig til den store folkemengden. Seansen varte i rundt to minutter, før paret gikk inn igjen på hotellet.

- Det tok helt av. Rundt der vi sto var det mange som ropte «yes we can» i takt, og så var det veldig mye jubling, sier VG Netts reporter på stedet.

USA-ekspert Alf Tomas Tønnesen mener det var et histotrisk øyeblikk.

- De var glade og tydelig overveldet over all støtten fra folkehavet. Et historisk øyeblikk, sier han.

BILDESPESIAL: Se alle bildene fra folkehavet

Samtidig var en protestmarsj som startet Jernbanetorget i Oslo på vei opp til hotellet. Stemningen var like før klokken 19 rolig, men demonstrantene håpet å komme frem til hotellet tidsnok til at Obama viste seg på balkongen.

Flere medier melder om at det med demonstranter og skuelystene til sammen var omlag 10.000 mennesker samlet utenfor Grand da Obama var på balkongen.

FOLKEHAV: Mange tusen mennesker venter på Obama. Foto: VG Nett
FOLKEHAV: Mange tusen mennesker venter på Obama. Foto: VG Nett

Omtrent 2000 av disse var demonstranter som hadde tatt veien for å si sin mening om Barack Obama.

FOLKEHAV: Mange tusen mennesker venter på Obama. Foto: VG Nett
FOLKEHAV: Mange tusen mennesker venter på Obama. Foto: VG Nett

Blant demonstrantene var aktivister fra SV, Rødt, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom, blitzere og innvandrermiljøer. Flere hundre tamiler hadde blant annet møtt opp. Det hadde også iranere som ville si sin mening om USAs Iran-politikk.

Ropte slagord

Demonstrantene ropte slagord som «Yes we can - stop the war in Afghanistan»

De var likevel i mindretall, da de aller fleste tilsynelatende hadde kommet for å hylle presidenten.

- Stortingsrepresentantene har også stilt seg opp i vinduene i stortingssalen, sa VG Netts reporter like før presidenten viste seg.

Det var tidvis jubling da det var tegn til aktivitet fra innsiden av hotellet.

- Det har vært litt aktivitet i vinduene. Folk som har tittet ut bak gardiner og sånne ting, sier VG Netts reporter.

Rolig

Like etter at presidenten hadde vist seg på balkongen løste demonstrasjonstoget seg opp, selv om enklte aksjonister fra Blitz-miljøet fortsatte å demonstrere.

Demonstrasjonen gikk helt fredelig for seg og hverken politiet eller arrangørene har meldt om hendelser eller voldsepisoder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks