Hovedinnhold

Hun vil bekjempe ekstrem-muslimer

Vil lede Norwegian Defence League

ANTI-ISLAMIST: Lena Andreassen er talsperson for den nye gruppen Norwegian Defence League.
ANTI-ISLAMIST: Lena Andreassen er talsperson for den nye gruppen Norwegian Defence League.
AURSKOG HØLAND (VG Nett) Lena Andreassen vil bekjempe muslimske ekstremister. Først må hun kvitte seg med nynazister, hevder hun.

Denne saken handler om:

Etter det som skal ha vært en intern maktkamp er hun blitt kandidat til ledervervet i Norwegian Defence League (NDL). Andreassen sier hun vil renske NDL for nynazister.

Fremveksten av anti-islamistiske bevegelser i Europa har skutt fart de siste årene. English Defence League (EDL) er en av de som får mest oppmerksomhet. Siden organisasjonen ble stiftet i juni 2009 har det blitt arrangert en rekke demonstrasjoner i engelske byer.

BAKGRUNN: PST slår våpenalarm

Norsk avdeling

Da den norske avleggeren kom frem i lyset for noen måneder siden endte det med egen plass i PSTs trusselvurdering for 2011.

Les også: Spørsmål om tid før det eksploderer 

Anklagen var at EDL og NDL fungerer som fluepapir på høyreekstreme og voldelige grupperinger, og at det er et miljø man må følge nøye.

- Jeg har jobbet hele døgnet de siste ukene for å renske opp, og vi har kastet ut en lang rekke nynazister, sier Lena Andreassen til VG Nett.

ADVARER: PST-sjef Janne Kristiansen advarte mot utbredelsen av grupper som English Defence League, da hun la fram sikkerhetstjenestens åpne trusselvurdering. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
ADVARER: PST-sjef Janne Kristiansen advarte mot utbredelsen av grupper som English Defence League, da hun la fram sikkerhetstjenestens åpne trusselvurdering. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Ifølge henne selv har hun samarbeidet med Oslo-politiet for å luke ut uønskede personer. Hun har tett kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste. Hennes mål er å bekjempe ekstrem-islamisme i alle former.

- Det er tydelig at de følger nøye med, sier hun til VG Nett.
PST selv vil ikke kommentere om de har samarbeidet med Andreassen, men sier at miljøet på høyresiden er i bevegelse.

Ekstern lenke: Les hele rapporten på PST sine hjemmesider 

- Vi kommenterer aldri hvem vi prater med, men vi har sett tendenser til bevegelse i denne typer miljøer, men foreløpig har de ikke hatt noen lederskikkelser. Det har vært en av grunnene til at miljøene har ligget nede, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, til VG Nett.

Avlyste demonstrasjon i Oslo

Gruppen kom i offentlighetens lys da Remi Huseby (22) ble intervjuet på TV 2 i forbindelse med en demonstrasjon i England. Huseby ga uttrykk for at han representerte en ny gruppe, NDL.

Snart var en ny nettside på plass, og det ble varslet en demonstrasjon som skulle finne sted utenfor Domkirken i Oslo 26. februar. Andreassen forteller at det aldri var søkt om tillatelse til å holde demonstrasjon, og hun advarte folk mot å gå på demonstrasjonen

Les også: Høyreekstreme i fremvekst 

Kort tid etter var demonstrasjonen avlyst. Nettsiden til gruppen ble lagt ned 1. mars, etter at PST kom med sin trusselvurdering.

DEMONSTRASJON: I England har EDL samlet opptil 3.000 mennsker i demonstrasjoner. Ofte har det kommet til konfrontasjoner med meningsmotstandere. Foto: Scanpix
DEMONSTRASJON: I England har EDL samlet opptil 3.000 mennsker i demonstrasjoner. Ofte har det kommet til konfrontasjoner med meningsmotstandere. Foto: Scanpix

Den interne maktkampen endte med at Huseby og de som støttet ham tapte. Nå prøver Andreassen og flere andre å bygge en ny, mer spiselig gruppe. Det er viktig for henne og hennes støttespillere at de har tett kontakt med det originale EDL i England.

Andreassen har vært på en lang rekke demonstrasjoner der borte, og innrømmer at det er situasjonen i England som får henne til å engasjere seg i Norge.

- Jeg synes det er skremmende å se hvordan ekstrem islam har spredt seg. Spesielt i England har jeg sett på hvor skummelt dette er. Jeg frykter det samme skal skje i Norge, sier hun til VG Nett.

Nekter nynazister adgang

I England har gruppen fått mye kritikk for å lefle med grupper på ytterste høyre fløy. I tillegg til at mange av støttespillerne kommer fra miljøer som tidligere ble knyttet til fotballvold.

Kampen mot ekstrem-islam er viktigst, men ifølge Andreassen er hatet like sterkt når det gjelder ekstremister på ytterste høyre fløy.

EKSTERN LENKE: The Guardian om EDL 

- Jeg mener de som setter likhetstegn mellom nasjonalistiske holdninger og rasistiske holdninger, bommer like kraftig som de som setter likhetstegn mellom islam og selvmordsaktivister, skriver Andreassen i det som må regnes som et stiftelsesdokument for et nytt NDL.

Kobles til Boot Boys

Med seg har hun en støtteerklæring fra den britiske inspirasjonskilden. I mer enn et år skal hun ha fulgt gruppen på demonstrasjoner i engelske byer.

- Du blir koblet til det høyreekstreme miljøet Boot Boys på internett. Hva sier du til det?

- Jeg har vært helt åpen om dette med Boot Boys. Jeg var sammen med en mann som ble hjulpet av PST til å komme seg ut av miljøet. Jeg har aldri hatt noen direkte relasjon til det miljøet utenom det, sier hun. PST vil ikke svare på om de har kontakt med Andreassen.

VG Nett har ikke lyktes å komme i kontakt med Remi Huseby.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks